Politikk

Tina Bru om Unge Høyre-saken: – Mange føler en kollektiv skyld

Leder av Høyres kvinneforum, Tina Bru, tror alle i partiet sitter og vrenger hodet sitt for å sjekke om det er noe de burde skjønt eller reagert på.

Jeg forstår fremdeles ikke hvordan dette kan skje, sier Tina Bru om varslingssakene i Høyre og Unge Høyre.
 • Marita E. Valvik
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Thea Storøy Elnan
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

Tina Bru sier de siste to ukene har vært tunge og triste, og at sakene har gått inn på henne.

– Dette er det eneste jeg har tenkt på de siste to ukene. Tanken på at noen har hatt opplevelser hos oss som de ikke skal ha i et ungdomsparti, gjør vondt. Og det verste er at når de forsøkte å si ifra, så var det ingen som tok dem på alvor. Jeg forstår fremdeles ikke hvordan dette kan skje, sier hun.

Stemmen brister nesten når hun nevner 16-åringen Aftenposten tidligere har fortalt om. På et fylkesårsmøte i 2014 hadde daværende sentralstyremedlem i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, seksuell omgang med en 16 år gammel, svært beruset jente. Saken ble varslet umiddelbart, uten at det fikk noen konsekvenser.

– Jeg tror ikke det er et eneste menneske i Høyre som ikke sitter og vrenger hodet sitt for å sjekke om det noe de burde skjønt eller reagert på. Jeg tror mange føler på en kollektiv skyld, sier Bru.

 • Kristian Tonning Riises advokat ba om innsyn i varslene for ti dager siden: Høyre sa nei.

Burde stilt flere spørsmål

Hun legger til at det er lett å se i ettertid at man burde skjønt eller burde stilt flere spørsmål.

– Det er åpenbart her noe av forklaringen på hvorfor det sviktet, ligger. Forskjellige mennesker satt med ulike bruddstykker av informasjonen. Hver for seg var det ikke lett å se at dette var et problem, men problemet var at det ikke ble samlet, hverken muntlig eller skriftlig, sier Bru.

Hun legger til at Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, har tatt opp oppførselen med Riise flere ganger, men at heller ikke hun klarte å se den store sammenhengen.

Utvalget vi har satt ned, som Henrik Syse skal lede, må stille oss alle de vanskelige og vonde spørsmålene, slik at dette ikke skjer igjen, sier Bru.

– Er det en ukultur i Unge Høyre?

– Det er litt synd at man skal tegne et bilde av at det er en generell ukultur i hele ungdomspolitikken. Det er ikke bare sjekking og drikking, sier Bru og presiserer at det er noen år siden hun var i Unge Høyre.

– Men vi må rydde opp i det som er tendenser til ukultur, sier Bru.

Høyre har fått inn totalt 21 varsler fordelt på 12 personer de siste ukene. Her er statsminister Erna Solberg og generalsekretær John-Ragnar Aarset på en pressekonferanse søndag.

Fortjene ungdommens tillit på ny

Flere ganger i intervjuet trekker hun frem sin egen erfaring fra ungdomspolitikken. Nå håper hun Høyre og Unge Høyre, med en skikkelig opprydning av de tendensene til ukultur og svikten rundt varslene de har sett, kan gjøre seg fortjent til ny tillit fra ungdommene.

– Norge har noe helt unikt, nemlig engasjerte, sterke og flinke ungdomspolitikere. Unge Høyre er ikke bare fest, det er ofte fem-seks ungdommer i et lokalt Unge Høyre-hus som spiser pizza og diskuterer skolepolitikk, sier hun og legger til:

– Jeg tror mange vil tenke seg om to ganger før de engasjerer seg i ungdomspolitikken. Det er synd, for vi trenger dem. De er ofte mer seriøse når det gjelder faglig innhold på seminarer enn moderpartiet. De jobber hardt med debattrening, og sosialt har jeg, og mange med meg, opplevd ekstremt fine sosiale fellesskap, sier Bru.

Aftenposten var fredag i kontakt med Syse. Han sier det er for tidlig for ham å si noe om saken.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5