Politikk

NHO: – Forventer betydelig kutt i formuesskatten

NHO-sjef Ole Erik Almlid tolker statsminister Erna Solbergs (H) skatteutspill som et varsel om betydelig reduksjon i formuesskatten på «arbeidende kapital».

NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) venter betydelig kutt i formuesskatten når finansminister Jan Tore Sanner (H) presenterer statsbudsjettet.
  • Thomas Spence

Høyres landsmøte vedtok for noen uker siden å fjerne hele formuesskatten. Men statsminister Erna Solberg sa torsdag til Aftenposten at Høyre bare vil fjerne formuesskatten på såkalt «arbeidende kapital».

– Vi kommer ikke i den neste perioden, og sannsynligvis heller ikke i perioden etter, til å fjerne hele formuesskatten. Det er mitt klare budskap.

– Høyres tydelige prioritet er å skape mer og inkludere flere. Da er vi nødt til å prioritere de tingene som skaper flere jobber. Vi mener at redusert formuesskatt på arbeidende kapital er viktig for å skape lønnsomhet, sa Solberg.

Uttalelsen blir godt mottatt i Alliansen for privat eierskap (NHO, Virke, Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund, Norskog, Norges Fiskarlag, Norsk Rederiforbund, Lastebileier-Forbundet, MEF, Regnskap Norge og Bedriftsforbundet).

Les også

Erna Solberg: Vi må være ærlige. Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten

– Når Solberg velger å presisere landsmøtevedtaket, så må det bety at det kommer kutt allerede om en uke når statsbudsjettet legges frem. Vi forventer en betydelig kutt i formuesskatten på arbeidende kapital, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NHO: Særskatt på norske eiere

NHO har lenge ivret for å fjerne formuesskatten spesielt på arbeidende kapital. Arbeidende kapital er en fellesbetegnelse på all formue som er knyttet til det å drive bedrifter. Man skiller mellom skatt på arbeidende kapital og skatt på privat kapital fordi de to typene formue behandles forskjellig.

Statsminister Erna Solberg har overfor Aftenposten gjort det klart at det ikke er aktuelt å fjerne hele formuesskatten.

– Primært ønsker NHO at formuesskatten på arbeidende kapital fjernes helt i denne stortingsperioden. Men det er bedre at det blir tatt store kutt enn små.

– Når hun presiserer så tydelig at skatt på arbeidende kapital skal reduseres, forventer vi en betydelig reduksjon, sier Almlid.

Gir 15 milliarder til staten

– Hva blir konsekvensene hvis regjeringen ikke foreslår nye kutt?

– Det betyr at du fortsatt har særskatt på norske eiere, som utenlandske ikke har. Og at vi, i det tøffeste året på årtier, ikke legger til rette for at private eiere skal kunne skape arbeidsplasser når det gjelder som mest, sier han.

Det er mye politisk strid om formuesskatten som bringer rundt 15 milliarder kroner inn i statskassen. Venstresiden mener kutt er en gavepakke til rikfolk, mens høyresiden mener det skaper nye jobber og inntekter.

Les også

Høyres landsmøte var rampete. Nå rydder hun opp.

NHO-sjefen viser til at næringslivet i Norge består av veldig mange små bedrifter som er eid av en eller flere eiere som gjerne jobber i bedriften.

– Mange går knapt med overskudd i år. Likevel må de betale skatt på formuen, regnet ut fra verdien av maskiner og bygninger, selv om de ikke har penger i banken. Da må de ta av utbyttet eller egne penger for å betale skatt.

– Det er urettferdig hvis nabobedriften er eid av utenlandske eiere og slipper skatten, sier Almlid.

Rederne: Slutt å snakk, begynn å handle

Administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund sier «at privat norsk eierskap har tatt de store tapene gjennom underskudd og gjennom barberte verdier.»

– Nå er tiden inne for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital i sin helhet. Vi forventer at politikerne slutter å snakke og begynner å handle, sier han.

Ifølge Solberg har det vært mye snakk om at staten har råd til krisepakkene.

– Men den store regningen tas av private bedrifter, som i maritim næring. Det er de som går med store tap, store underskudd.

– Likevel kommer formuesskatt-regningen deisende ned i postkassen enten investeringen man har gjort går med overskudd eller underskudd. Det er den store urimeligheten: Du må betale skatt av eiendeler som går med underskudd, sier han.

– Fornuftig av Solberg

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at det «er fornuftig at Solberg er ærlig, rydder opp og sier tydelig hva som er mulig».

– Vi står i den verste krisen i norsk økonomi siden andre verdenskrig og regjeringen bør derfor følge opp med å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital.

– Det er veldig bra hvis hun kan gjøre det allerede i statsbudsjettet, sier han.

Selv om enkelte bedrifter har hatt gode måneder bak seg, har «mange det verre enn før nedstengningen 12. mars». Det gjelder særlig for bedrifter innen handel, kultur, reiseliv og event.

– Kravene til omstilling blir tøffere for alle. Fjerning av formuesskatten vil bidra til flere arbeidsplasser, investeringer i ny teknologi og til at bedriftene omstiller seg, sier han.

Les også

  1. Erna Solberg: Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten

Les mer om

  1. NHO
  2. Formuesskatt