Politikk

Carl I. Hagen vil sende alle båtflyktninger i retur

 • Solveig Ruud
  Journalist

Carl I. Hagen sier han tør si noe andre ikke tør, og foreslår å returnere alle båtflyktninger som kommer over Middelhavet. Junge, Heiko

 • Europa må gjøre som Australia og si at båtflyktningene ikke under noen omstendigheter får bli, sier Hagen, som vil sende flyktningene i retur over Middelhavet til europeisk sponsede flyktningleire der.

— Dette går galt for Europa. Hvis presset blir for stort, vil mye bryte sammen. Det vil bryte sammen etter hvert i Oslo også, sier Frps førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen. Han sier nei til både syriske kvoteflyktninger og båtflyktninger. De sistnevnte mener han umiddelbart bør skysses tilbake over Middelhavet.

Mener han tør si det andre ikke tør

— Og så må Europa være villig til å finansiere leire i Libya og eventuelt andre land på motsatt side av Europa i Middelhavet, sier han. Frp-politikeren ønsker at Europa skal signalisere at det ikke nytter å komme hit. Det mener han bør gjøres, fordi konsekvensene av innvandringen ellers blir altfor stor. Han spår at for mange innvandrere som blir for dårlig integrert og "en vedvarende kostnad på de offentlige budsjetter", vil føre til at europeiske land vil bryte sammen.

— De fleste vet det. Men når TV viser bilder av kvinner og barn i disse båtene, er det vanskelig å si det. Jeg kan ikke se at noen andre enn meg tør si det. For jeg har min politiske fremtid bak meg, sier han retorisk.

Strømmen av flyktninger over Middelhavet ventes å øke når sommeren setter inn. Massimo Sestini

Carl I. Hagen mener Europa bør sende alle båtflyktningene i retur og legge seg på samme linje som den konservative regjeringen i Australia.

Bryr seg ikke om hva FN sier

Når han konfronteres med at Australia er blitt kritisert av FN for sin returpolitikk der flyktninger er plassert i inngjerdede leire på øy i naboland, svar han at FN sier veldig mye rart.

— Det er klart at hvis FN kan dytte problemet over på europeiske land, så gjør de det. FN er jo styrt av landene som for så vidt er diktaturstater og avsender av flyktninger. Hva FN sier, er ikke tungtveiende for meg.

Hagen gjentar Frps budskap om at Norge får mye mer igjen for pengene ved å bruke dem i nærområdene – for som han sier – man kan hjelpe 25 der for samme sum som én her.

— Og jeg vil ikke undervurdere belastningen på Norge, sier han og ramser opp at flere flyktninger her kan føre til integreringsproblemer og en delt hovedstad.

- Dine motstandere vil vel si at vi ikke tar imot flyktninger av hensyn til oss selv, men av hensyn til flyktningene?

— Det er helt riktig. Men jeg skulle gjerne sett politikerne se rett inn i TV-ruten og si følgende til velgerne: «Vi tar ikke hensyn til hva som tjener dere. Det er viktigere for meg å hjelpe en som kommer fra en annen verdensdel.»

LES OGSÅ:

Les også

Slovakia vil bare ha kristne syriske flyktninger

Egeland kan ta imot flyktninger i eget hjem

Den tidligere Frp-formannen hisser seg kraftig opp over uttalelsene Jan Egeland i Flyktninghjelpen kom med etter Frps valgkampåpning lørdag. Egeland mente Siv Jensens oppfordring til kommunene om å si nei flyktninger var «uhyre populistisk».

— Vi kan ikke gå til lutfattige libanesiske og jordanske kommuner og si at de skal være endestasjon for alle flyktninger fra Syria, fordi Europa og Norge ikke vil stille opp med minimumsmottak av syrere til sine landet, uttalte Egeland. Han sa også at han håpet verdens mest søkkrike nasjon ikke ville svikte.

Hagen minner om at Frp i vår foreslo å bevilge en milliard kroner til hjelp i nærområdene da Frp sa nei til 8000 kvoteflyktninger til Norge.

– Nå vet ikke jeg hvor mange flyktninger som bor hos Jan Egeland på hans regning. Men han står fritt til å hjelpe dem han vil med sine egne opptjente penger i egen bolig, sier Hagen, som legger til at det er lett å bruke andres penger.

Fikk du ikke med deg kritikken Egeland kom med? Du kan lese hele saken her:

Les også

Jan Egeland om Frp-lederens Syria-utspill: - Uhyre populistisk

Et forslag om å returnere båtflyktninger ble lagt frem fra Oslo på Frps landsmøte, men uten å bli stemt over. I korridorene ble det sagt at det var for vidtgående. Hagen sier han ikke vet om han har partiet i ryggen nå, men at folk har sagt til ham at han ikke bør foreslå å returnere båtflyktninger fordi det ikke er politisk korrekt.

Ingen spør Ap om de drar «arbeidsledighetskortet»

— Hva sier du til dem som vil si at dere i Frp nå "drar innvandringskortet" fordi dere ikke har så mye å skryte av i f.eks. eldreomsorgen?

— Da tar de hvert fall feil, for jeg kan dokumentere at vi har god samvittighet for en del ting vi har gjort i Oslo. Men det kan ikke bli det store i dette intervjuet, sier han og legger til at «innvandring og fornuftig hensyntagen til den norske befolkning og utviklingen av Norge» alltid har vært en viktig sak for Frp – på samme måte som det å bekjempe arbeidsledighet har vært det for Ap.

— Det er ingen som sier at Ap drar «arbeidsledighetskortet». Hvorfor stiller du ikke det spørsmålet, spør den tidligere Frp-formannen, som understreker at «å få en fornuftig samfunnsutvikling i stedet for på langt sikt sosial uro, mindre velferd og store integreringsproblemer, ja, det er en suverent viktig sak for Frp – og for meg her i Oslo hvor vi har alle problemene.»

 1. Les også

  107.500 migranter på én måned

 2. Les også

  De vil vite alt om båtbruken din - og holdningene dine til sjøs

 3. Les også

  Siv Jensen avviser sabotasje av Syria-forlik

 4. Les også

  Siv Jensen ber kommunene si nei til Syria-flyktninger

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Flyktninger
 3. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Støre 2015: - Norge må ta imot 10.000 Syria-flyktninger Støre 2017: Vil ikke lenger gi løfter om antall flyktninger

 2. POLITIKK

  Siv Jensen varsler et langt tøffere Frp i valgkampen

 3. SID

  Frp, ikke AUF, hjelper de utsatte | Marthe Solberg

 4. VERDEN

  Ny rekord: 65 millioner mennesker på flukt

 5. NORGE

  Norge skal hente 800 Libya-flyktninger fra Rwanda og Romania i år

 6. VERDEN

  FN oppfordrer Europa til å hjelpe Italia med båtflyktninger