Opposisjonen reagerer etter Aftenposten-avsløring: – Lar lobbyister få diktere karanteneregler

Ap, SV, Sp, MDG og Rødt reagerer skarpt på at NHO og Norsk Industri fikk definere karanteneregler mot helsefaglige råd. – Regjeringen lar en lobbyorganisasjon få diktere en veileder, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) reagerer skarpt mot at NHO fikk skrive karanteneveileder.

Aftenposten har avslørt hva som skjedde bak kulissene i juni da regjeringen åpnet grensene og ga utenlandske arbeidere fritak fra karantene i ti dager.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarte regjeringen på forhånd om at risikoen for importsmitte var «særlig stor». Senere gikk importsmitten rett til værs.

Reglene ble skrevet av lobbyistene fra Norsk Industri og NHO. De var i strid med covid-19-forskriften, advarte helsetoppene.

Da sørget politisk ledelse for at forskriften ble endret.

– Her avsløres en forskjellsbehandling som må være voldsomt provoserende for de mange småbedriftseierne og arbeidsløse som venter på mer hjelp fra regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Nølende og på etterskudd

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener reportasjen «bekrefter uroen vi har over at regjeringen har vært på etterskudd og nølende med hensyn til importsmitte».

Han viser til flyene med skiturister som landet uten at myndighetene hadde kontroll. I sommer åpnet regjeringen for feriereiser uten rutiner for innreise.

– Nå er vi på etterskudd når det gjelder utenlandsk arbeidskraft som norsk industri trenger, men som må kontrolleres. Vi får inntrykk av at folkehelsemyndighetene nærmest måtte presse seg på under stort tidspress for å advare mot det de var i ferd med å gjøre, sier Støre.

Ap-lederen understreker samtidig at «vi står sammen i kampen mot smitten», og at regjeringen har forsikret at den følger helsefaglige råd.

– Men her får vi illustrert at ikke bare var de åpne for å overse helsefaglige råd. De så bort fra viktige råd fra helsemyndighetene.

Tror på mørketall

Mener du at fritaket er en viktig årsak til smitteøkningen?

– Aftenpostens dokumentasjon taler et tydelig språk om at importsmitte har vært en viktig årsak. Jeg tror også det er mørketall, og at mennesker har kommer hit uten å bli fanget opp.

Oljeforliket i Stortinget tidligere i år sikret oljeselskapene 39 milliarder kroner i skattelettelser. Det har utløst en bonanza.

– Var det galt å slippe inn utenlandsk arbeidskraft?

– Nei, norsk industri har behov for arbeidskraft utenfra selv om avhengigheten er blitt for stor. Vel vitende om at vi trenger arbeidskraft til norsk industri, burde arbeidet med å kontrollere den vært satt i gang fra mars–april, sier Støre.

– Det er feil å si at krisepakken tok myndighetene på sengen. Den handlet om å videreføre prosjekter som ellers ville blitt nedlagt, mener Støre.

Smitten kom med arbeidsinnvandrere. Så spredte den seg blant arbeidere ved skipsverftet Havyard. Dette bildet ble tatt tidligere i høst.

2000 utlendinger testet positivt

Siden juni har over 2000 polakker, litauere, briter og andre utenlandske arbeidere kommet til Norge og testet positivt. Flere i opposisjonen mener regjeringen er for snille med mektige næringsinteresser.

SV-leder Lysbakken sier «Erna Solberg er ikke redd for å være streng mot folk i kampen mot pandemien».

– Hun får derfor et stort forklaringsproblem når det viser seg at hun er langt mindre streng når det kommer krav fra lederne i næringslivet.

– Det var gode grunner til å åpne grensene i sommer, men spørsmålet er om regjeringen hadde god nok kontroll. Det er nå helt nødvendig å kreve svar fra Solberg og Høie. Hastverket, den lettvinte behandlingen av helsefaglige innvendinger og det tette samrøret med NHO som nå er avslørt, reiser store og alvorlige spørsmål ved regjeringens håndtering, sier han.

Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.

Sps helsetalsperson Kjersti Toppe mener «det er en stor skandale som setter helseministeren, som ellers har håndtert pandemien på en god måte, i et dårlig lys».

– Det er helt utrolig at det var Norsk Industri som utarbeidet veilederen, og at helsemyndighetene ikke fikk uttale seg eller ikke ble hørt, sier Toppe.

Sp vil ta initiativ til å granske saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Her trengs det stilles spørsmål til helseministeren om den sammenblandingen som har skjedd i roller og ansvar. At konsekvensen er en ny smittebølge, viser alvoret, sier hun.

Helseminister Bent Høie (H) mener regjeringen ikke kan ha strengere tiltak enn nødvendig.

– Veilederen som Norsk Industri hadde fått mandat av deg og justisministeren til å lage, var ifølge Helsedirektoratet i strid med forskriften. Så ble forskriften endret. Viser det at dere lot industrien diktere koronaforskriften?

– Under hele pandemien har det vært ulike unntak fra innreisekarantene for arbeidsreisende. Hvilke unntak som har vært gjeldende, har vært avhengig av smittesituasjonen både i Norge og i Europa. De smittevernfaglige vurderingene til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er blitt lagt til grunn. Det unntaket det er snakk om her, ble gitt i en tid hvor smitteutviklingen i Europa generelt sett var positiv. Smittevernloven gir ikke hjemmel for å ha strengere tiltak enn strengt nødvendig, sier Høie.

– For avhengige av importert arbeidskraft

Rødts leder Bjørnar Moxnes mener saken viser at «NHO har en hotline til Høyre-regjeringen som andre bare kan drømme om».

– Vi har gjort oss altfor avhengig av importert arbeidskraft. For å styrke beredskapen må vi bli mer selvforsynt med arbeidskraft. Da må vi regulere arbeidskraftimporten slik at det blir mindre attraktivt for NHO å drive bruk og kast med arbeidstagere fra fattige land, sier han.

MDGs leder Une Bastholm sier at det er «sjokkerende» at regjeringen valgte å se bort fra kraftige advarsler fra FHI og Helsedirektoratet.

– Resultatet er at mange nordmenn ikke får feire jul med alle de er glad i, en resturant- og kulturbransje som står i knestående, studentene som nå må følge undervisningen digitalt, og skoler som igjen er på rødt nivå.

– Det er tydeligvis svært stor forskjell på hvilke jobber regjeringen mener er verdt å redde. For oljeindustrien er regjeringen villig til å lempe på smittevernråd. Det fører nå til massiv oppblomstring av smitte i Norge. Mens serverings- og kulturbransjen får skjenkestopp og så mange regler tredd ned over seg at det nesten er umulig å drive, sier hun.

LO-sekretær Are Tomasgard sier at «LO har under hele koronapandemien ment at det har vært viktig å følge helsemyndighetenes råd».

– Dette viser at vi dessverre har gjort oss altfor avhengige av tilreisende arbeidskraft, sier han.