Ingen kamp om å bli ny SV-leder

Mangelen på tydelige lederkandidater gjør jobben med å finne en ny SV-leder vanskeligere, sier lederen av valgkomiteen.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes vil bare stille som lederkandidat i nødstilfelle. Også SVs andre nestleder Kirsti Bergstø teller på knappene om ledervervet.

SVs valgkomité leter nå med lys og lykte etter den som skal ta over etter Audun Lysbakken.

Jobben er ikke blitt enklere etter at SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i praksis har gjort det klart at valgkomiteen kan se bort fra ham, mens de to andre i SV-toppen, Kirsti Bergstø og Kari Elisabeth Kaski, fortsatt teller på knappene.

– Det er klart at det hadde vært enklere for partiet å diskutere lederspørsmålet om det hadde vært flere tydelige lederkandidater, sier leder av valgkomiteen Pål Julius Skogholt til NTB.

– Skeptisk

Fylkesnes sier til Klassekampen at det bare er en ekstraordinær situasjon, som at ingen andre kandidater melder seg på, som kan gjøre ham aktuell for ledervervet

– Jeg var veldig åpen om dette til valgkomiteen. Jeg sa at jeg er skeptisk til å stille meg til disposisjon fordi det er noe helt annet å bli leder av et mellomstort parti i norsk politikk i dag enn for 10 eller 20 år siden. Trykket er av en helt annen art, det tar hele livet, sier Fylkesnes.

Heller ikke partiets andre nestleder, Kirsti Bergstø, vil foreløpig si om hun stiller.

– Jeg har ikke bestemt meg, sier Bergstø til NTB. Hun peker på at partilederjobben er et tungt verv som kan bli vanskelig å kombinere med rollen som alenemor.

Flere fylkeslag har allerede pekt på finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski, som for tiden er i mammaperm, som deres favoritt som ny SV-leder. Men heller ikke hun har gjort det klart om hun stiller eller ei.

Flere innspill

Samtidig er det kommet flere innspill til ny leder, opplyser Skogholt.

– Jeg er helt overbevist om at vi den 4. februar kan levere en innstilling med en veldig god kandidat, forsikrer Skogholt. SV trenger også en ny nestleder. Blant navnene som er spilt inn til valgkomiteen, er den ferske stortingsrepresentanten Grete Wold fra Vestfold og Telemark SV og Lars Haltbrekken fra Trøndelag SV. Audun Lysbakken kunngjorde i november at han ikke stiller til gjenvalg på SVs landsmøte til våren. Lysbakken har ledet partiet siden 2012. Valgkomiteen har gitt lokal- og fylkeslag frist til 20. desember med å komme med innspill til ny partileder.

– Jeg er helt overbevist om at vi den 4. februar kan levere en innstilling med en veldig god kandidat, forsikrer Skogholt.

SV trenger også en ny nestleder. Blant navnene som er spilt inn til valgkomiteen, er den ferske stortingsrepresentanten Grete Wold fra Vestfold og Telemark SV og Lars Haltbrekken fra Trøndelag SV.

Audun Lysbakken kunngjorde i november at han ikke stiller til gjenvalg på SVs landsmøte til våren. Lysbakken har ledet partiet siden 2012.

Valgkomiteen har gitt lokal- og fylkeslag frist til 20. desember med å komme med innspill til ny partileder.