Politikk

Flere partier er åpne overfor UDI-direktørens asylforslag

KrF er villig til å diskutere om dagens asylinstitutt skal avskaffes.

Direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet. Håvard Bjelland

 • Simen Granviken

Frp har snakket om det i årevis. Men etter at den rutinerte UDI-direktøren Frode Forfang tirsdag skrev blogg og kronikk i Aftenposten om at det er på tide å gravlegge dagens asylinstitutt, åpner flere av partiene på Stortinget for å diskutere svært radikale endringer i dagens asylinstitutt.

— Med asylavtalen vi inngikk i Stortinget før jul ligger det i kortene at det uansett skal bli en diskusjon om internasjonale avtaler og konvensjoner. I KrF er vi med på dette. Også en diskusjon om hvorvidt asylinstituttet bør avskaffes, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann, Geir Toskedal.

Støtter «revolusjon»

UDI-direktør Frode Forfang tar til orde for å snu opp ned på hele flyktningregimet, "som ikke makter å håndtere dagens migrasjonskrise."

Geir Toskedal

Asylinstituttet bør erstattes av forhåndsuttak og en omfattende kvoteordning, mener han. Dette forutsetter at Europas ledere må åpne for å fordele hundretusenvis av flyktninger i året, noe UDI-direktøren tror er mulig.— Det er et spennende utspill. Det er verdt å lytte til en mann som bør kjenne situasjonen veldig godt, kanskje best av alle, sier Toskedal.

Han sier KrF gjerne diskuterer en avvikling av dagens asylsystem.

— Så lenge vi får noe bedre i andre enden og at vi opererer i tråd med menneskerettighetene og de beste tradisjoner, er det greit.

Her er bakgrunnen med mer om det radikale forslaget:

Les også

UDI-direktøren vil gravlegge asylinstituttet

De store er klare

Frps nestleder Per Sandberg ønsket i går Forfang og de andre politiske partiene velkommen etter. Også Høyre mener at Forfangs tanker om å avslutte asylinstituttet ikke er nytt.

— Det er prisverdig med høytenking. Men det er jo denne diskusjonen vi har hatt når vi i asylavtalen er enige om å ha en større gjennomgang av våre internasjonale avtaler og forpliktelser, sier Høyres Ingjerd Schou.

Schou mener byrdene må fordeles bedre mellom de europeiske landene.

— Dagens situasjon er ikke god. Hverken for land eller folk, og aller minst for folk på flukt. Men det er et langt lerret å bleke og ikke gjort i en håndvending å endre dagens system, sier Schou.

Også Arbeiderpartiet tar imot Forfangs utspill med åpne armer.

— Vi må diskutere hvordan det internasjonale samfunnet kan beskytte flyktningene bedre enn vi gjør i dag. Jeg mener Frode Forfang peker på helt sentrale dilemmaer, uten at det er mulig å konkludere på forslagene hans over bordet, sier Helga Pedersen.

Det skal ikke alltid være så lett:

Les også

UDI: Greit å returnere til Ungarn UNE: Returnerer ikke til Ungarn

SV: — Kan være hasardiøst

— En diskusjon vi er nødt til å ta. Schengen, Dublin-reglene, asylpolitikken. Alle de europeiske systemene er i ferd med å bryte sammen, påpeker Senterpartiets Heidi Greni.

Regjeringens andre støtteparti, Venstre, har landsstyrevedtak på et felles europeisk mottakssystem.

— Skal man lykkes med Forfangs tankegods betinger det to ting; europeisk enighet og at alle, spesielt Frp, forstår at det ikke blir færre flyktninger men flere som kommer til Europa og Norge, sier partiets André Skjelstad.

Karin Andersen

SVs Karin Andersen minner om at FNs kvotesystem er under enormt press og at manglende interesse for å hente ut flyktninger fra dette systemet av FN selv er pekt på som en sentral årsak til den enorme flyktningstrømmen.— Det gikk jo heller ikke så greit da EU forsøkte å fordele flyktninger mellom seg. Å skrote asylinstituttet før bedre avtaler, kvoter og lovlige måter å søke beskyttelses på er på plass, er hasardiøst, mener Andersen.

Hun slår likevel fast at det er interessant å diskutere UDI-direktørens utspill.

— Forfang har rett i at systemet har store svakheter og mangler som først og fremst rammer flyktningene, men også gjør det svært uforutsigbart for land som tar mot asylsøkere.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Flyktninger

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Høyre er uten ideer i innvandringspolitikken | Torstein Ulserød

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til mer regulert mottak av asylsøkere

 3. POLITIKK

  Aps innvandringsutvalg: Vil sette av 5 milliarder kroner til hjelp i nærområder

 4. POLITIKK

  Tidligere Ap-profil langer ut mot partiet: «Hvor i h ... er ledelsen?»

 5. KOMMENTAR

  Skifter kurs når bølgen har lagt seg

 6. VERDEN

  Slik ble flyktningstrømmen stanset