Massiv kritikk av Trump etter stans i WHO-støtte

Kritikken hagler mot Donald Trump etter at han varslet stans i støtten til WHO midt under koronakrisen. – Det siste vi trenger nå, mener Gro Harlem Brundtland.

President Donald Trump får massiv kritikk for sin beslutning om å midlertidig stanse USAs økonomiske bidrag til WHO.

Samtidig som store deler av verden kjemper en desperat kamp mot koronaviruset, har Trump varslet stans i USAs økonomiske bidrag til Verdens helseorganinsasjon, WHO, organisasjonen som står i spissen for den internasjonale håndteringen av krisen.

Den amerikanske presidenten kunngjorde denne uken at han har instruert administrasjonen sin om å holde tilbake pengestøtten mens WHOs «rolle i alvorlig feilhåndtering og forsøk på å skjule spredningen av koronaviruset» undersøkes nærmere.

Beslutningen får massiv kritikk både fra medisinske eksperter og politiske myndigheter i en rekke land.

– Norge mener vi må styrke WHO i deres arbeid, ikke svekke organisasjonen. Dette er absolutt ikke tiden for å kutte finansieringen til WHO slik den amerikanske presidenten foreslår, sier Norges helseminister Bent Høie (H).

Les også

Nå vender han verden ryggen | Joacim Lund

– Ubegripelig

Også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som ledet WHO for rundt 20 år siden, er sterkt kritisk.

– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale felles globale institusjon, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var Brundtlands stabssjef da hun ledet WHO. Ifølge Støre er det ubegripelig at noen kan tro det vil være fordelaktig å svekke WHOs smittevernberedskap.

– Det er som å stenge hovedbrannstasjonen i en by når det går en pyroman løs, sier han til Dagbladet.

WHO: Fokus skal være på å redde liv

Verdens helseorganisasjons fokus er å redde liv og stanse pandemien, uttaler WHO-sjefen etter USAs kunngjøring om å fryse finansieringen.

– Vi kan ikke kaste bort tiden. WHOs eneste fokus er på å jobbe for å hjelpe alle til å redde liv og til å stanse covid-19-pandemien, skriver WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter onsdag ettermiddag.

Det var hans første uttalelse etter at USAs president Donald Trump tirsdag kveld sa at USA fryser finansieringen av WHO.

Senere onsdag skal WHO holde pressekonferanse.

– Forbrytelse mot menneskeheten

FNs generalsekretær António Guterres uttaler seg forholdsvis forsiktig og konstaterer at dette ikke er tiden for å kutte støtte verken til WHO eller andre humanitære organisasjoner.

Langt krassere er sjefredaktør Richard Horton i The Lancet, et av verdens mest prestisjefylte medisinske tidsskrifter.

– President Trumps beslutning om å stanse finansiering av WHO er rett og slett en forbrytelse mot menneskeheten, hevder han.

– Alle forskere, alle helsearbeidere og alle borgere må stå imot og gjør opprør mot dette forferdelige sviket mot global solidaritet, skriver Horton på Twitter.

USA er den største økonomiske bidragsyteren til WHO og bidro i fjor med rundt 553 millioner dollar, ifølge New York Times. Dette er en betydelig andel av organisasjonens budsjett på 6 milliarder dollar.

– Vil avlede oppmerksomhet

Flere nåværende og tidligere helsetopper i USA mener Trumps beslutning er et forsøk på å avlede oppmerksomhet fra sin egen svikt i håndteringen av koronakrisen.

Presidenten forsøkte tidligere å tone ned konsekvensene av viruset, påpeker Leslie Dach, som tidligere ledet innsatsen mot ebola i USAs helsedepartement. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at Trump prøver å vri oppmerksomheten bort fra dette og fra den manglende beredskapen i forkant av virusutbruddet i USA.

I stedet for å ta selvkritikk for sine egne forsøk på å avdramatisere situasjonen, hevder Trump nå at WHO har forsøkt å holde tilbake informasjon om hvor farlig koronaviruset egentlig er.

Både medisinske eksperter og flere internasjonale organisasjoner er imidlertid svært uenige i påstanden om at WHO har begått feil som gjør det nødvendig å stanse finansieringen av organisasjonen.

Både EUs utenrikssjef Josep Borrell og ledelsen i Den afrikanske union (AU) sier de sterkt beklager Trumps beslutning.

– Bare med samarbeid kan vi overvinne denne krisen, som ikke respekterer noen landegrenser, sier Borrell.