De blir landets mektigste politikerpar

Linda Hofstad Helleland rykker opp som statsråd. Trond Helleland fortsetter som Høyres parlamentariske leder.

_O9A0002_doc6l3wkf9ojhs9um6375q-77NxZ0Epsl.jpg
  • Karen Tjernshaugen
Trond Helleland og Linda Cathrine Hofstad, ved Akerselva i Oslo.

Linda Hofstad Helleland var het på ryktebørsen da Høyre-leder Erna Solberg plukket ut sine statsråder etter valgseieren høsten 2013.

Da ble hun forbigått, men familien Helleland fikk likevel en maktposisjon da ektemannen Trond Helleland ble partiets parlamentariske leder på Stortinget.

Han fortsetter som parlamentarisk leder:

- Ja, jeg regner med det, det har det ikke vært noen diskusjon om, sier Helleland til Aftenposten på Slottsplassen.

Med en godt innpakket blomsterbukett i hendene følger han ektefellen til ekstraordinært statsråd som begynte klokken 9.30 i dag. Du får alt om dagens hendelser i Aftenpostens direkteblogg.

— Det hender jeg må sette henne på plass

I sommer intervjuet Aftenposten Trond og Linda Helleland sammen i forbindelse med en artikkel om de blåblå maktparene som styrer Norge. Hun satt da i transport - og kommunikasjonskomiteen, mens han var hennes nærmeste leder som sjef i stortingsgruppen.

Helleland-paret understreket det at de to er gift ikke gjorde at de lot hverandre slippe lettere unna på møter i Høyres stortingsgruppe. Snarere tvert om.

— Linda er litt utålmodig noen ganger og synes det blir litt mye tørrprat på gruppemøtene. Da sier hun fra. Det hender jeg må sette henne på plass, og da blir det latter, sa han.

— Noen har kommet bort til meg etter møter og sagt: «Stakkars deg! Du blir jo tatt ekstra hardt». Det at jeg og Trond er gift gjør nok også at jeg tillater meg å si tydeligere ifra, mente hun.

- Nødvendig å være åpne om slike forhold

Ektepar i politikken, særlig innenfor samme parti, kan ha sine sider, mener valgforsker Frank Aarebrot.

— Det kan selvfølgelig lede til habilitetsproblemer når man er i gitt posisjoner, men på den andre siden er det prisen å betale for likestilling. Når man har ulike kjønn i politikken, vil søt musikk kunne oppstå, og man vil få noen forhold og noen ekteskap. Det kan selvsagt skje også med to av samme kjønn, sier Aarebrot.

— Det er noe vi må forholde oss til, og det trenger ikke være et problem. Det er hvert fall ikke nødvendig å oppkonstruere som et problem før det eventuelt er det, påpeker han.

Det er likevel nødvendig å være åpne om slike forhold, slik at man kan være oppmerksom på det, understreker valgforskeren.

— Så lenge man er åpne om at forholdet eksisterer, og de som er involvert har et avklart forhold til habilitet, så tror jeg det kommer til å gå helt greit, sier han.

Ekteparet Helleland sto på hver sin side i den betente OL-striden:

Les også

- Jeg var spent på om jeg ville få grisebank når vi kom hjem

Makt i blå familier

Listen over fadderne til parets barn illustrerer godt Helleland-parets mektige nettverk: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er fadder for eldstegutten Bernhard (9).

Hvis en politiker sier det blåblå samarbeidet er som en stor familie, kan det være fordi de på mange måter har helt rett:

Les også

17 blå maktpar som styrer Norge

Kommunalminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner er fadder for lillebror Konrad (7), mens utenriksminister Børge Brende er fadder for Trond Hellelands voksne sønn fra et tidligere ekteskap.

  • Podcasten Aftenpodden har statsrådsspesial. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: