Hareide om blå skattekutt: – Nå er det ikke tid for store skattelettelser

ARENDAL (Aftenposten): – Erna og Jonas er i ferd med å gjøre skattedebatten til noe religiøst, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under partilederdebatten.

Siv Jensen (f.v.), Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande diskuterte blant annet skatt i partilederdebatten mandag kveld.

KrF-leder Knut Arild Hareide nektet å svare på om han står nærmest Solberg eller Støre i skattespørsmålet da han ble utfordret på dette under partilederdebatten i Arendal mandag kveld.

– Erna og Jonas er i ferd med å gjøre skattedebatten til noe religiøst. Det er riktig at vi ga 21 milliarder i skattelette, og det meste av det gikk til bedriftene. Det var nødvendig. Men nå er det ikke tid for store skattelettelser, sa Hareide.

Mandag kveld var det duket for 2017-valgkampens første partilederdebatt. Debatten fant sted under Arendalsukas første dag. Den første delen handlet om skatt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har varslet skatteøkning på 15 milliarder kroner om han får overta som statsminister. Frp-leder Siv Jensen lover skattekutt som av Aftenposten er beregnet til å kunne bli 65 milliarder kroner. Erna Solberg vil ikke tallfeste hvor mange milliarder kroner i skattelette hun vil innføre om hun får fortsette som statsminister etter valget.

– Må prioritere dem som trenger det mest

Hareide viste til at pensjonsutgiftene øker og at han ønsker seg flere lærere, men minnet om at oljeinntektene vil falle i årene fremover.

– Nå må vi prioritere dem som trenger det mest, sa Hareide, som har støttet Regjeringens statsbudsjetter og skattekutt de siste fire årene.

Spørsmålet om han sto nærmest Støre eller Solberg ble gjentatt, men Hareide unnlot fortsatt å svare.

– Vi har vært med på skattelettelser for å skape arbeidsplasser. Nå er det ikke tid for store skattelettelser, gjentok Hareide.

Solberg: Vi kuttet mer skatt med KrF-statsminister

Aftenposten spurte statsminister og Høyre-leder Solberg hva hun synes om å gå til valg på å kutte skatten ytterligere, og deretter skulle samarbeide med Hareide i nye år etter at han lukket døren for nye, store skattelettelser.

– Det er ikke noe nytt at KrF ikke går til valg på nye, store skattelettelser. Det har de aldri gjort. Vi har likevel funnet løsninger sammen, også da vi satt sammen i Bondevik II-regjeringen, som prosentvis sto for større skattelettelser med statsminister fra KrF, enn nå, sa Solberg.

– Men jeg er enig i at vi skal ha mer moderate skattelettelser i neste periode, ettersom vi har redusert skattene mye nå, sa Solberg.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen ville ikke kommentere Hareides utspill eksplisitt.

– Vi mener det er viktig å fortsette med å redusere skatter og avgifter de neste fire årene. Vi kommer til å gå inn i forhandlinger med de andre partiene, hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall, med det som ambisjon, sa Jensen til Aftenposten etter debatten.

Selv om KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt at han ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, har han sagt at han ikke ønsker en ny samarbeidsavtale med Høyre og KrF, som ved forrige valg. Det er derfor knyttet spenning til om KrF kan komme til å støtte en Ap-ledet regjering.

– Mest til folk flest

Under TV-debatten gikk Siv Jensen også til motangrep mot Støre under debatten, som hun mener skaper inntrykk av at det bare er de rike som har fått skattekutt de siste årene.

– Størstedelen av våre skattekutt har gått til helt vanlige folk, som har fått 8.000 kroner i skattelette. I tillegg har vi gitt 1,5 milliarder i avgiftslettelser, sa Jensen.

Erna Solberg fikk spørsmål om hun er enig med Stein Erik Hagen, som tidligere denne uken sa til DN at det er blitt et skjellsord å være rik i Norge.

– Nei, jeg synes ikke det er et skjellsord å være rik. Og jeg synes alle burde betale skatt, svarte Solberg.

– Kongen av eiendomsskatt

Det var også en intens ordveksling mellom Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Frp-leder Siv Jensen.

Vedum anklaget Jensen for å ha gitt mer til de som hatt mest, samtidig som hun har økt bompenger og bilavgifter.

Siv Jensen (Frp) svarte Vedum med å si at det var som «å høre en pyroman snakk om brannvern. Du elsker bompenger og er kongen av eiendomsskatt».

– Vil heller ha én Listhaug enn ti som lukker øynene

Etter den siste ukens harde ordveksling mellom KrF og Frp i kjølvannet av debatten om norske verdier sist uke, møttes Hareide og Jensen til duell om temaet.

Frp-lederen forsvarte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som den siste uken har ligget i hard, retorisk strid med KrF-leder Hareide, og sa at han «sleiker imamer oppetter ryggen».

– Jeg er glad for at Sylvi Listhaug sa at den debatten ble for het. Men jeg vil heller ha én Sylvi Listhaug til enn ti politikere som fortsetter å lukke øynene, sa hun, med henvisning til Listhaugs oppgjør med ekstreme holdninger blant imamer.

Brunost, EU-motstand og likestilling

Duellen mellom Hareide og Jensen munnet ut i en debatt om norske verdier. Dette sa partilederne:

- Det vi diskuterer nå er at folk opplever at norske verdier er under press, sa Jensen, og viste til at islamistisk terror befant seg like utenfor Norges grenser.

Sp-leder Vedum snakket varmt om norsk språk, norsk mat, litteratur og natur, mener at et EU-medlemsskap er det største angrepet på norske verdier, fordi han mener det er flytting av makt til folk som ikke trenger å stå til ansvar.

- Likestilling i Norge skaper mye mer felleskap enn brunost og skolegudstjeneste, mente Venstre-leder Grande.

- Det som skiller oss fra andre samfunn er ikke brunost og vafler, men det er trekk som små forskjeller og likestilling, sa SV-leder Lysbakken.