KrF-leder Hareide: – Tror fortsatt dette er åpent, men krevende

NORESUND/OSLO (Aftenposten): Tre fylkesårsmøter mandag kveld ga partileder Knut Arild Hareide en opptur, men han tror det blir jevnt frem mot landsmøtet 2. november.

Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Inge Ropstad på vei til Buskerud KrFs årsmøte

Partileder Knut Arild Hareide deltok på landsstyremøtets telefonkonferanse fra bil, mandag ettermiddag.

I den satt han sammen med nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Da de kom til det ekstraordinære fylkesårsmøte i Buskerud KrF på Noresund ved Krøderen, fleipet de med at stemningen i bilen hadde vært god.

Innkallelsen av landsstyret til telefonkonferanse er blitt kritisert internt i KrF, særlig blant dem som er imot Hareides venstresving.

De har sett på dette som et forsøk på å styre prosessen etter at Rogaland i helgen kontroversielt vedtok å sende en nesten «helblå» gruppe til det ekstraordinære landsmøtet 2. november – til tross for at omtrent en tredjedel i fylket ønsket et rødt samarbeid.

Resultatet av årsmøtene i Hedmark, Buskerud og Finnmark viser at Hareides oppfordring ble fulgt. Delegasjonene speiler holdningen til regjeringssamarbeid i fylkespartiene.

Utidig innblanding?

– Noen hevder at dette er utidig innblanding at dere sier hvordan en skal foreta valgene på fylkesårsmøtene?

– Vi gir et felles råd fra en delt partiledelse om de føringene vi gir, men det er fylkene som avgjør dette. Håpet at flere støttet mitt syn når jeg fikk oppslutning i møte, sier Hareide.

Alle de tre fylkespartiene som hadde årsmøter mandag kveld sendte delegasjoner som gjenspeilet stemningen på møtene. I Buskerud og Hedmark fikk Hareide fire delegater i hvert av fylkene og de som ville samarbeide til høyre to i hvert av fylkene. I Finnmark støttet alle samarbeid med venstresiden.

Tror dette er åpent

Ingen av de to, hverken nestleder Ropstad eller Hareide vil ta seieren på forskudd:

– Jeg tror dette er åpent. Det vil være jevnt. Og det vil være krevende. Det er opptil fylkeslagene å velge, sier Hareide, som legger til:

– Poenget er at det er fylkespartiene som skal ta beslutningen, og vi ønsker at mindretallet i salen blir hørt.

– Er det en samlet ledelse som mener man må ha en annen valgprosedyre enn i Rogaland?

– Ja, dette er noe vi har stått sammen om hele veien, sier Ropstad og legger til at det er viktig at det er et mest mulig samlet lag som også kjemper for KrFs politikk etter 2. november. Vi ønsker at fylkene også lar et mindretall bli hørt på en god måte.

– Var det oppslutning om dette i landsstyret?

– Jeg vil ikke si noe om hva som ble sagt på møtet. Men det var en god samtale, sier Ropstad.

Kritiserer ikke Bollestad

Etter årsmøtet i Rogaland har det kommet frem at nestleder Olaug V. Bollestad ikke leste opp en e-post fra partiledelsen om at man ønsket at det ble valgt en representativ delegasjon.

Hareide sier til Aftenposten at han ikke vil kritisere Bollestad for dette, blant annet fordi hun i sitt innlegg tok opp at man skulle ha en prosess som ga legitimitet til landsmøtet.

Trangt om saligheten på Buskerud KrFs årsmøte, mange ville hilse på partileder Knut Arild Hareide. Her hilser han på Norges første bistandsminister og KrF-veteran Reidun Brusletten.

Trekker Hareide seg?

NRK hadde for få dager siden lekkasjer fra KrFs sentralstyre der Hareide skulle ha sagt at han trekker seg dersom han taper på landsmøte. Hareide selv har ikke ønsket å kommentere dette.

Fylkeslederen i Buskerud KrF Hege Irene Fossum sier at hun mener det er opp til Hareide å avgjøre dette og vil ikke spekulere.

Kom det noe krav på landsstyremøte om at partilederen må klargjøre om han vil gå av om han taper på landsmøtet?

– Vi hadde ett tema og det var fylkesårsmøtene. Det eneste tema, sier Hareide.

– Ingen tok det opp?

– Nei.

Kommentatorer har utropt Ropstad til den heteste kandidaten til å ta over ledervervet, dersom Hareide ikke får gjennomslag for å ta partiet til venstre.

Skal debattere i fred

De to innledet for hvert sitt syn på Buskerud KrFs årsmøte på Noresund, ved Krøderen. Hareide og Ropstad var ikke til stede under selve debatten og avstemningen.

Fylkeslederen i KrF Hege Irene Fossum sa på forhånd at hun ikke var sikker på omd et ble rødt eller blått flertall.

– Jeg vet ikke om det blir rødt eller blått flertall, men ser behovet for et representativt utvalg. Samtidig er det viktig at det er fylkene som selv bestemmer dette, sier hun.

I Buskerud var det 34 av 59 representanter som stemte ja til å følge Hareides råd, mens 23 representanter stemte for å starte sonderinger med dagens borgerlige regjering. To av de 59 representantene stemte blankt.