Disse grunnene oppgir Siv Jensen for hvorfor hun tar Frp ut av regjering

– Jeg tok Frp inn i regjering, og nå tar jeg Frp ut av regjering. Det er det eneste riktige å gjøre, sa Siv Jensen mandag ettermiddag. Hun pekte på saken om den IS-siktede kvinnen som den direkte årsaken.

Siv Jensen hadde nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes ved sin side da hun mandag ettermiddag ga beskjed om at Frp ikke lenger ønsker å være en del av Erna Solbergs regjering.

- Vi kompromisser ikke med folk som frivillig har tilsluttet seg terrororganisasjoner. Det fikk begeret til å renne over, sa Siv Jensen på en pressekonferanse mandag ettermidag.

Den startet kl. 13.30. Etter noen minutter med oppsummering av hva Jensen mener Frp har fått til i regjering, ga hun følgende beskjed:

– Det er ikke lenger grunnlag for at Frp fortsetter i regjeringen.

En annen viktig grunn for Jensen er at regjeringen ifølge henne er blitt en gråere og mer konturløs. Den har ifølge Jensen ikke lenger samme kurs som før. Ifølge henne får heller ikke Frp lenger samme gjennomslag for sin politikk som de fikk da de satt alene med Høyre i regjering.

På en egen pressekonferanse mandag ettermiddag sa statsminister Erna Solberg (H) at hun hadde håpet av Frp hadde blitt værende i regjeringen.

Les også

Hva skjer nå? Her er 5 svar om veien videre.

Droppet varslet kravliste

Tidligere på dagen hadde Jensen hatt møte med Erna Solberg (H), i tillegg til et krisemøte i eget parti. Det ble varslet at Frp ville legge frem en kravliste for fortsatt å skulle være med i regjering.

På pressekonferansen sa Jensen derimot at det ikke var noe poeng i å legge frem kravlisten. Det var ikke lenger grunnlag for partiet til å fortsette regjeringssamarbeidet.

  • Slik forklarte Siv Jensen under pressekonferansen hvorfor de forlater regjeringen:

Trakk frem strammere innvandringspolitikk og veier

Siv Jensen sa at hun er stolt av hva Frp har fått til i regjering. Spesielt trakk hun frem håndtering av migrasjonskrise, oljeprisfall, en strammere innvandringspolitikk og samferdsel.

- Vi strammet inn innvandringspolitikken. Vi har returnert mange kriminelle utlendinger og stilte krav i integreringspolitikken. Vi hadde handlekraft, sa Jensen.

Hun fremholdt også at det aldri er bygget mer vei, og raskere, enn i dag, og at det nå er full konkurranse om jernbanen. Dette er en politikk de fire regjeringspartiene sammen har stått bak.

Samtidig beskriver Jensen en situasjon hvor partiets begeistring for å være i regjering gradvis er blitt borte etter at først Venstre, deretter KrF, gikk inn i regjeringen.

Les også

Aftenpodden: Ekstra-podcast om Frp-exiten

Vil fortsatt ha Solberg som statsminister

– For oss er det helt naturlig å peke på Erna Solberg som fortsatt statsminister, sa Siv Jensen på pressekonferansen.

Men hun la til:

- Vi vil ikke lenger anse oss bundet av Granavolden-plattformen, altså det politiske grunnlaget for regjeringen som H, Frp, Venstre og KrF forhandlet frem før regjeringen ble utvidet med KrF.

Siv Jensen på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Om utgangspunktet som opposisjonsparti på Stortinget sa Jensen:

- Det ligger mye hardt arbeid foran oss. Jeg skal ikke si at det å gå ut av regjering løser enhver utfordring. Jeg er innstilt på å gjøre den jobben og opplever at jeg har bred tillit i partiet.

Frp-lederen varsler flere samtaler med Erna Solberg fremover om «praktiske utfordringer» som følge av at Frp går ut av regjering.

Frp satt i regjering i tilsammen seks år, to måneder og 20 dager. Dette er partiets første regjeringsperiode.

Les også

Ap-leder Støre: - Det borgerlige kaoset er komplett

Solberg: Vil følge opp Granavolden-erklæringen

Umiddelbart etter Siv Jensens pressekonferanse, avholdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse. Regeringen fortsetter, var budskapet hennes.

– Når Siv Jensen peker på meg som statsminister, er det naturlig at vi fortsetter, og det er naturlig at vi gjør det på Granavolden, som i utgangspunktet er fremforhandlede gode kompromisser mellom fire partier, sa Erna Solberg mandag ettermiddag.

Hun sa at hun satte pris på Frps tydelige avklaring om at hun fortsetter som statsminister, og at regjeringens utgangspunkt er at det fortsatt er et mandat for en ikke-sosialistisk regjering på Stortinget.

– I den situasjonen vi er i dag, er det ikke noe grunnlag for ikke å fortsette med de tre partiene som sitter i regjering, sa Solberg.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen frykter at Frps regjerings-exit vil føre til mer spill, uro og støy i norsk politikk.

– Jeg er enig med avtroppende finansminister Siv Jensen i at dagens regjering er upopulær. Men det skyldes ikke for lite Frp-politikk. Snarere tvert imot. Skattekutt til de rikeste, skvising av vanlige arbeidsfolk, privatisering og sentralisering er politikk drevet fram av Frp, sier han til NTB.