Politikk

Hareide tapte også Østfold – 99 av 190 delegater er blå

Sent tirsdag kveld sto det klart at KrF-leder Knut Arild Hareide gikk på et nederlag også i Østfold.

Knut Arild Hareide før han forlot årsmøtet i KrF tirsdag kveld.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Østfold valgte å sende fem blå og tre røde delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte.

To av de som er blå og én av de som er rød, vil primært fortsette i opposisjon.

Dette betyr at det nå er et klart blått flertall blant delegatene til helgens ekstraordinære landsmøte, og at Hareide kun kan få et flertall på landsmøtet for en rød regjering dersom noen av delegatene ombestemmer seg.

Østfold KrF var det siste i rekken av fylkesårsmøter. Dermed er totaltallene slik:

99 av 190 delegater på KrFs landsmøte er blå delegater. 90 er røde. Én er blank.

Hareide: – Jeg er fornøyd

– Jeg er fornøyd med tre delegater i Østfold etter fylkesårsmøtet i dag. Selv om det nå ser ut til at jeg taper, har jeg ikke gitt opp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har nok bedre grunn til å være fornøyd.

– Jeg er glad for at et klart flertall av KrFs landsmøtedelegater støtter å først forhandle med Solberg-regjeringen, skriver han i en SMS til VG.

Rogalands finte ble ikke avgjørende

Det endelige resultatet betyr også at Rogaland KrFs finte ikke ble avgjørende.

Som eneste fylke valgte de å ikke sende en representativ delegasjon til landsmøtet. Der ble 15 av 16 delegater blå, til tross for at én tredjedel stemte for det røde alternativet. Dette har ført til mye frustrasjon og debatt i partiet.

Det var godt oppmøte i under det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Østfold.

Delegatene på landsmøte skal stemme over hvilken retning KrF skal ta videre. Det kan bety at KrF går inn i Solberg-regjeringen, at de går inn for å regjere med Ap og Sp – eller fortsetter i opposisjon.

Vil ikke erkjenne nederlag

Før Hareide forlot årsmøtet i Østfold KrF bedyret han at han ennå ikke hadde gitt opp.

– Jeg tror fortsatt er gode muligheter til å flertallet med meg på grunn av den gode argumentasjonen jeg har. Jeg har også lagt merke til at av de delegaten som har snudd, så har nesten samtlige gått fra blå til rød.

Hareide tror fortsatt det kan skje overraskelser.

– KrFs egne velgere mener mitt råd er det beste. Det påvirker nok partiet.

– Så du vil ikke anerkjenne et nederlag før landsmøtet er over?

– Selvfølgelig ikke. Det er helt naturlig å avvente resultatet på landsmøtet.

Advarte sterkt mot venstresiden

Tidligere stortingsrepresentant Odd Holten var en av talerne på KrF-møtet i Østfold som advarte sterkt mot å søke regjeringsmakt med venstresiden.

Han sier partiet nå er splittet i to over hele landet. Han frykter for partiets videre eksistens hvis partiet går i regjering med Ap og Sp.

Tidligere stortingsrepresentant Odd Holten advarte sterkt mot at KrF søker regjeringsmakt med venstresiden.

– Dette er alvorlig. Dette kan få vidtrekkende konsekvenser, sa Holten som også er tidligere parlamentarisk nestleder for KrF på Stortinget.

– Hørte noen av dere i løpet av valgkampen i fjor at vi kunne samarbeide med venstresiden? Jeg hørte det ikke. Det er ikke mulig å kaste frem en type behandling av dette spørsmålet, så konsekvent, på så kort tidk, sa han.

Holten trakk også frem Aps forhold til LO.

– Det er ikke Ap alene vi skal gå i regjering med, men også et LO som står der. Vi må derfor gå til høyre, sa Holten.

«Kabinettsspørsmål»

Mange i KrF mener nå at Knut Arild Hareides eneste mulighet til å få landsmøtet med seg på å gå i regjering med Ap og Sp, er at han gjør det klinkende klart, før avstemningen på landsmøtet, at han går av dersom han taper.

– Vil du stille «kabinettsspørsmål» på landsmøtet?

– Det er mange som spekulerer i det. Jeg har holdt kurs mot veivalget hele tiden. Nå gleder vi oss til landsmøtet. Det blir spennende, sier Hareide.

Hareide parerte en rekke lignende spørsmål ved å gjenta dette svaret på litt ulike måter. Han unngikk derfor å gi noen avklaring.

Under sperregrensen

Knut Arild Hareides forslag om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp ser ikke ut til å fenge velgerne, selv om partiet har fått flere nye medlemmer og mye oppmerksomhet.

NRKs siste partimåling gir KrF en oppslutning på 3,9 prosent, en fremgang på 0,2 prosentpoeng. Dermed er KRF under sperregrensen for åttende gang i år i NRKs målinger.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kristelig Folkeparti (KrF)
  3. Østfold
  4. KrFs skjebnevalg