Politikk

Halvorsen går av som finansminister

Får ny ministerpost.

Kristin Halvorsen har etter en lengre tenkepause bestemt seg for å gå av som Finansminister, ifølge TV2. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX
 • Ida Halvorsen Kemp
 • Halvor Hegtun
  Journalist

Les også

Hvem vil du skal sitte i Regjeringen?

Aftenposten.no utvider saken.

Kristin Halvorsen går av som finansminister når den nye regjeringskabalen er klar. Det får Aftenposten.no bekreftet lørdag kveld.

Ifølge TV2, som først bragte nyheten, tar Halvorsen over jobben som kunnskapsminister etter Bård Vegard Solhjell, som går ut av regjeringen.

Aftenpostens kilder hevder imidlertid at dette er uklart, selv om posten som kunnskapsminister skal være den mest sannsynlige for Halvorsen.

Ifølge TV2 er det informert fra internt hold at Audun Lysbakken blir ny statsråd for SV. Han sier i så fall fra seg plassen som parlamentarisk leder etter kun noen korte uker, og overlater denne til Solhjell.

Men overfor bt.no avfeier Lysbakken det hele som spekulasjoner.

— Det som er i mediene nå er spekulasjoner. Jeg kommer ikke til å kommentere det, skriver Lysbakken i en tekstmelding til avisen.

I de tre regjeringspartiene er det imidlertid ytterst få som vet hvilke endringer som er underveis. Og de som vet, sier lørdag kveld blankt nei til å bekrefte eller avkrefte noe som helst overfor Aftenposten.no.

Mister Finansdepartementet

TV2 mener imidlertid å vite at SV skal ha gitt fra seg Finansdepartementet for å få beholde Kunnskapsdepartementet. Den nye finansministeren kommer fra Ap, melder kanalen.

Kanalen opplyser også at departementsfordelingen mellom de rødgrønne partiene er klar.

Arbeiderpartiet får tilsammen 12 medlemmer i regjeringen, deriblant en ny samordningsminister. SV mister en statsråd fra dagens regjering og sitter igjen med fire. Senterpartiet beholder dagens fire statsråder. Dette er ikke uventet med tanke på valgresultatet.

Etter det TV 2 erfarer går det mot at Grethe Faremo at overtar som helse— og omsorgsminister etter Bjarne Håkon Hanssen, som til manges overraskelse

Les også

Bjarne Håkon Hanssen går av

for en drøy uke siden.

Flere utskiftinger klare

Fire utskiftinger er med dette allerede klare foran utnevnelsen av den nye regjeringen:

 • Bjarne Håkon Hanssen går av som helseminister, og forlater regjeringen.
 • Dag Terje Andersen har forlatt jobben som arbeids— og inkluderingsminister for å bli stortingspresident.
 • Helga Pedersen har sluttet som fiskeri- og kystminister for å bli Aps parlamentariske leder på Stortinget.
 • Kristin Halvorsen går fra jobben som finansminister.

Slet med å bestemme seg

Arbeidet med ny regjeringskabal har stått stille de siste dagene nettopp fordi SV-lederen har slitt med å bestemme seg for om hun ville fortsette som finansminister.

Også Sp-leder Liv Signe Navarsete teller på knappene. Ifølge flere godt informerte kilder er hun

Les også

Ny regjering forsinket

kommunalminister, eller fortsette som samferdselsminister.

Regjeringskabalen skulle egentlig vært lagt frem denne uken, men ifølge VG Nett har statsminister Stoltenberg denne helgen sittet sammen med Navarsete og Halvorsen for å legge de siste puslespillbrikkene.

Les også

 1. Ny regjering forsinket

 2. - Å lyve var «kjempeubehagelig»

svp://15597

Les mer om

 1. Politikk