Politikk

Sp og Frp faller i fersk måling

Frp og Senterpartiet faller mest på partimålingen for juni. Men et SV over sperregrensen sikrer knapt rødgrønt flertall.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og stortingsrepresentant Marit Arnstad oppsummerte våren på en pressekonferanse fredag. Den har vært preget av sterk Sp-vekst på meningsmåling. På siste meningsmåling ser oppslutningen ut til å flate ut.
 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

Fredag oppsummerte senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum den politiske våren før sommeren og valgkampen starter for alvor. Det har vært en vår preget av sterk vekst for partiet han leder.

Etter et halvår med rundt 11 prosent oppslutning – det dobbelte av valgresultatet i 2013 – har Senterpartiets vekst flatet ut og falt tilbake. Det viser partibarometeret som Respons Analyse har gjennomført for Aftenposten og Bergens Tidende den siste uken.

Rødgrønt flertall

Målingen gir 86 mandater til de rødgrønne partiene (SV, Ap og Sp) som satt i regjering fra 2005 til 2013. Miljøpartiet De Grønne og Rødt får ett mandat hver.

Frp, Høyre, Venstre og KrF, som høsten 2013 fremforhandlet en samarbeidsavtale i Nydalen i Oslo, får tilsammen 81 mandater, ifølge målingen.

Det er ikke store endringer på meningsmålingene, men likevel nok til å endre flertallet i de rødgrønnes favør.

I mai var det nesten dødt løp mellom blokkene, men de borgerlige hadde et knepet overtak. Nå har de rødgrønne partiene igjen flertall på meningsmålingen.

Hovedforklaringen på Sps fall er at det er færre Ap-velgere enn i mai som nå sier at de vil stemme Sp, forteller fagsjef Thore Gaard Olaussen ved Respons Analyse, som har gjennomført målingen.

Aftenposten har analysert de nye Sp-velgerne. Her kan du lese hva de stemte ved forrige valg, om utdanningsnivå, inntekt og bosted (for abonnenter).

Venstres store håp sitter på gjerdet

Olaussen merker seg at det er langt flere borgerlige velgere enn rødgrønne velgere som nå er usikre på hva de skal stemme. Dette er de såkalte «gjerdesitterne», som sannsynligvis er de det er lettest å mobilisere på valgdagen.

Valganalytiker Johan Giertsen, som står bak bloggen pollofpolls.no, beskriver Sp som «fullmobilisert».

Nesten ingen av dem som stemte Sp ved forrige valg er usikre på hva de skal stemme nå. Samtidig er nesten 30 prosent av Venstre-velgerne usikre.

– I denne mobiliseringsmuligheten ligger Venstres håp. Partiet trenger bare å tiltrekke seg 15.000 av de 44.000 gjerdesitterne sine for å komme over sperregrensen. Da er spillet forandret, sier Giertsen (som er medlem i Høyre).

Forutsetningen for regnestykket er at de andre partiene er uendret.

Giertsen har regnet seg frem til at det er 278.000 usikre velgere som stemte på Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti i 2013, mens det bare er 130.000 gjerdesittere blant partiene fra den rødgrønne regjeringen.

– Dette blir en rysare!

Flere kjemper mot sperregrensen

Junimålingen er nok et tegn på at kampen mot sperregrensen kan avgjøre hvem som inntar regjeringskontorene etter høstens stortingsvalg:

 • Venstre har ligget stabilt under 4 prosent siden februar, med rundt 3,5 prosent oppslutning.
 • SV har svingt rundt 4-prosentgrensen i hele år, men lander i juni på 4,8 prosent.
 • KrF er veletablert over sperregrensen på Aftenpostens målinger, og får i juni 4,7 prosent.
1. nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, har ambisjon om å gå forbi Frp til høsten.

Sp-nestleder: Viktigste er hvor flertallet går

– Med den sterke medvinden gjennom vinteren og våren, vil du være fornøyd med 10 prosent i valget?

– Vi håper jo på mer, og planen er å bli større enn Frp. Men 10 prosent er ikke noe dårlig valgresultat for oss. Det viktigste er uansett hvilken vei flertallet går, sier Senterpartiets 1. nestleder Ola Borten Moe.

– Målingen er gjort etter at kommunereformen ble banket gjennom i Stortinget. Tror du effekten av støyen rundt den saken har dabbet av?

– Det blir selvsagt en sak vi kommer til å ha fokus på fremover, blant annet fordi den reelt sett er viktig for dette valget. Valgresultatet vil avgjøre om det er mulig å oppløse tvangssammenslåtte kommuner og fylker, sier nestlederen.

Rødt kan spolere rødgrønt flertall

Frps fall fra drøyt 16 prosent i 2013 (og i maimålingen) til 14 prosent i juni, forklares med at flere velgere er blitt usikre.

– Lojaliteten fra egne Frp-velgere gikk ned fra mai til juni, og flere av dem som stemte Frp ved forrige stortingsvalg har satt seg på gjerdet, sier Olaussen.

SV øker med 1 prosentpoeng, er dermed over sperregrensen igjen. Olaussen påpeker imidlertid at partiet Rødt har ligget på 2-tallet i hele vår, takket være velgere fra SV.

– Rødt har vist brukbar form sammenlignet med de 1,1 prosentene de fikk i 2013. Dette kan gi SV problemer med sperregrensen, og sånn sett avgjøre hvilken blokk som får styre etter høstens valg, sier Olaussen.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Stortingsvalg 2017
 3. Senterpartiet (Sp)
 4. Fremskrittspartiet (Frp)