Politikk

I disse 11 sakene mener Sp at de kan tvinge Regjeringen i kne

Senterpartiet er klar til å hestehandle i Stortinget for å sikre seg innflytelse. Det kan endre hverdagen for skoleelever, lærere og pensjonister.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum på partiets landsstyremøte.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Sp må tilbake til etter brakvalget i 1993 for å ha en lignende oppslutning som nå, men uten regjeringsskifte er partiets innflytelse begrenset.

KrFs nei til å være et permanent støtteparti for Regjeringen har skapt en ny politisk situasjon i Stortinget, som parlamentarisk leder Marit Arnstad mener Sp skylder velgerne å utnytte til å skape et nytt flertall i konkrete saker.

Her er hennes liste over saker som hun mener KrF og Ap kan bidra til å skape flertall for i Stortinget:

1. Gjenetablering av kornlager som ble fjernet i forrige periode.

2. Én times fysisk aktivitet i skolen hver dag.

3. Styrking av jordvernet, mindre bygging på dyrket mark.

4. Utjevning av nettariffer i strømnettet for å sikre billig strøm i distriktene.

5. Tilsending av pensjonsslipp i posten.

6. Å omgjøre krav om tilbakevirkende kraft for kompetansekrav for lærere. (Såkalt avskiltning av lærere)

7. Forbedringer i fastlegeordningen, som blant annet sikrer flere leger i distriktene.

8. Endring av krav om karakter 4 i matte for å komme inn på lærerskolen

9. Åpenhet i helse og omsorgsinstitusjoner som utfører tjenester i offentlig regi.

10. Endringer i pleiepengeordningen.

11. Vinmonopolet overtar taxfreesalget på flyplasser og ferger.

I punktene 4, 6 og 8 er det Ap, som etter Arnstads oppfatning, har beveget seg og som nå kan åpne for et annet flertall.

– I sakene fra 7 til 10 vil vedtaket neppe bli identisk med forslag som alt er fremmet av Sp, men det kan oppnås flertall, forteller hun.

– Valgkampen viste at flere partier beveget seg i vår retning. Dette er sakene vi nå ser at det bør være muligheter å få flertall for sammen med KrF og Ap, forklarer Arnstad.

Stor selvtillit

Mandag samlet Senterpartiet sitt landsstyre i Oslo og hyllet lederen Trygve Slagsvold Vedum etter valgfremgangen. Så fornøyd var landsstyret med lederen at det overrakte blomstene før han holdt talen.

Hovedtema på landsstyremøtet var hva Sp skal bruke innflytelsen til og ikke minst at Regjeringen ikke lenger kan sjonglere mellom KrF og Venstre for å sikre flertall. Lærere, skoleelever og pensjonister er blant dem som på kort tid skal merke at det er et annet flertall i Stortinget.

 • Venstre-leder: Kan ikke love å avklare regjeringsutvidelse før jul.

Både Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad frir i særlig grad til sin tidligere sentrumskamerat KrF.

– Er det bare KrF dere nå regner med å kunne danne et nytt flertall med?

– Det finnes også saker der vi har vært enig med Venstre, men hvor Regjeringen fikk støtte fra KrF. Så dette vil også være en invitasjon til Venstre, sier Arnstad.

Beskjeden fra parlamentarisk leder Marit Arnstad var at Sp ikke skal drive demonstrasjonspolitikk. Det skal ikke la seg trekke inn i det politiske spillet.

Forsvar og kommuner

Mandag skrev NRK at Sp-lederen ønsker en ny totalsikkerhetskommisjon og et bredere forlik for en styrking av hæren og Heimevernet.

Det ble raskt avvist av Høyre.

– Amatørsynspunkter og politisk spill, tordnet Høyres forsvarspolitiske talsmann Michael Tetzschner som en reaksjon på at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum inviterer til bred politisk allianse mot regjeringens planer for Hæren og Heimevernet de neste 15–20 årene.

– Her må du nesten gå lavere på banen, for her har Høyre og Fremskrittspartiet rett og slett stortingsflertallet mot seg, svarte lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap).

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Heimevernet
 3. Marit Arnstad
 4. Michael Tetzschner
 5. Trygve Slagsvold Vedum
 6. Anniken Huitfeldt
 7. Knut Arild Hareide