Politikk

Kraftig nedgang i antall asylsøkere etter at koronatiltakene ble innført

Antall asylsøkere til Norge falt kraftig etter at landet stengte ned i mars, ifølge UDI. I april og mai ble det registrert under en firedel av normalt.

UDI-direktør Frode Forfang presenterte torsdag tall over hvordan koronakrisen har påvirket asyl- og flyktningsituasjonen i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

Mange av de asylsøkerne som ble registrert etter at koronatiltakene ble innført, oppholdt seg allerede i Norge fra før av, ifølge UDI, som torsdag redegjorde for hvordan koronakrisen har påvirket asyl- og flyktningsituasjonen i Norge.

– Gitt situasjonen med grensestengninger både i Norge og i hele Europa, så er vi ikke overrasket over disse tallene. Dette er som ventet og en naturlig konsekvens av det som nå skjer i Europa, sier UDI-direktør Frode Forfang til NTB.

Asylprognosen er på grunn av koronakrisen justert ned fra 3.000 til 1.200 asylsøkere for i år, ifølge Forfang.

– Vil stige igjen

I april og mai ble det registrert i underkant av ti asylsøkere i uken, sammenlignet med over 40 i januar og februar og for øvrig normalt snitt.

I juni har imidlertid tallene gått litt oppover igjen, og UDI venter at de vil fortsette å stige fremover.

– Vi tror at tallene vil endre seg etterhvert som man mykner opp igjen i Europa, men hvor raskt det går før man kommer tilbake til en normalsituasjon eller om man får et oppdemmet behov, det er vanskelig å si. Det blir spekulasjoner, sier Forfang.

Flyktningkvoten blir ikke fylt i år

Ifølge Forfang kommer ikke Norge til å klare å fylle kvoten på 3.000 flyktninger i år. UDI venter at det totalt blir mellom 2.000 og 2.500 nye flyktninger til Norge i 2020.

I tillegg har antallet EØS-borgere som kom til Norge i april og mai, falt kraftig med en nedgang på hele 80 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I de to månedene kom det i år kun 560 personer til Norge sammenlignet med 3.050 personer i fjor.

Også antallet personer som søker om familie- og studietillatelser, har blitt mer enn halvert som følge av koronakrisen. Også dette vil trolig stige igjen utover høsten, anslår Forfang.

Les mer om

 1. Asylpolitikk
 2. Asylsøkere

Relevante artikler

 1. NORGE

  UDI forbereder seg på økning i antall asylsøkere når Europa åpner fra koronanedstenging

 2. POLITIKK

  Regjeringspartiene er enige om en løsning for å hente ut asylsøkere fra Hellas

 3. NORGE

  I går ble 32 nye koronatilfeller registrert i Norge. Ikke siden 8. mai har tallet vært høyere på ett døgn.

 4. POLITIKK

  Kan ta år før Moria-barn kommer til Norge

 5. POLITIKK

  Høyre-utvalg lanserer handlingsregel for å redusere innvandringen

 6. ØKONOMI

  Antallet helt arbeidsledige stiger mindre enn normalt i juli