Politikk

15 blanke - og 192 stemmer til Lysbakken

SVs nye leder heter Audun Lysbakken.

Av 207 delegater valgte 15 å stemme blankt, mens 192 har stemt på Audun Lysbakken. Paal Audestad

 • Marie Melgård

Tellekorpset har talt: Av 207 delegater valgte 15 å stemme blankt, mens 192 har stemt på Audun Lysbakken.

Til enorm jubel og stående applaus ble det kunngjort av SVs neste leder heter Audun Lysbakken.

Den nye nestlederen er Inga Marte Thorkildsen — 206 valgte å stemme, hvor åtte leverte blankt, og 198 stemte på Thorkildsen.

Landsmøtet klappet taktfast og jublet for at Lysbakken, Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell skal styre SV-skuten fremover.

Et varslet bråk

Les også

- Talen ble ferdig 10.15

I kjølvannet av bråk rundt selvforsvarpenger, og at Lysbakken valgte å gå av som barne-, likestillings— og inkluderingsminister, var det stor uro i SV: Flere tok til orde for at partiet burde ha flere kandidater å velge mellom da ledervervet skulle utdeles under landsmøtet. Mange varslet at de ønsket å stille benkeforslag. Men da fristen gikk ut 15.15 i formiddag, kom det ingen.

Det ble også varslet at mange ville stemme blankt, som en protest mot at Lysbakken blir leder.

Les også

Ingen stiller mot Lysbakken

Luksusproblem

— Det er en glede for meg å legge frem vår innstilling på at Audun Lysbakken blir ny leder og Inga Marte Thorkildsen blir ny nestleder. Og så sier jeg som Kristin Halvorsen: Nå tar vi det derfra, sier leder av SVs valgkomité, Tora Aasland.

Aasland forklarer hvordan valgkomiteen har jobbet for å komme frem til sin innstilling.

— Da Kristin varslet sin avgang 12. september i fjor, var jeg tilstede, og det var en spesiell steming. Da hun sa det hun sa, ropte noen bak meg: ”Nei!”. Det nei'et følte vi på, alle sammen. Vi har hatt en fantastisk situasjon. Kristin gjorde som hun gjorde fordi SV gjorde et elendig valg. Så står det opp tre unge, flinke menn som vil overta et parti som gjorde det elendig. Det kaller jeg et luksusproblem. Bård Vegar trakk seg tidlig. Så har vi hatt en spennende duell mellom Audun og Heikki. Alt har vært med på å sette søkelyset på et parti som har for lav oppslutning, men som vil få debatten frem og som får nye ledere, sier Aasland.

- Vi fikk et mellomspill da Audun gikk av som statsråd, og uten mer pustepause har vi gått videre. Vi har hatt en liten samtale da vi var i et vakuum fra å være forberedende komité til å være en valgkomité på landsmøtet. Vi lot innstillingen ligge. Den var som kjent delt mellom to for Heikki og seks for Audun. Men det er viktig å understreke at debatt styrker SV, forklarte hun.

Aasland tok også opp i sin tale diskusjonen om den nye ledertrioen har nok bredde til å nå ut til nye og gamle velgere:

— Ledelsen vi får nå, er flinke folk. De er de beste vi har. Det er de som skal fornye og ta oss videre. Vi har en utfordring: bredde, yrkeserfaring, geografisk fordeling og noe med det utradisjonelle i en bakgrunn. Det er ikke negativt å være ung og flink stortingsrepresentant, men jeg ser utfordringene det gir til et parti som vil være nær grasrot, fagbevegelse, ungdom, feminisme, miljø og fred.

 1. Les også

  Ingen benkeforslag mot Lysbakken

 2. Les også

  - Jeg er lei meg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Torgeir Knag Fylkesnes valgt til nestleder i SV. – Synd med en ledelse uten sterk miljøprofil, mener motkandidaten.

 2. POLITIKK

  Lysbakken avviser faneflukt i SV

 3. POLITIKK

  Solhjell ferdig i norsk politikk

 4. POLITIKK

  SV vil stille krav til Ap-samarbeid

 5. KOMMENTAR

  Fylkesnes er et litt rart valg av SV

 6. POLITIKK

  Holmås sier nei til gjenvalg