Politikk

Misnøyens nasjonaldag | Halvor Hegtun

De misfornøyde. Klokken var 11.23 da VG Nett brakte nyheten på topp: «NÅ: Oljebransjen kritiserer statsbudsjettet».

Som Ap-topp var Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (i blå dress) vant til å være i første rekke. Nå må han pent vente på tur.
 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist

Oppslaget skapte ingen rystelser i Stortingets overfylte, varme og støyfulle vandrehall. Men det ble jo lest. På mobil-telefonene. Og midt i vrimmelen sto oljenæringens nye sjeflobbyist, eksstatsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, og var forbløffet over hva han hadde stelt i stand.

- Dette virker litt sterkere enn den veldig forsiktige kommentaren vi bestemte oss for å komme med. Vi hadde jo til og med aktivt valgt at vi ikke skulle bruke ordet skuffet , sa Schjøtt-Pedersen.

Mediestrategi

Halv ni på morgenkvisten fikk Aftenposten være med på morgenmøtet til Norsk olje og gass i NHO-bygningen oppe ved Frognerbadet. Aldeles ufiltrert skulle vi få oppleve hvordan en av våre tyngste bransjeorganisasjoner rustet seg til den årvisse statsbudsjettdagen. Misnøyens nasjonaldag. De sure oppstøts holmenkolldag. Organisasjonslivets nedslåtte dette-hadde-vi-virkelig-ikke-trodd-dag.

 • Les også om hvem som får de største kuttene i skatt:Her er skattekuttene – og de som må betale
  Tidligere Ap-topp Schjøtt-Pedersen, tidligere finansminister, fiskeriminister og statsråd på Statsministerens kontor, «Hjulvispen» blant venner, begynte i Olje og gass i mai. Dagsavisen skrev at det nye kontoret hans ikke var større enn et skifterom i en klesbutikk, en klar underdrivelse.

Glassburet hans var greit, det, møterommet også. Og halvannen time før Siv Jensens finanstale var påfallende mye ferdiglekket og kjent for den mannsdominerte gruppen rundt bordet. Petroleumsbedriftene lå an til en skattelette på 600 millioner, i denne smertefulle nedgangstiden en bagatell for en næring som helst teller i milliarder. Men var det noe man skulle gi kommentarer til overhodet?

Nei, her skulle man holde seg langt unna skattedebatten og heller komme tidlig og kort til poenget: Oljens fortsatt enorme betydning for norsk økonomi, næringens vilje til å bygge velferd gjennom videre boring i gamle og nye felt. Utkast til pressemelding, planlagt for utsendelse klokken 10.01, ble lest opp og tygget på: «Når 30.000 har mistet arbeidet, hadde bransjen forventet satsing på økt aktivitet ...

Fremtidsbransjen

All denne offentlige interessen for «det grønne skiftet», alt snakket om flere ben å stå på og hva vi skal leve av etter oljen, har gitt oljebransjen en del utfordringer i det siste. Men Schjøtt-Pedersen satt altså ikke som representant for en solnedgangsbransje, der vi drosjet oss nedover gjennom Frogner og Uranienborg på vei til Løvebakken.

- Vi er ikke halvveis med å hente ut verdiene på sokkelen. 55 prosent av verdiene ligger igjen. Regner vi 500 kroner pr. fat, snakker vi om 24.000 milliarder kroner. Det er så enorme størrelser, dette her. Så er spørsmålet om vi skal fortsette å ta verdiene ut, eller om vi skal la dem ligge.

 • **I denne saken har Aftenposten gått gjennom budsjettet, og sett på hvordan
Les også

det vil kunne påvirke lommeboken din i året som kommer

.**

Sosialt miljø

Oppe i vandrehallen skulle man være usedvanlig sosialt ubegavet for ikke å komme i snakk med folk. Et kakk på skulderen her, en pressemelding der, en hel dælj av kvinner og menn på diskret søken etter mikrofoner og notatblokker. Norges Bondelag hadde oppdaget en dramatisk skatteøkning for unge bønder. NAF var oppgitt over at bilavgiftene for tredje året på rad sto stille. Bellonas Frederic Hauge syntes det var oppsiktsvekkende at Regjeringen la opp til et klart brudd på Stortingets klimaforlik bare et par måneder før klimatoppmøtet i Paris.

- Men problemet mitt er jo at hver gang jeg åpner kjeften, snakker jeg ned nasjonalformuen, sa Hauge.

Schjøtt-Pedersen beveget seg rundt. Tegnet og forklarte for NTB. TV 2. NRK.

- Det er vi som leverer pengene her, forklarte han.

Hør politisk redaktør Trine Eilertsen, kommentator Thomas Boe Hornburg og økonomiredaktør Ola Storeng om statsbudsjettet i Itunes eller her:

Les også

 1. Dette må du vite om statsbudsjettet

 2. Slik vil Siv Jensen kutte skatten din frem til 2018

 3. Vi ba Siv Jensen om å fortelle hvor hun har kuttet...

 4. Syria kan få idyllen til å sprekke | Thomas Hornburg

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk