Ap taper mest på at det er lokalvalg til høsten

Avstanden mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg skrumper når velgerne minnes på at det er kommunevalg til høsten.

afp000876725-ZmlyOE_OUc.jpg

Fram til nå har velgerne i Aftenpostens partibarometer blitt spurt om hva de ville stemme om det var stortingsvalg i morgen.

Fra og med mai spør Respons også hva velgerne vil stemme i kommunevalg.

Dette får frem interessante forskjeller i partipreferansene ved lokalvalg og nasjonale valg: Det som har sett ut som et gigantisk forsprang for Arbeiderpartiet gjennom hele vinteren, er nå nesten spist opp av Høyre.

Ap kommer seg ikke opp etter fallet

Frp er den største vinneren i stortingsmålingen. Ap som gikk kraftig ned i Aftenpostens april-måling, holder seg på omtrent samme nivå i mai (— 0,5 prosentpoeng).

Forspranget skrumper inn

Men om man ser på forskjellene mellom hva velgerne foretrekker kommunevalg sammenlignet med stortingsvalg, skiller Arbeiderpartiet seg negativt ut.

  • I stortingsmålingen for mai får Ap 36,8 prosent, mot 33,7 prosent i kommunemålingen.
  • For Høyre er bildet motsatt: Partiet får 24,2 prosent i stortingsmålingen mot 28,3 prosent i kommunemålingen.
    Differansen mellom Ap og Høyre som på enkelte stortingsmålinger i vinter har vært på over 20 prosentpoeng er altså skrumpet inn til drøyt fem i kommunemålingen.

Høyre-velgerne er mer lojale enn Ap-velgerne

— Ap-velgerne fra stortingsvalg sprer sine stemmer utover når vi spør om kommunevalg. Det er bare tre av fire som sier de vil stemme Ap ved stortingsvalg, som sier de fortsatt ville stemt Ap ved et kommunevalg. Det kommer andre velgere til fra de andre partiene, men det blir et nettotap, sier seniorkonsulent Idar Eidset i Respons Analyse om tallene.

Erna Solberg har foreløpig mer lojale velgere rundt om i landet.

— Ni av ti som sier de ville stemt på Høyre i et stortingsvalg, sier det samme om et kommunevalg. Høyre tar også fra alle partier, ikke minst fra Ap, sier Eidset.

Støre: Vi vet vi gjør det dårligere i lokalvalg

Ap-leder Jonas Gahr Støre ser ingen grunn til å sture over at partiet nå ligger godt under målingsresultatene på over 40 prosent som Ap har hatt i vinter og vår.

— Om Ap får 33,7 prosent i kommunevalget ville det være vårt beste resultat på flere tiår, sier Støre til Aftenposten.

Han sier Ap er klar over og har tatt med i regningen at partiet pleier å gjøre det dårligere i lokale enn nasjonale valg.

— Det er vanskelig å gi noe presist svar på hvorfor det er slik. En del av forklaringen kan være at Ap oppfattes som et tydelig regjeringsalternativ i Norge, men at bildet i kommunene er mer mangfoldig, påpeker Støre.

Solberg: Høyre har et sterkt ordførerkorps

Statsminister Erna Solberg(H)påpeker at dersom denne kommunevalgmålingen slår til, så er den høyere enn deres nest beste resultat noen gang.

At de ligger mye høyere på kommunevalgmålingen enn stortingsmålingen bekymrer henne ikke.

— Det har vært hovedregelen for Høyre siden 1991. Dette er en honnør til alle de mange Høyre-ordførerne og Høyre-byrådslederne for den jobben de gjør.

- Hvorfor er det slik?

— Jeg tror det er noen politiske skillelinjer i rikspolitikken som ikke er på kommunenivå. Og så har det noe med vårt sterke ordførerkorps å gjøre.

Frp mest frem i stortingsmålingen

Fremskrittspartiet gjør en sterk mai-måling om man holder seg til spørsmålet om stortingsvalg.

Frp får her 13,3 prosent, en fremgang på 2,4 prosentpoeng siden forrige måned og beste resultat siden september.

— Det er hyggelig å kommentere gode målinger, selv om vi vet at de svinger. Først og fremst tror jeg dette skyldes at vi har fått søkelys på gode saker som vi leverer på og at vi har lagt bak oss et godt landsmøte, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen til Aftenposten.

Men også Frp gjør det klart dårligere når velgerne minnes på at det er lokalvalg til høsten. I kommunemålingen havner partiet på 9,9 prosent.

Aardal: Ap og Frp taper mest på lokalvalg

Valgforsker Bernt Aardal peker på at Høyre og Sp tradisjonelt har gjort det bedre i kommunevalg enn stortingsvalg, mens Ap og Frp har gjort det dårligere i de lokale valgene enn de nasjonale.

Han mener bildet kommunemålingen fra Respons tegner stemmer godt overens med andre målinger som er tatt opp den siste tiden.

— Høyre ligger litt høyere her enn de har gjort på andre målinger, mens Arbeiderpartiet ligger litt lavere. For Aps del er det nå et visst sprik i hvilket nivå partiet ligger på hos de ulike byråene, påpeker Aardal.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter, og hør vår podcast her.