Politikk

Linda og Trond Helleland er et av Høyres mange maktpar

OL-saken ble en tøff påkjenning for Høyre-ekteparet Helleland. Hun kjempet over ett år for ja. Han endte med den avgjørende stemmen for å si nei.

- Jeg ser at mange voksne politikere som kommer inn i på Stortinget og må ukependle får problemer på hjemmebane. Når vi er to som driver med det samme skjønner jeg at hun som leder av samferdselskomiteen må reise til alle landets fylker og se på forskjellige prosjekter, mens hun skjønner at min jobb innebærer mange sene kvelder, sier Trond Helleland.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Trond Helleland (52) og Linda Cathrine Hofstad Helleland (37) er Høyres superpar.

Han er parlamentarisk leder med ansvar for å få stortingsgruppen og Regjeringen til å dra i samme retning.

Hun leder Stortingets transportkomité.

De to er ikke alene som par i den blå toppolitikken. Slik det også var i den rødgrønne regjeringen, går det mange familiebånd på kryss og tvers gjennom Høyre og Fremskrittspartiet, som nå har regjeringsmakten.

Ekteparet Helleland har i flere år kommet sammen til Slottet, når Stortingsrepresentantene inviteres hver høst.

Mange finner sammen

Aftenposten har sett nærmere på en del av koblingene, og samlet en liste med noen av de mest sentrale blå parene.

— Det er helt vanlig å treffe kjærligheten på jobben. Slik er det på alle arbeidsplasser. Hvis det ikke hadde vært mulig å være par også i politikken ville mange falt fra, mener Linda Helleland.

Listen over fadderne til parets barn illustrerer godt Helleland-parets mektige nettverk:

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen er fadder for eldstegutten Bernhard (9).

Kommunalminister Jan Tore Sanner er fadder for lillebror Konrad (7), mens utenriksminister Børge Brende er fadder for Trond Hellelands voksne sønn fra et tidligere ekteskap.

Slapp nyheten under sommeravslutning

De to ble kjærester for 11 år siden da begge to satt i justiskomiteen for Høyre. Hun som fersk stortingsrepresentant og vanlig medlem, han som leder av komiteen.

Sommeren 2004 slapp Linda, som den gangen satt i Høyres arbeidsutvalg, katten ut av sekken over et glass vin etter en avslutningsmiddag med blant annet Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Per-Kristian Foss.

— Det er den pinligste opplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv, sukker hun.

— Men ingen ble vel egentlig så veldig overrasket da vi fortalte at vi var blitt sammen. Du tror du greier å holde ting skjult for folk rundt, men det går jo egentlig ikke, legger mannen til.

Bør være kvalifikasjoner, ikke kontakter

Forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning sier koblingene ikke er uvanlige. Det viktigste er hvordan rekrutteringen til toppjobbene skjer - og at det er på bakgrunn av kvalifikasjoner, ikke kontakter.

— Prinsipielt vil det være en forskjell på situasjoner der folk kommer inn i politiske verv fordi de allerede har kontakter, og på tilfeller der de kommer inn med egeninnsats, og så treffer andre og gifter seg med dem, sier Saglie til Aftenposten.

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen sier det er både styrker og utfordringer ved å ha samme arbeid som partneren.

— En fordel ved å jobbe med det samme er at man har en forståelse for utfordringer arbeidet kan føre med seg. Man har også en mulighet til å kunne sparre med partneren på områder hvor man for eksempel har kjørt seg fast. En utfordring par kan slite med, er et utydelig skille mellom jobb og fritid. At én eller begge har problemer med å gå i fritidsmodus etter endt arbeidsdag, sier Sagen til Aftenposten.

Partileder Erna Solberg og parlamentarisk leder Trond Helleland på landsmøtet på Gardermoen våren 2015.

— Måtte ta rotta på kona mi

Selv om ektefellene Helleland ofte er enige om politikk, hender det de lander på hver sin konklusjon.

OL-saken er den mest utfordrende for paret til nå. Hun var en av Høyres ivrigste tilhengere av norsk OL-søknad.

— Jeg hadde jobbet med saken i ett år, og var veldig tett på. Jeg hadde brukt veldig mange ettermiddager og kvelder.

Han var også i utgangspunktet positiv til OL-søknad. Men etter å ha talt opp stemmene i Høyres stortingsgruppe til omtrent 50-50, og etter at det ble klart at det var helt jevnt også i Ap, konstaterte Trond Helleland at denne saken ville bli nesten umulig å dra gjennom. Han landet på å si nei:

— Da vi reiste var jeg litt spent på om jeg ville få grisebank når vi kom hjem, sier han.

— Vi snakket ikke så mye om det etterpå. Det var litt mye å fordøye, forteller hun.

— Det var en situasjon der jeg måtte sagt ja hvis jeg skulle tenkt på å være snill mot henne. Men det er viktig å skille rollene og gjøre en overordnet vurdering. Det var nok den saken der det var mest åpenbart at jeg måtte ta rotta på kona mi, mener Trond Helleland.

Har fått rykte som «opprører»

Helleland-paret mener det at de to er gift ikke gjør at de lar hverandre slippe lettere unna på møter i Høyres stortingsgruppe. Snarere tvert imot.

— Linda er litt utålmodig noen ganger og synes det blir litt mye tørrprat på gruppemøtene. Da sier hun fra. Det hender jeg må sette henne på plass, og da blir det latter.

— Noen har kommet bort til meg etter møter og sagt: «Stakkars deg! Du blir jo tatt ekstra hardt». Det at jeg og Trond er gift gjør nok også at jeg tillater meg å si tydeligere ifra, mener hun.

Sammen med nåværende arbeidsminister Robert Eriksson (Frp), er Linda Cathrine Hofstad Helleland den representanten som har brutt ut og stemt mot sin egen gruppe flest ganger – hele 65 ganger på fem år.

— I julekortet jeg fikk fra Erna i år sto det at det var litt morsomt at det var akkurat jeg som ble betegnet som den mest opprørske i gruppen, ler hun.

Må holde mye hemmelig for hverandre

- Hvilke sider ved jobben er det dere ikke kan snakke om hjemme?

— Det er egentlig ganske mye. Ting du hører om gjennom arbeidsutvalget, gruppestyret, regjeringslunsjer eller samtaler med de andre parlamentariske lederne, sier hun.

— Jeg er blitt ganske god til å holde ting hemmelig, og prøver å være ryddig på at ikke hun får mer informasjon enn andre. Av og til er det ganske morsomt å se fjeset hennes når hun får vite ting, sier han.

Trond Helleland var som parlamentarisk leder ansvarlig for å lose Høyre gjennom forhandlingene om hvor mange ekstra Syria-flyktninger Norge skal ta imot de neste årene.

En må være hjemme med ungene

Paret tror det at de har lignende jobber gjør at de har bedre forståelse for hverandres arbeidssituasjon.

— Jeg ser at mange voksne politikere som kommer inn i på Stortinget og må ukependle får problemer på hjemmebane. Når vi er to som driver med det samme skjønner jeg at hun som leder av samferdselskomiteen må reise til alle landets fylker og se på forskjellige prosjekter, mens hun skjønner at min jobb innebærer mange sene kvelder, sier han.

Hør denne, og andre saker, bli diskutert i ukens Aftenpodden. Her eller i itunes.

Les også

  1. Lang dags ferd mot makt

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk