LO-topp: Acer-striden vil leve lenge i Ap

– Acer-saken vil være en stor sak internt i partiet også etter avstemningen i dag, advarer Frode Alfheim, forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi.

– Acer-saken vil være en stor sak i partiet fremover. Dagens debatt avgjør om Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet) kommer ut styrket eller svekket, mener forbundsleder Frode Alfheim.

Han mener dagens debatt og vedtak i den kontroversielle saken om norsk medlem skap i EUs energibyrå Acer kan få langsiktige konsekvenser.

Stortingsdebatten foregår nå, og Arbeiderpartiet vil sikre flertall for tilslutning sammen med regjeringspartiene.

Det har skapt bølger i Arbeiderpartiet.

Både for oppslutningen om Ap og det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap.

– Det er ufattelig høyt debattnivå innad i partiet. Mange hadde ønsket at Ap lyttet mer til oss i denne saken. Det er en samlet LO-familie som gikk imot og ba om utsettelse, sier Alfheim.

En kilde med innsikt i debatten i LO spår at Ap vil «blø prosentpoeng inn i kommunevalgkampen i 2019» som følge av Acer-striden.

Frykter høyere strømpriser

Motstanderne frykter høyere strømpriser for forbrukerne og for kraftkrevende industri, som mange steder i distriktene fortsatt er hjørnesteinsbedrifter og derfor kan komme i en krevende situasjon.

Det er lenge siden parti og fagbevegelse har vært på kollisjonskurs i en så stor sak som Acer:

  • LO-sekretariatet har sagt nei.
  • De to mest berørte forbundene, Industri Energi og Fellesforbundet, er sterkt imot.
  • Over 100 ordførere har signert et opprop mot Acer.
  • Aps stortingsgruppe behandlet saken for sjette gang tirsdag. Et knapt flertall fulgte Ap-leder Jonas Gahr Støre og stemte for. Tidligere nestleder Trond Giske stemte imot.
  • Fylkespartiene er delt i spørsmålet.

– Ap ikke lyttet til argumentene

– Vi har hatt en god dialog selv om vi er totalt uenig i sak. Ap har ikke vært villig til å lytte til argumentene våre, sier Alfheim.

Han sier dagens debatt må rydde av veien all tvil om den omstridte fremtidige kraftkabelen NorthConnect.

Ap har forhandlet og fått gjennomslag åtte krav i forhandlingene med Regjeringen. Her er punktet som det nå er skapt tvil om egentlig er innfridd:

Eventuelle nye kabler skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme, og det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye forbindelser kan etableres. Hvilken betydning dette får for eventuelle nye konsesjonssøknader, må vurderes som ledd i behandlingen av disse.

I gårsdagens spørretime ble statsminister Erna Solbergs tolket av Acer-motstanderne som at avtalen mellom Regjeringen og Ap åpner for å bygge den omstridte kraftkabelen NorthConnect.

Det var selve stridstemaet internt i Ap, og landsstyret vedtok en formulering som skulle forhindre bygging av flere kabler før man har ferdigstilt og evaluert effektene av de to som bygges til henholdsvis Storbritannia og Tyskland.

Onsdag la Solberg ut en melding på Facebook hvor hun mener seg feiltolket av motstanderne. Det blir antagelig likevel et hovedspørsmål i dagens debatt.

– Kabelpolitikken fyrer opp folk

Alfheim mener det er avgjørende at Regjeringen i dag forsikrer om at avtalen blokkerer for bygging av flere kabler.

– Ap trenger noen seire. Det vil være en seier for oss å få stanset nye kabler. Hvis det blir en debatt som skaper tvil om det, vil misnøyen vedvare og debatten fortsette med uforminsket styrke. Jeg regner med at det blir avklart i dag, sier han.

– Er Støre styrket eller svekket av Acer-debatten?

– Det avhenger mye av om det blir en avklaring om kabeldiskusjonen. Det vil være mye tøffere for ham hvis det fremdeles er usikkerhet om NorthConnect.

– Får vi en avklaring, tror jeg han har noe å bygge på. Kabelpolitikken har fyrt opp folk og skapt usikkerhet om kraftprisene i fremtiden, slutter Alfheim.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Fellesforbundets leder Jørn Eggum er opptatt med tarifforhandlingene og ikke tilgjengelige for kommentarer.

– Det er viktig at Norge har sikkerhet for at energipolitikken i Norge skal utformes og vedtas av norske myndigheter. Det gjelder hvem som skal få konsesjon på utbygging av energiressursene, hvem som skal eie dem, hvem som skal vedta og bygge ut kabler mot utlandet, og hvem som skal disponere inntektene fra salg av energien, sa Eggum etter forbundets vedtak.