Politikk

Giske er «veldig lei seg», men vil fortsette som Ap-nestleder

– Jeg er veldig lei meg. Dette har vært en øyeåpner for meg og jeg skal lære av dette, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Trond Giske «beklager sterkt» oppførselen sin overfor kvinner.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Trond Giske snakket for første gang offentlig om varslene mot ham om trakassering i NRK Dagsrevyen torsdag kveld.

– Jeg har ikke opptrådt representativt i forhold til de verdier som Arbeiderpartiet står for, sa han.

nrk– Jeg må innse at jeg ikke har vært min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikheter i maktforhold, i aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter. Det må jeg ta innover meg og ta selvkritikk på, sier Giske.

Han sa at han kjente igjen situasjoner som ulike kvinner har varslet om til Ap-ledelsen, men at han ikke kjente seg igjen i alle detaljer og beskrivelser.

– Folk som møter meg, skal føle trygghet og trivsel, det skal ikke være ubehagelig eller upassende. Det er det viktige for meg.

- Jeg har selv satt meg selv i denne situasjonen

– Men kan du gå videre som politiker som ingenting har skjedd, spurte programlederen.

– Nei, jeg må beklage og så må jeg sørge for at jeg aldri kommer i slike situasjoner igjen, sa Giske, som altså ikke tok til orde for at han akter å gå av som nestleder i Ap.

– Hva tenker du om ditt verv som nestleder?

– At en slik situasjon svekker tilliten til meg. Og jeg er lei meg for at flotte partifolk føler dette går ut over dem. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjenreise tilliten. Bare tiden vil vise om jeg klarer det.

– Jeg kan ikke fortsette som ingenting har skjedd, men må lære av det og passe på at jeg ikke havner i slike situasjoner igjen

Han ville ikke kommentere om varslene er del av en politisk maktkamp.

– For meg er ikke det et poeng. Jeg har selv satt meg selv i denne situasjonen og jeg tar varslene på alvor.

Han beklaget også at enkeltmennesker har opplevd han som upassende eller ubehagelig.

Samtidig var han ikke enig i at det dreide seg om seksuell trakassering.

– Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltmennesker har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg ta på min kappe. Det er min skyld. Det er jeg veldig lei meg for.

-Dette har vært en øyeåpner for meg

Han sa også at varslene om hans oppførsel som har kommet inn til partiet de siste dagene har vært en øyeåpner for han.

– De siste dagene har vi fått inn varsler og henvendelser om dette fra enkeltpersoner. Vi har gått gjennom det. Det har vært en øyeåpner for meg som jeg tar dypt alvorlig, og beklager, sa Giske.

Allerede i en pressemelding fra Arbeiderpartiet tidligere i dag beklaget Giske at han hadde opptrådt på en belastende måte.

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske.

Samtidig sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han har gjort det klart for Giske at han har opptrådt på en kritikkverdig måte.

Flere medier har de siste dagene omtalt reaksjoner på adferden til Ap-nestleder Trond Giske, samt konflikter i partiet om håndtering av seksuell trakassering.

Partileder Støre skal ha mottatt flere varsler fra kvinner i partiet om Giske. Han bekrefter at han kjenner til at det har kommet varsler om han.

  • Les også: Anklager Oslo Ap for å sverte Giske

– Jeg ser at slike opplevelser er negativt for partiet og for partikulturen vi skal ha, og at det er et særlig ansvar for oss som har ledende tillitsverv å sørge for en god partikultur. Dette tar jeg til meg og vil gjøre mitt for å bidra til dette, sier Giske.

Støre sier følgende, gjennom pressemeldingen:

– Kjersti Stenseng og jeg har i dag hatt en gjennomgang sammen med Trond Giske av varsler som er kommet inn til partiet, vedrørende ham, sier Jonas Gahr Støre.

– Jeg kan av hensyn til de berørte ikke kommentere enkeltsaker. Men jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig. Trond har overfor meg uttrykt at han tar inn over seg alvoret og at han forstår at han har opptrådt på en måte som har ført til disse reaksjonene, sier Støre.

Les mer om

  1. Trond Giske
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Arbeiderpartiet (Ap)
  4. Seksuell trakassering