Politikk

Russiske ubåter viser muskler i nord

De fleste ubåtene i den russiske Nordflåten har den siste uka forsøkt å seile ut fra sine baser på Kola uten å bli oppdaget og ut i Barents- og Norskehavet.

De fleste ubåtene i den russiske Nordflåten har den siste uka forsøkt å seile ut fra sine baser på Kola uten å bli oppdaget og ut i Barents- og Norskehavet. Her er den 175 meter lange atomubåten Dmitrij Donskoj fotografert i 2017 på vei sørover langs norskekysten mot Østersjøen. Foto: Forsvaret / NTB scanpix
  • NTB

Målet er å vise at de er i stand til å forsvare sine baser og true USAs østkyst ved å komme seg så langt ut i Atlanterhavet at de strategiske atomubåtene kan komme på skuddhold av USA, får NRK opplyst hos Etteretningstjenesten.

Dette er den største russiske ubåtoperasjonen siden tidlig 90-tallet og den kalde krigens dager.

E-tjenesten understreker at dette ikke er en øvelse. Det er en operasjon, for å vise militær styrke.

Operasjonen startet tidlig i forrige uke. Den var altså i gang da Russlands utenriksminister Sergei Lavrov og Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møttes i Finnmark sist uke.

Det er inntil ti russiske ubåter som nå deltar i operasjonen. Åtte av disse er atomdrevne. Målet for enkelte av ubåtene er å komme seg så langt ut i Atlanterhavet som mulig uten å bli oppdaget. Hele utseilingen fra Nordflåtens baser i Murmansk-regionen har foregått i neddykket tilstand.

Etteretningstjenesten sier den likevel har en rimelig god kontroll på hvor ubåtene befinner seg akkurat nå.

Den russiske operasjonen er grunnen til at det er stor flyaktivitet på Forsvarets flystasjon på Andøya. Overvåkingsfly er på vingene for å overvåke den russiske operasjonen.

Etter det NRK forstår er operasjonen ment å vare i minst 60 dager. VG skriver at den sammenlignes med den store marineøvelsen Ocean Shield 2019 som Russland gjennomførte i sommer, med den forskjellen at det denne gang bare er ubåter som deltar.

Les også

  1. Forsvarssjefen: Norge kan havne bak Russlands forsvarslinje

  2. Inspiserer innkjøp for 10 milliarder. Med fem nye overvåkingsfly skal Norge overvåke russiske atomubåter.

  3. Seks ganger i år har russerne varslet at de vil skyte utenfor Norge. Det er dobbelt så mange ganger som i hele fjor.

Les mer om

  1. Ubåt
  2. Norskehavet
  3. E-tjenesten
  4. Russland