Først var det Eldreopprøret. Så var det Oljebrølet. Nå går Frp inn i strømprotest på Facebook.
Politikersider på Facebook og innlegg i aviser er ikke lenger nok. Partiene melder seg inn i store Facebook-grupper og selger sitt budskap der.
Er du en av de 460.000 som har meldt deg inn i Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm»? Da fikk du det kanskje med deg.
Forrige fredag dukket to stortingspolitikere fra Frp opp i hundretusener av Facebook-feeder. Frank Sve og Marius Arion Nilsen holdt direktesendt pressekonferanse inne i den store Facebook-gruppen, helt uten kritiske spørsmål fra journalister.
Frp-erne kritiserte regjeringens strømpolitikk. De høye strømprisene er en «tragisk» utvikling, hevdet de og ba folk stå på kravene. Imens strømmet det inn med støttende kommentarer og sinte «emojies».
Rødt har hatt en lignende seanse i denne Facebook-gruppen. Flere politikere melder seg på i de store protestgruppene. Sosiale bevegelser på Facebook er blitt en viktig og mektig del av den politiske scenen.
«Oljebrølet» har tiltrukket seg 220.000 nordmenn. Bak står flere Frp-profiler.
«The public mood»
Facebook-grupper kan gi populistiske partier en mulighet til å forme stemninger og politiske oppfatninger i befolkningen. Det forteller Kari Steen-Johnsen, som forsker på politisk makt i sosiale medier ved Institutt for samfunnsforskning.
Hvis de lykkes, kan disse stemningene bli noe de politiske motstanderne tvinges til å forholde seg til. I forskningen kalles det «the public mood».
– Å opptre på denne måten gir noen muligheter til å få frem noen saker som er vanskeligere å få frem fra et partipolitisk ståsted, sier Steen-Johnsen.
Oljebrøl og eldreopprør
For Frp er det heller ikke første gang de fanger opp sinne i befolkningen og melder seg på.
Aftenposten omtalte i september hvordan flere lokale Frp-profiler sto bak den enorme Facebook-gruppen «Oljebrølet». Her inne deltok Frps toppledere aktivt i diskusjonen og pekte på Frp som riktig parti.
Begge gruppene er blitt aktivt promotert av Frp-leder Sylvi Listhaug. Det samme skjedde forrige gang Frp satt i opposisjon.
I 2010 opprettet tidligere partileder Siv Jensen Facebook-siden «Eldreopprør». Den ble også beskrevet som tverrpolitisk. Med sterke virkemidler delte partiet eksempler på uverdig eldreomsorg og lange køer for å få plass på sykehjem.
Stortingspolitikere fra Frp skriver aktivt i innlegg også i den nye gruppen. Frp forteller at de er opptatt av å fortelle om sine politiske løsninger på ulike plattformer.
– At politikere engasjerer seg i debatter, enten de foregår i tradisjonelle plattformer som Aftenposten eller på sosiale medier, er en del av ombudsrollen folkevalgte har, skriver Frps markedssjef Helge Fossum i en e-post.
Ernacam, parbilder og dyr: Bli med i kulissene der statsministerkandidat Erna Solberg skapes.
Kan være ytterliggående
Forsker Steen-Johnsen forteller at det finnes lite kunnskap om hva slags effekt slik deltagelse faktisk har. Men forskningen på populistiske partier antyder at det kan være en gunstig strategi. Man spiller på lag med bredere sosiale bevegelser utenfor partiet.
– Partier er begrenset av en del ting. De må forholde seg til partiprogrammer, medlemmer og andre politiske partier. Sosiale bevegelser har en annen mulighetsstruktur som gir større frihet, sier Steen-Johnsen.
Partiene får større mulighet til å være ytterliggående, sier hun. Om man får mye motstand innad i Facebook-gruppene, er det ikke like farlig.
– Sosiale bevegelser har eksistert der lenge. Men den digitale offentligheten gir nye muligheter til å nå store grupper raskt og mobilisere dem rundt en sak. Det gir en spesielt god mulighet til å fange opp følelser, sier hun.
Det får frem noe av den viktigste funksjonen med sosiale medier, mener hun: å gjøre politiske saker synlige.
– Jeg har tenkt en stund at nettopp evnen til å mobilisere og gjøre noen saker synlige, er noe av den viktigste påvirkningskraften sosiale medier har, sier Steen-Johnsen.
Ikke bare tradisjonelle medier
Det var advokaten Olav Sylte som startet gruppen. Administratorene har invitert alle partiene til å ha direktesendinger, men foreløpig har kun Frp og Rødt blitt med. Sylte forteller at gruppen er partipolitisk uavhengig. Gruppen forsøker å filtrere og moderere vekk ytterliggående uttalelser. Han ønsker seg en bred debatt.
– Det bør ikke kun være tradisjonelle medier som gjenspeiler hva som skjer i befolkningen, sier Sylte.