Politikk

Reisen mot rødgrønt flertall

Slik vil Arbeiderpartiet vinne tilbake velgerne.

 • Hanne Brønmo
  Journalist

STAVANGER/EGERSUND/KRISTIANSAND:

Etter en omfattende turné i Nord-Norge tidligere i sommer startet Jonas Gahr Støre valgkampen i Stavanger, samtidig som tusenvis av mennesker deltok på byens Gladmatfestival. Selv serverte Støre en valgkampmeny som blant annet inneholder gratis skolemat i grunnskolen.

 • LES OGSÅ: AP tviholder på makten i storbyene. Reddes av samarbeidspartiene

Aftenposten møter ham på toget til Kristiansand, hvor partiets ordførerkandidat åpner for samarbeid med Demokratene for å velte den borgerlige bastionen.

Men valgkampen er bare så vidt i gang. Senere skal Støre tilbake til Nord-Norge, hvor Senterpartiet ble største parti på siste måling.

De neste 40 dagene tar han med seg ni valgløfter fra AP i kommunevalget:

Jonas Gahr Stør har ni løfter om en ny politikk der Arbeiderpartiet får flertall. Foto: Hanne Brønmo/Aftenposten

________________________________________________

1. Gratis skolemat i grunnskolen

2. Gratis SFO med god kvalitet for alle – i første omgang førsteklassingene: Oslo er allerede i gang med dette tiltaket, og Bergen jobber med en tilsvarende ordning

3. Best mulig, ikke billigst mulig, offentlig eldreomsorg med flere plasser, bedre mat og en storsatsing på demens: Sikre at eldre kan være hjemme så lenge som mulig hvis de ønsker, men også at de får et best mulig tilbud når de trenger sykehjemsplasser.

4 Stanse kommersialisering av velferdstjenester til barn og eldre: Under Høyres styre i 2015 var det forbudt å bygge kommunale barnehager i Oslo. Det offentlige skal ha hovedansvaret for tilbudet. Da må kommunene få bedre økonomi – det kan Ap bare levere med flertall på Stortinget.

5. Erstatte deltidsjobber med heltidsjobber

6. Begrense midlertidighet og innleie og sikre læreplasser til flere gjennom seriøsitetskrav i arbeidslivet: Vi vil garantere lærlingplass til alle som kvalifiserer til det.

7. Styrke politi, beredskap, helsetjenester, bredbånd og verdiskaping i distriktet: Å sikre bredbånd i hele landet er en del av det moderne samfunnets infrastruktur.

8. Bygge ny industri og utvikle, ikke avvikle, olje- og gassnæringen: Bruke tradisjonell industri til å bygge ny industri.

9. Satse på lokale tiltak som å styrke kollektivtrafikk og kutte klimagassutslipp for å kutte helsefarlige utslipp: Bergen og Oslo har allerede fått renere byluft under Aps styre, dette skal gjelder flere kommuner.

_________________________________________________

Støre understreker at endel av sakene også variere fra kommune til kommune, og at listen ikke dekker all politikk.

– Det er forskjell på Berlevåg og Bærum. Vi har valgt noen saker som vi går til valg på i hele Norge, som kan sikre det gode liv for velgere i alle deler av landet, sier han.

Utfordres av fløypartiene

Juni var en god måned for fløypartiene, viser gjennomsnittsmålingene fra nettstedet Poll of polls. Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har fått rekordgode nasjonale snittmålinger, og styrkes enda mer i byene.

Siste måling fra Pollofpolls viser at AP får 25 prosent.

– Jeg er mer optimistisk enn det målingene skulle tilsi, fordi jeg ser at vi kan få flertall sammen med våre samarbeidspartnere, sier han.

Arbeiderpartiets posisjoner i de fire største byene

Oslo styres i dag av Ap, SV og MDG. På den siste meningsmålingen i Oslo fikk Rødt, SV og MDG nesten 30 prosent tilsammen. Foto: Dan P. Neegaard

Trondheim: Styres i dag av en flertallskonstellasjon med partiene AP, SV, MDG, SP og KrF. I Adresseavisens siste meningsmåling fikk Rødt, SV og MDG 25 prosent av stemmene. Fløypartiene kan dermed gå fra 11 til 19 bystyrerepresentanter, mens AP i samme måling går fra 28 til 21 mandater. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Bergen styres i dag av partiene Ap, V og KrF. På siste måling ligger Arbeiderpartiet an til å gå fra 26 til 20 mandater i bystyret. Samtidig ser Høyre ut til å miste halvparten av sine velgere i partimålingen i VGs ferskeste partibarometer. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Stavanger styres i dag av en koalisjon bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Pensjonistpartiet. I den nyeste partimålingen ligger Arbeiderpartiet an til en oppslutning på 22,4 prosent i oljebyen, en tilbakegang på rundt fire prosent fra forrige kommunevalg. De vil da kunne miste tre mandater i bystyret. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Oslo

Styres i dag av Ap, SV og MDG. På den siste meningsmålingen i Oslo fikk Rødt, SV og MDG nesten 30 prosent tilsammen.

Trondheim:

Styres i dag av en flertallskonstellasjon med partiene AP, SV, MDG, SP og KrF. I Adresseavisens siste meningsmåling fikk Rødt, SV og MDG 25 prosent av stemmene. Fløypartiene kan dermed gå fra 11 til 19 bystyrerepresentanter, mens AP i samme måling går fra 28 til 21 mandater.

Bergen:

Styres i dag av partiene Ap, V og KrF. På siste måling ligger Arbeiderpartiet an til å gå fra 26 til 20 mandater i bystyret. Samtidig ser Høyre ut til å miste halvparten av sine velgere i partimålingen i VGs ferskeste partibarometer.

Stavanger:

Styres i dag av en koalisjon bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Pensjonistpartiet. I den nyeste partimålingen ligger Arbeiderpartiet an til en oppslutning på 22,4 prosent i oljebyen, en tilbakegang på rundt fire prosent fra forrige kommunevalg. De vil da kunne miste tre mandater i bystyret.

– Ikke irritert på bompengedebatten

– Både MDG og bompengepartiet har vunnet på den store debatten om bompenger. Åpner dere dørene for samarbeid med bompengepartiet, eller vil dere tydeligere distansere dere fra partiet?

– Bompengepartiet orienterer seg mot høyresiden. Med et ensaksparti som lener seg på høyresiden får du høyrepolitikk innenfor velferd, oppvekst og helse, sier han

Han har likevel forståelse for frustrasjonen fra dem som synes regningene blir for høye, og sier Ap ønsker at staten skal ta en større del av regningen i de store byene.

– En annen mulighet er veiprising, vi ønsker å utrede. Det finnes måte å gjøre systemet mer rettferdig på enn hva det er i dag, sier partilederen.

Han har 40 dager til å overbevise velgerne om det samme.

 1. Les også

  Hvorfor stemmer menn blått og kvinner rødt? | Jan Erik Grindheim

Les mer om

 1. Politikk
 2. Nord-Norge
 3. Meningsmålinger
 4. Kommunevalg 2019

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Støre vil ha makt i de store byene – avhengig av drahjelp fra fløypartiene

 2. NORGE

  Partiene ruster seg til valgkampinnspurt

 3. NORGE

  Jubeltall for fløypartiene i juni

 4. NORGE

  Ap i valgkampmodus lanserer 83 tiltak

 5. POLITIKK

  Prognose: Historisk dårlig resultat for Arbeiderpartiet

 6. POLITIKK

  Jonas Gahr Støre om Arbeiderpartiets dårlige målinger: – Det ville vært helt feil å skulle begynne å ligne på andre