- Nytenkningen er borte fra Frp

Ubehaget ved å bruke landsmøtet til å trekke seg er helt tydelig å se på bilder fra Bolkesjø. Ellen Wibe og Carl I. Hagen kunne ikke lenger samarbeide i 1994.
  • Geir Salvesen
  • Evnen til nytenkning er gått tapt i det Frp vi ser i dag, hevder Ellen Wibe, en gang nestformann i Frp.

Ett av de mest turbulente landsmøtene i Frp's historie var Bolkesjø-oppgjøret for 19 år siden. Da kvittet Carl I. Hagen seg med sentrale medlemmer av ungdoms— og liberalistfløyen i partiet. Eller de gikk av seg selv. Det er to versjoner av den historien.

Les også

Han kalte Per Borten «Juge-Per» og Kåre Willoch «Norges eldste foster»

Ellen Wibe var nestformann (som var tittelen den gang) før "Dolkesjø", som det etterpå ble kalt. En ung kvinne av en støpning som nok var mangelvare i datidens Fremskrittsparti.

— Hvordan ville Frp vært annerledes hvis den fløyen du tilhørte, ungdoms- og liberalistfløyen, hadde vunnet frem?

— Det ville definitivt vært annerledes. En ting som er gått tapt i det Frp vi ser i dag er evnen til nytenkning,. Den var sterk på slutten av 80-tallet, ungdommen sto for mye av den, det var politikk som hovedpartiet adopterte. Partiet har ikke noe sterkt nytenkende miljø. Det persongalleriet som forlot partiet den gang, tok med seg nytenkningen, mener hun.

Les også

(MANDAG 8.april) Hagen: - Må få gjennomslag på helse- og eldreomsorg i regjering

Innvandring

Wibe mener retorikken rundt innvandring definitivt ville ha vært annerledes:

— Den nødvendige debatten om dette ville vært mer løsningsorientert og ikke blitt brukt som et kort for å trekke velgere, sier hun.

Også på klimafronten har Frp noe å hente, mener hun.

— Jeg synes at partiet mye tidligere burde tatt et aktivt standpunkt i klimadebatten. Det spiller ingen rolle om temperaturøkningen er menneskeskapt eller ikke; det skjer, og vi må gjøre noe. Det ville ha gjort partiet mer spiselig i en samarbeidsdialog.

- Men partiet må vel allikevel ha gjort noe som er riktig? Fra å være rent protestparti først til regjeringskandidat?

— Hvis velgeroppslutning er mål på suksess, kan man jo si det. Det partiet som fremstår i dag har dekket et behov i velgermarkedet. Det har vært mange positive skritt i retning av å trimme organisasjonen.

Ryddigst å gå

Wibe fastholder at det var ryddigst for partiet og henne selv at hun trakk seg allerede på åpningsdagen. Ikke for å gjøre ugagn for partiet:

— Jeg kom inn i et verdi-dilemma og da kan man ikke gå på akkord med seg selv.

- Hvordan vil du beskrive Carl I. Hagen som partileder den gangen?

— Han var jo en god politisk spiller da. Jeg har uttrykt at jeg hadde ønsket et bedre samarbeide og dialog mellom oss, et samarbeide som til sist gikk via Akersgata. (les: pressen)

- Opplevde du ham som sentralistisk og maktglad?

— Jeg var uenig i måten organisasjonen ble drevet på. Jeg er for samhandling tvers igjennom. Jeg kan trygt si at det fikk vi ikke til.

Les også

Hagen og Jensen sier de har skværet opp

Wibe driver i dag eget selskap som kommunikasjonsrådgiver og bedyrer at hun lærte mye av det som skjedde for 19 år siden.

— Er det noe du fortsatt tenker på?

— Jeg er fortsatt samfunnsengasjert. Mye av det som foregår i norsk politikk er ganske røffe tak. Jeg skulle ønske man kunne ha brukt energien man bruker til å bekjempe hverandre til problemløsning i stedet, sier hun.