Disse tallene skal Ap plage Erna Solberg med i valgkampen

Hver åttende krone det offentlige bruker kommer nå fra Oljefondet. I valgkampen kommer Ap til å angripe Høyre for en voldsom økning i oljepengebruken.

Statsminister Erna Solberg (H) må svare for en kraftig vekst i oljepengebruken i årene hun har vært statsminister.

Å bruke mer oljepenger har vært en viktig kampsak for Frp – men ikke for Høyre. Og selv om Høyre har holdt løftet om ikke å bruke mer enn den såkalte handlingsregelen tilsier, har bruken av oljepenger skutt fart mens Siv Jensen (Frp) har sittet øverst i Finansdepartementet og styrt budsjettbalansen under Erna Solbergs (H) ledelse.

I år bruker Regjeringen bortimot 206 milliarder oljekroner. Mengden oljepenger har økt kraftig etter at den Høyre-ledede regjeringen overtok regjeringsmakten.

Det kommer Ap til å forsøke å plage Høyre med i den lange valgkampen som nå er i gang. Tallene i denne tabellen sier sitt om veksten:

LES OGSÅ: Siv Jensen vil slå hull i sparegrisen, og blir dermed historisk

Hver åttende offentlige krone

For å illustrere den økte oljepengebruken over tid, kan man se hvor stor andel av offentlige budsjetter som finansieres av overføringer fra Oljefondet (Statens pensjonsfond utland). Som offentlige budsjetter regnes da både penger brukt i stat og kommuner.

Tall Aftenposten har fått fra Finansdepartementet viser følgende om hvor stor andel av budsjettene i stat og kommuner som finansieres av oljepenger:

  • Hver 40. krone i 2001
  • Hver 18. krone i 2005
  • Hver 11. krone i 2013
  • Hver 8. krone i 2016
Les også

Les også Ola Storengs kommentar: Hvem er mest avhengig av oljepenger her i landet?

Ap: Ikke bærekraftig

– Denne regjeringen har finansiert skattekuttene sine ved å
tappe stadig mer penger ut av Oljefondet. En slik økonomisk politikk er ikke bærekraftig, og det sier vi nei til, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Han har allerede gjentatt dette budskapet en stund. Da han angrep Regjeringens oljepengebruk i en tale til Aps landsstyremøte i april, sa han følgende:

– På tre år har Høyre/FrP-regjeringen økt oljepengebruken like mye som på de ti foregående årene. Da blir det mindre til fellesskapet – både i dag, og for fremtiden. Dette har skjedd på tross av at Erna Solberg før valget i 2013 lovte å gjøre Norge mindre oljeavhengig.

Les også

Høyre og Frps plan: Skal stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste

Mener Regjeringen sløser

Andre Ap-politikere bruker ord som «sløse» om Regjeringens pengebruk. Ap vil det kommende året hamre løs på budskapet om at Regjeringen bruker «historisk mye penger», men at de «bruker dem feil og for lite på det som skaper arbeidsplasser».

En del av Aps angrep på Høyre går på at Regjeringen har kjøpt seg ut av vanskelige valg ved å øke oljepengebruken.

For å få råd til milliarder i skattelettelser og for å unngå kutt i offentlige utgifter som KrF og Venstre ikke støtter – eller økte avgifter som Frp ikke vil svelge – mener Ap at Regjeringen i stedet har punget ut fra Oljefondet.

En del av angrepet fra Ap dreier seg også om at skattekuttene – særlig kutt i formuesskatten – ikke fører til flere arbeidsplasser.

Les også

Høyre vil bruke uklarhet om Aps skattepolitikk for alt det er verdt: Sanner: - Aps skattepolitikk er en forundringspakke

Høyre: Oljepengebruken har vært ansvarlig

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten (H) benekter ikke at oljepengebruken har økt i årene Høyre har sittet i regjering, men mener doseringen har vært fornuftig.

– Oljepengebruken har vært i tråd med handlingsregelen hele veien og ligger på rundt 2,8 prosent, påpeker Flåtten.

Han minner om at situasjonen de siste årene har vært spesiell, med kraftig fall i oljeprisen og behov for tiltak for å bremse en nedgangskonjunktur.

– Under vår regjering har vi dessuten dreid bruken av oljepenger mot vekstfremmende tiltak som satsing av infrastruktur, kunnskap og skattelette. Dette ble ignorert under de rødgrønne, mener han.

– Det er ingen hemmelighet at Høyre og Frp har et ulikt syn på bruk av oljepenger. Ville oljepengebruken vært like høy om Frp ikke satt i regjering?

– Det har ikke hatt noen spesiell innflytelse. Stortinget slutter opp om bruken av oljepenger som Regjeringen har lagt opp til.

Foss: – Vanskelig i 2017

Tidligere finansminister – nå riksrevisor – Per Kristian Foss (H) mener det er som ventet at andelen offentlige kroner som kommer fra Oljefondet har økt kraftig siden årtusenskiftet.

Han viser til at verdien av Oljefondet i dag er over ti ganger så høy som den var da han tok over som finansminister i 2001.

– Ville oljepengebruken vært lavere i dag om finansministeren het
Per-Kristian Foss og ikke Siv Jensen?

Nei, jeg tror ikke det. Men 2017 blir et vanskelig år. Da har vi trolig ikke de samme problemene å vise til i oljesektoren.