Politikk

Frp frem og Venstre tilbake etter budsjettstrid

Frp går frem med nesten to prosentpoeng og Venstre omtrent like mye tilbake. Det er velgernes dom i Aftenpostens partibarometer for desember.

Siv Jensen og Frp har ikke tapt oppslutning på å stille ultimatum om drivstoffavgifter.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Hverken Frp eller Høyre ser ut til å ha tapt oppslutning etter å ha stått steilt på ultimatumet om Regjeringens «bilpakke». Men hovedmotstanderen i disse «bil- og drivstoff-forhandlingene», Venstre, er det partiet som går mest tilbake.

Barometeret er basert på 1002 telefonintervjuer. 79 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Feltarbeidet er gjennomført 5.–7. desember 2016.

Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom to og tre prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Kilde: Respons.

Det er hovedbildet i det siste partibarometeret fra Respons. De drøyt tusen spurte er intervjuet fra og med mandag til onsdag i denne uken – altså kort tid etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre kom frem til en budsjettavtale.

Frp: Hyggelig justering oppover

Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik lar være å tolke målingen som et uttrykk for at velgerne straffer Venstre og belønner Frp.

– Nei, jeg ser det ikke på den måten. Målingen på 12, 4 prosent, som dere hadde forrige gang, var nok litt for lav. Resultatet er nok en justering oppover fra det tallet. Men det er jo alltid hyggelig med gode målinger. Jeg tror samtidig at Frp har vist at vi har stått for det vi har sagt om innholdet i budsjettet, og at velgerne satte pris på det, sier han.

Nesvik tror budsjettet har spilt inn

Nesvik legger imidlertid til at målingene kommer til å hoppe opp og ned helt frem til valgdagen og at sistnevnte dag er det eneste som betyr noe.

– Kan det at Listhaug har vært omdiskutert og godt synlig også ha vært en fordel for dere?

– Det er umulig å si at resultatet har noe om enkeltsaker å gjøre. Jeg tror den desidert viktigste saken her er knyttet til budsjettet og at vi har vist gjennom budsjettet og den politikken vi har frontet, at vi mener det, når vi sier noe.

Venstre: Vi tok ansvar

Aftenposten har uten hell forsøkt å få Venstre-leder Trine Skei Grandes forklaring på resultatet i målingen.

Partiets finanspolitiske talsmann Terje Breivik, kommer med følgende kommentar via SMS:

– Vi valgte gjennom å inngå en budsjettavtale å ta ansvar for Stortingets enstemmige vedtak om Parisavtalen, og vi fikk på plass en klimapakke som kutter klimagassutslipp, skriver han – og fortsetter:

– Vi tok også ansvar for at landet ikke ble kastet ut krise, påpeker han og antyder at det kunne skjedd som en «direkte følge av at Regjeringen gjennom sitt uansvarlige ultimatum før og under budsjettforhandlingene satte Stortinget i en svært vanskelig situasjon.»

Sp sklir fra de andre i sentrum

Uansett årsak til resultatet i målingen, viser tallene - med forbehold om at endringene ligger innenfor feilmarginene - at de to regjeringspartiene går litt frem, mens begge de to sentrumspartiene går tilbake.

I skyggen av feiden mellom Venstre og Frp om bensinpriser og bompenger, sklir Sp sakte, men sikkert fra de andre sentrumspartiene. Trygve S. Vedum glede seg over oppslutning på 7,5 prosent – to prosentpoeng over valgresultatet i 2013 – mens både Venstre, KrF og SV er på firetallet og i nærheten av den «farlige» sperregrensen.

Blant sentrumspartiene har Sp de mest og Venstre de minst lojale velgerne. Bare 48 prosent av dem som stemte Venstre ved forrige valg sier de vil gjøre det samme i dag.

  • Tidligere lokalpolitiker i Venstre, Bjørn Wang, misliker Venstres støtte til Sylvi Listhaug så sterkt at han har meldt seg ut av Venstre.
Hvis denne meningsmålingen var et valgresultat, ville Ap fått tyve flere seter i Stortinget enn Høyre.

MDG eller RØDT på vippen

Dersom denne målingen hadde vært et valgresultat, ville de fire borgerlige partiene mistet flertallet. De ville bare fått 83 mandater – mot 96 i dag. Samtidig ville Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke kunne sikret seg rødgrønt flertall (minst 85 mandater) uten også å ha MDG eller Rødt på vippen.