Politikk

Ber om å fristilles i innvandringssaker

I et brev til sitt eget parti krever stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) å få stemme for en strengere innvandringspolitikk, selv om det bryter med avtalen som er inngått med KrF og Venstre.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde bekrefter nå at han stemte nei da Frp sa ja til innvandringsavtalen med KrF og Venstre for to uker siden.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Jeg forventer et tydelig ja-svar. Jeg forbeholder meg retten til å stemme for forslag som er mer restriktive hvis slike forslag blir fremmet for eksempel av Arbeiderpartiet, sier Frp-representant Christian Tybring-Gjedde til Aftenposten.

- Jeg ønsker å fristilles. Jeg kan ikke bryte med min egen samvittighet og sitte i stortingssalen og stemme for saker jeg er imot eller mot saker jeg er for, sier Frp-representanten.

Han ønsker også å sikre seg muligheten til å fremme egne innvandringsforslag som ikke er omtalt i avtalen mellom Regjeringen, KrF og Venstre.

Stemte mot avtalen

Da Fremskrittspartiets stortingsgruppe behandlet innvandringsavtalen for to uker siden, var det én representant som nektet å godta pakken.

— Jeg stemte mot avtalen. For meg er innvandringspolitikken viktigere enn alt annet. Jeg har brukt mye av mitt politiske liv på å jobbe for en bærekraftig innvandring. Det sikrer dessverre ikke denne avtalen. På de største områdene, som familiegjenforening, løser den ingenting. Jeg er veldig fortvilet over det, sier Tybring-Gjedde.

Les også:

Les også

Frps Tybring-Gjedde støtter Putin

— For meg er det snakk om et personlig samvittighetsspørsmål, på linje med hva abort er for KrF. Vi kan tape noen slag om bompenger, handlingsregelen og så videre. Men jeg kan ikke sitte og se på at samfunnet forvitrer, mener stortingsrepresentanten.

Samme dag som innvandringsavtalen med KrF og Venstre ble presentert sa informasjonsleder Hege Storhaug i den innvandringskritiske organisasjonen Human Rights Service til Aftenposten at hun mente Frp burde trekke seg fra Regjeringen.

Har lest brevet

Noen dager etter at avtalen var skrevet under, sendte Tybring-Gjedde et brev til Fremskrittspartiets stortingsgruppe der han ba om avklaringer av hvordan avtalen skal forstås og hvordan han som stortingsrepresentant skal forholde seg til denne. Han har senere fått beskjed om at det er Frps gruppestyre som skal svare på brevet.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik bekrefter å ha lest brevet fra Tybring-Gjedde, men nekter å kommentere innholdet.

— Vi har ingen sak som ligger til behandling som har noe med dette å gjøre i stortingsgruppen, sier Nesvik.

Les også:

Les også

Her er innvandringssakene Frp har droppet

— Hvorfor har ikke Tybring-Gjedde fått noe svar?

— Jeg kommenterer ikke brevet.

- Kan representanter som ikke støtter innholdet i avtalen om innvandringspolitikken stille seg fritt av samvittighetsgrunner?

— Dette er en avtale stortingsgruppen har inngått. Vi forholder oss til slike saker som vi alltid gjør: Vi diskuterer dem i gruppen, ikke i mediene, sier Nesvik.

Samtale og diplomati

Christian Tybring-Gjedde vil ikke svare på hva han gjør dersom han får beskjed om at han ikke kan velge å stemme for en strengere innvandringspolitikk enn det avtalen med KrF og Venstre legger opp til.

— Jeg forventer at partiet forstår dilemmaet jeg står oppe i. Så får jeg trekke konklusjoner på bakgrunn av det.

Les også:

Les også

Anundsen: Blir ikke vanskeligere å få asyl

— Hva betyr det? Vurderer du å melde deg ut av Fremskrittspartiet?

— Jeg vil ikke komme med noen trusler. Basert på erfaringene fra konflikten i Ukraina er det bedre å løse saker som dette med samtale og diplomati.

- Ikke veto

Før avtalen om innvandringspolitikken ble skrevet under, krevde bådeFrp-nestor Carl I. Hagen og nestleder Per Sandberg i Aftenposten at Regjeringen måtte stilles fritt til å legge frem forslag i innvandringspolitikken som ikke er omtalt i avtalen.

Etter at avtalen var lagt frem presiserte Siv Jensen at Venstre og KrF ikke har noe veto i innvandringspolitikken, en fremstillling blant annet Venstres Abid Q. Raja har reagert på.

- Feil premisser

Sandberg mener Tybring-Gjedde legger feil premisser til grunn for brevet.

- Det stemmer ikke at avtalen med Venstre og KrF er altoverskyggende. Kun det som står i avtalen gjelder. Vi står fritt til å fremme andre forslag.

Og andre forslag er nødvendig, mener Sandberg, som presiserer at norsk innvandringspolitikk pr. i dag ikke er bærekraftig.

— Betydelige innstramminger må til. Dét er det fakta viser, sier Sandberg, og viser til rapporten fra Fremskrittspartiets bærekraftutvalg.

- Jeg kan ikke forstå at de andre partiene ikke forstår alvorlighetsgraden.

Frp-nestlederen frykter ikke at Tybring-Gjedde melder seg ut av partiet.

— Både jeg og min gode venn Christian vet at om vi skal lykkes med innvandringspolitikken, er det Frp som må gjøre jobben, sier Sandberg til Aftenposten.

 1. Les også

  Jensen: Sentrum har ikke asylveto

 2. Les også

  Symbolene på plass i asylavtalen

 3. Les også

  Raja (V) og Keshvari (Frp) rykende uenige om hva de er blitt enige om

 4. Les også

  Dette er asylavtalen de borgerlige er blitt enige om

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  MENINGER
  Publisert:

  Det er de største som reiser seg

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5