Politikk

Støre langer ut mot Rødt: – Dypt usolidarisk

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer kraftig på Rødts nei til ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige.

Statsminister Jonas Gahr Støre er sterkt kritisk til at Rødt vil si nei til Nato-medlemskap for Finland og Sverige. Her er han sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Stortinget.
  • NTB

– Forslaget fra Rødt er dypt usolidarisk med våre nærmeste naboer, i en situasjon der de opplever at deres trygghet er truet, sier Støre.

– Nato er en forsvarsallianse som Sverige og Finland nå ønsker å være en del av. De velger å gå ut av alliansefrihet som et resultat av den angrepskrigen Russland gjennomfører i Ukraina. Da skal vi ikke nekte dem å være en del av vårt forsvarsfellesskap, fortsetter han.

Reaksjonen kommer etter at Rødt onsdag sa nei til finsk og svensk medlemskap i Nato.

Moxnes forsvarer standpunktet

«Stormaktsavhengighet gagner ikke fred og sikkerhet. Rødt vil stemme mot ratifisering av medlemskap i Nato for Finland og Sverige», skrev Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook i etterkant av et sentralstyremøte i partiet.

Les også

Aftenpodden: – Kan Bjørnar Moxnes virkelig stå inne for dette?

Finland og Sverige leverte sine medlemskapssøknader til Nato-sjef Jens Stoltenberg tidligere samme dag.

Moxnes mener Støre bommer med sin kritikk.

– Rødt står solidarisk med Sverige og Finland uavhengig av NATO-medlemskap, sier han.

– Russlands invasjon i Ukraina, som Rødt fordømmer på det sterkeste, er det sentrale. Så følger det av NATO-traktaten og den norske Grunnloven at en utvidelse skal behandles i de eksisterende medlemslandene og i parlamentet. En slik demokratisk behandling rommer også ulike vurderinger.

Solberg: – Må stå sammen

Men Støre er ikke alene om å reagere.

Høyre-leder Erna Solberg advarer mot å la ytre venstre få innflytelse i saken.

– Norge må stå sammen med våre naboer i Finland og Sverige. At Norden samles i NATO, vil være en styrke for regional sikkerhet i Norden og for vår forsvarsevne. Å nekte Sverige og Finland medlemskap i NATO vil svekke tryggheten i Norden, sier Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg.

– Dersom ytre venstre får innflytelse over sikkerhetspolitikken, vil det kunne ramme sikkerhetsgarantien og tryggheten vår.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Dagsavisen at Rødt i praksis er Russlands president Vladimir Putins beste venner.

– Jeg vil oppfordre Moxnes til å ta seg en tur til de baltiske landene, og spørre befolkningen der om de er enig i at medlemskap i Nato ikke gagner fred og sikkerhet i deres hjemland, sier hun.

Ønsker reell debatt

I innlegget på Facebook onsdag understreket Moxnes at ethvert land har rett til å søke de allianser de selv ønsker å inngå, og at alle forstår frykten blant folk etter Russlands «brutale og folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina».

Men medlemslandene må også gjøre selvstendige vurderinger av søknadene.

«Vi mener det ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden at to nye nordiske land omfattes av Natos atomparaply og stormaktsavhengighet», skrev Moxnes.

Moxnes viser til at en tredel av befolkningen og to partier i Riksdagen i Sverige er mot Nato-søknaden.

– Jeg forstår at dette vekker reaksjoner, men vi trenger en reell debatt om de sikkerhetspolitiske konsekvensene. Det må være legitimt å mene at en Nato-utvidelse ikke gagner fred og sikkerhet i nord, slik ganske mange i landene dette gjelder, selv har gjort, utdyper han overfor NTB.

  1. Les også

    Slik lager Norge Nato-ekspress for naboene

  2. Les også

    Svensk og finsk Nato-marsj skaper trøbbel i Norge

Les mer om

  1. Nato
  2. Rødt
  3. Ukraina