Godal etterlyser Ap-støtte til statsminister Solberg og EU

– Ingen grunn til å avvente migrasjonsutvalgets innstilling, mener tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal. Han etterlyser støtte fra Ap-ledelsen til statsminister Erna Solberg og EUs migrantavtale.

– Nødvendig at Ap tar standpunkt nå i flyktningdebatten, sier tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal.

Før helgen kom EUs toppledere frem til et kompromiss i den betente striden om hvor flyktningene skal tas imot.

Godal reagerte med å publisere på Facebook en forventning om at Ap-ledelsen snarest må følge opp:

Merkel og Macron vant frem i EU; mottak i Europa! Vi må ta vår del. Humanitært ansvar i Nansens ånd! Amundsen og FrP er mot. Vi må støtte UDs, Ines, – Ernas forsiktig positive signaler. Ingen grunn til å avvente Masud og migrasjonsutvalgets innstilling!

Masud er Masud Gharakani, leder av partiets Migrasjonsutvalg, og kontroversiell på grunn av en rekke uttalelser og en retorikk som mange partifeller mener hører hjemme i Frp.

– Bra for Norge å gi et signal

– EU kommet frem til prinsippbeslutning. Mye arbeid gjenstår, og det er en vanskelig europeisk diskusjon. Det er bra for Norge å gi et signal om hvor vi står, og at vi ikke tilhører de landene som ikke vil gjøre noe, sier Godal.

At det i etterkant har brutt ut en krangel mellom Frp på den ene siden og Høyre og Venstre på den andre siden om Norges holdning, mener Godal gjør det nødvendig for Ap å signalisere hvor partiet står.

– Statsministeren har gitt et positivt signal. Venstre det samme. Frp sier at Norge ikke er EUs husmannsplass og et underbruk av EU. Da er det nødvendig for Ap å ta et standpunkt, og ta ansvar som en europeisk nasjon, sier Godal.

I et annet innlegg kommer Godals utålmodighet med eget parti også tydelig frem:

Venstre er på banen mot FrP. Jeg er sikker på at KrF er med. Da mangler bare A. Men det kommer nok, skriver han.

– Naturlig at Ap velger side

– Krever du et klart svar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre?

– Det er nå debatten foregår. Det er nærliggende å støtte statsministeren. Jeg sier hva Ap bør gjøre i denne situasjonen.

– Du mener det må gjøres nå og ikke etter ferien?

– Jeg synes det er naturlig når Frp nå gjør dette til en debatt. Det er naturlig at Ap velger side, og at det ikke er Frp, men statsministerens signaler som bør støttes, sier han.

Enigheten går ut på at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side.

Statsminister Erna Solberg har sagt at Norge skal bidra i fordelingen av flyktninger mellom europeiske land. Frp er uenig.

Les også: Ap-profil langer ut mot partiledelsen

Frp: Norge er ikke EUs husmannsplass

– Norge bør ikke ta imot såkalte flyktninger fra EU. Norge er ikke EUs husmannsplass. Vi er ikke medlem av EU, og vi bør heller ikke bli det. Dette er et syn som svært mange i Frp deler. Og det er det viktig at vi gir klart uttrykk for, sier Per-Willy Amundsen til NRK.

Han mener Norge ikke kan ta imot flyktninger og migranter så lenge EU-land står fritt til å si nei.

– Dette er en frivillig ordning som EU har gått inn for. Flere EU-land kommer til å takke nei, deriblant Polen, Ungarn og andre. Da er det ingen grunn for at Norge, som ikke er med i EU, skal takke ja, sier Amundsen, som vil opprette ankomstsentre i Nord-Afrika.

Innvandringspolitisk talskvinne for Venstre, Guri Melby, sier til NRK at «Venstre holdning er at Norge må være med på det internasjonale samarbeidet for å håndtere migrantutfordringene. Avtaler på tvers av landegrensene er lurt for å løse den felles utfordringen».

Samtidig syder og koker det i sosiale medier om Aps ulike problemer.

Tidligere Ap-statsråd Anne Holt mener det er «fælt å se på»:

Det sies at rev, ulv og andre dyr som går i saksen kan gnage av seg beinet for å bli fri. Muligens er dette en myte, men det er slik en vakker, brutal tanke: Det rå instinktet for overlevelse. Arbeiderpartiet synes for tiden å gjøre noe langt mer absurd. De gnager av seg beina for å dø. Fælt å se på for gamle venner, skriver Holt på Facebook.

– Og ingen ser ut til å se og erkjenne at de verste rovdyrene må isoleres!, svarer tidligere Ap-topp Gro Balas.