Valgstudio 2021

Få med deg alt om stortingsvalget og still spørsmål til våre journalister her.

Festet innlegg
Ekstraordinært landsmøte i KrF 13. november
24. september kl 15:56av Solveig Ruud
DEL

Landsstyret i KrF har i dag vedtatt å kalle inn til ekstraordinært landsmøte 13. november. Det gjøres for å kunne velge en ny partileder etter Kjell Ingolf Ropstad.

Hvis partiet ønsker en partileder som sitter på Stortinget, står valget mellom Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein.

Prosessen som nå igangsettes betyr også at valgkomiteen starter sitt arbeid.

– Komiteen vil gjennomføre høringer i partiorganisasjonen og innstille på ordinær måte, og vil komme med sin innstilling i forkant av landsmøtet, opplyser KrF i en pressemelding.

Tidspunkt for komiteens innstilling vil annonseres nærmere når dette er klart.

Landsmøtet er satt sammen av delegasjoner fra blant andre fylkeslagene. Det vil være ulike prosesser i fylkeslagene for å sette en delegasjon.

KrFs årlige landskonferanse vil avholdes i tilknytning til ekstraordinært landsmøte.

Siste innlegg
Har du spørsmål om dagens budsjett? Vi hører gjerne fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kaller inn til møte om trakassering i fiskerinæringen
  Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) kaller inn aktørene i fiskerinæringen til et møte om trakassering av kvinnelige fiskere.

  Det har i høst kommet flere historier fra kvinnelige fiskere, der de beskriver kritikkverdige forhold som mobbing og seksuell trakassering.

  Nå kaller den nyslåtte fiskeri- og havministeren inn til møte neste onsdag for å kartlegge hva næringen gjør for å sikre en god arbeidsplass for kvinner.

  – Dette er alvorlige forhold som fiskerinæringen ikke kan være bekjent av, og som det må jobbes systematisk og målrettet med, sier Skjæran i en pressemelding.

  – Jeg vil høre hvordan aktørene arbeider for å hindre kritikkverdig adferd, hvordan saker som varsles blir håndtert, og hvordan de vil følge opp dette arbeidet.

 • av NTB
  DEL
  Vedum vil fryse lederlønninger i staten
  Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere. Her sammen med avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H) (t.h.) under nøkkeloverrekkelsen i Finansdepartementet i forrige uke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere. Her sammen med avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H) (t.h.) under nøkkeloverrekkelsen i Finansdepartementet i forrige uke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Sp-leder og nyutnevnt finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier han vil fryse lederlønningene i staten for å unngå en lønnsadel i statlige selskaper.

  Vedum sier til Børsen/Dagbladet at han vil snu utviklingen med høye lederlønninger i staten og i virksomheter som har staten som eier. Han sier at regjeringen vil «sette på bremsen med full kraft».

  – Vi må ha en lederpolitikk som belager seg på moderasjon, også på bonuser. Det er fordi vi mener at forskjellene er blitt for store, sier Vedum.

  Det er ledere innenfor det statlige tariffområdet som først må regne med at lønnen blir fryst. Men Vedum er klar på at han også vil ha moderasjon i selskaper som har staten som eier.

  – Vi vil lage nye retningslinjer for lønninger og andre godtgjørelser for ledere innen kjernestaten. Som i Nav, sier Vedum, når han blir bedt om å eksemplifisere slike selskaper.

  – Vi skal bidra til reduserte lønninger, selv om de likevel skal tjene godt. Men de skal ikke overskride det som er gjennomsnittlig lønnsøkning i staten. Derfor skal regjeringen bli aktiv når det kommer til lederlønningene, lover Vedum.

 • av Magnus Kallelid
  DEL
  Per-Willy Amundsen (Frp) skal lede justiskomiteen
  Per-Willy Amundsen (Frp)
  Per-Willy Amundsen (Frp) Foto: Berit Roald, NTB

  Det melder Frp i en pressemelding. Partiet satte mandag sammen stortingsgruppen.

  Amundsen var justisminister i Erna Solbergs første regjering, i omtrent et år mellom 2016 og 2018.

  Frp melder også at Helge Andre Njåstad blir første nestleder i kommunalkomiteen. Bård Hoksrud blir andre nestleder i helsekomiteen. Erlend Wiborg blir ny innvandrings- og integreringspolitisk talsperson, og Hans Andreas Limi fortetter som finanspolitisk talsperson. Partileder Sylvi Listhaug går inn i utenrikskomiteen.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Eigil Knutsen (Ap) skal lede finanskomiteen
  Eigil Knutsen skal forsøke å forene SV og regjeringen i budsjettsaker.
  Eigil Knutsen skal forsøke å forene SV og regjeringen i budsjettsaker. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

  Eigil Knutsen får den viktige jobben med å forsøke å lose Støre-regjeringens budsjetter gjennom i Stortinget.

  32-åringen er fra Hordaland. Han har de siste fire årene sittet i Stortingets finanskomité. Før den tid var han politisk rådgiver for Aps byrådsleder Harald Schjelderup i Bergen.

  Knutsen fungerte som finanspolitisk talsperson for Ap da Hadia Tajik var i foreldrepermisjon. Det førte til at han var sentral i forhandlingene om krisepakker under koronakrisen.

  Ap-politikeren har mastergrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Bergen. Han har ledet både AUF (2011–2012) og Ap i Bergen. (2015- 2015).

  Han var en av dem som var på Utøya under terrorangrepet i 2011, og som nå har fått fremtredende verv i partiet.

 • av Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  Gharahkhani blir Aps næringspolitiske talsperson

  Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani blir Aps næringspolitiske talsperson og fraksjonsleder i Stortingets næringskomité.

  -Jeg gleder meg til nye oppgaver i Stortinget. Med en mindretallsregjering vil mye av politikken avgjøres i Stortinget. Derfor blir det en spennende oppgave å lede arbeidet med en aktiv statlig næringspolitikk som er en forutsetning for å sikre velferdsstaten og bygge fremtidens arbeidsplasser, sier han til Aftenposten.

  Han var tidligere partiets innvandringspolitiske talsperson. En rolle han så sent som i fjor var usikker på om han orket å fortsette i. Årsaken var hets.

  Det har stormet rundt stortingsrepresentanten fra Buskerud i de drøyt tre årene han har frontet Aps flyktning- og integreringspolitikk. Han er selv flyktning fra Iran.

  – Norge står overfor store oppgaver i dette tiåret. Vi skal få flere i jobb, skape aktivitet i hele landet, øke eksporten og kutte klimagassutslippene med 55 prosent. En rød tråd i dette arbeidet er en aktiv stat. Det er store forventninger til oss, og nå skal vi levere, sier Gharahkhani.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Slik disponerer Høyre sine eks-statsråder

  Erna Solberg blir som tidligere kjent parlamentarisk leder og medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Den skal ledes av nylig avgått utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

  Tina Bru, tidligere olje- energiminister, blir Høyres nye finanspolitiske talsperson.

  Jan Tore Sanner, inntil forrige uke finansminister, blir partiets nye skolepolitiske talsperson. Han har også vært kunnskapsminister i Solbergs regjering.

  Tidligere kommunalminister Nikolai Astrup blir Høyres nye energi- og miljøpolitiske talsperson.

  Tidligere forsknings- og høyereutdanningsminister Henrik Asheim blir den i Høyre som skal fronte arbeids- og sosialpolitikken.

  Linda Hofstad Helleland går fra jobben som distrikts- og digitaliseringsminister til å bli Høyres næringspolitiske talsperson.

  Ellers blir tidligere stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

  Peter Frølich blir ny leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Eriksen Søreide skal lede Stortingets utenrikskomité
  Ine Eriksen Søreide ga fra seg nøkkelen til UD til etterfølgeren Anniken Huitfeldt torsdag i forrige uke.
  Ine Eriksen Søreide ga fra seg nøkkelen til UD til etterfølgeren Anniken Huitfeldt torsdag i forrige uke. Foto: Haakon Mosvold Larsen

  Høyres Ine Eriksen Søreide blir etter det Aftenposten får opplyst, ny leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

  Det er ikke vanlig at en nylig avgått statsråd får komitéledervervet for samme saksfelt i Stortinget.

  Søreide har vært både forsvarsminister og utenriksminister i Erna Solbergs regjering.

  Har jobbet med utenriks og forsvar siden 2009

  Søreide startet sin karriere som leder i Unge Høyre. Hun kom inn på Stortinget som vararepresentant for Per-Kristian Foss i 2001 og ble fast representant fra 2005. De første årene var hun skolepolitiker og ledet kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget fra 2005 til 2009.

  Frem til 2009 hadde Stortinget både en utenriks- og en forsvarskomité. Men høsten 2009 ble utenrikskomiteen og forsvarskomiteen slått sammen.

  Søreide ledet komiteen etter sammenslåingen, fra 2009 til 2013, da hun gikk inn i regjeringen. Der var hun først forsvarsminister. De siste fire årene har hun vært utenriksminister.

  Jagland gjorde det samme

  Som sagt er det ikke vanlig at en nylig avgått statsråd har fått ledervervet i fagkomiteen som har samme ansvarsområde.

  Men det har skjedd.

  Thorbjørn Jagland var utenriksminister fra mars 2000 til oktober 2001. Han gikk deretter til ledervervet i Stortingets utenrikskomité.

 • av NTB
  DEL
  Støre lover storrengjøring i arbeidslivet
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Stortinget for å legge fram regjeringens tiltredelseserklæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Stortinget for å legge fram regjeringens tiltredelseserklæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Stortinget for å legge fram regjeringens tiltredelseserklæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Stortinget for å legge fram regjeringens tiltredelseserklæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) satte arbeidslivspolitikken helt på topp i sin tiltredelseserklæring.

  – Regjeringen vil bekjempe sosial dumping og gjennomføre en storrengjøring i norsk arbeidsliv for å sikre faste, hele stillinger med norske lønns- og arbeidsvilkår, fastslo Støre i den høytidelige talen til Stortinget.

  Ifølge ham blir trygt arbeid til alle og gode tjenester nær folk den aller viktigste oppgaven for den nye Ap-Sp-regjeringen.

  – For regjeringen er trygt arbeid til alle jobb nummer én, sa han.

  Løfter fra Hurdal

  Støre trakk blant annet frem Hurdalsplattformens løfter om en dobling av fagforeningsfradraget og et heltidsløft.

  – Fortrinnsretten til økt stilling og retten til heltid skal styrkes i lovverket. Regjeringen vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, begrense innleie, bekjempe arbeidslivskriminalitet og stoppe frislippet i taxinæringen, sa statsministeren.

  – Arbeidslivspolitikken skal bygge på respekt for vanlige folks ærlige arbeid og sikre god lønn, hel og fast stilling og en trygg pensjon for alle, sa han.

  Industripolitikk

  Støre gikk så videre til å snakke om den nye regjeringens industripolitikk.

  I Hurdalsplattformen går Ap og Sp inn for å øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 prosent innen 2030.

  Den nye regjeringen lover samtidig å si nei til nye kraftkabler til utlandet de neste fire årene.

  – For å lykkes må vi sikre at norske naturressurser, herunder rimelig fornybar kraft, forblir et konkurransefortrinn for norsk industri, sa Støre.

  Han varslet samtidig en grønn industrioffensiv der staten skal bidra til å få ny industri på beina.

  Distriktspolitikk

  I distriktspolitikken varslet Støre at regjeringen vil legge frem en sak til Stortinget om å splitte Troms og Finnmark igjen.

  Det samme skal skje med storfylket Viken hvis det kommer en søknad fra fylkestinget der om dette. I så fall vil Akershus, Buskerud og Østfold bli gjenopprettet.

  Støre varslet også «bygdevekstavtaler» på utvalgte steder og en ny vektlegging av de mellomstore byene.

  Samtidig ble regjeringens fergeløfte gjentatt:

  – Prisene på riksvei- og fylkesveiferger skal halveres i løpet av fireårsperioden, sa Støre.

  Han lover også gratis ferge for øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet. I tillegg skal alle fergesamband med under 100.000 passasjerer årlig bli gratis.

 • av NTB
  DEL
  Lobbyist blir statssekretær for Vedum
  Lotte Grepp Knutsen fra Arbeiderpartiet (t.v.) blir statssekretær for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Hun har bakgrunn fra PR- og lobbyistbransjen. Her er hun på vei inn på Stortinget sammen med tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Lotte Grepp Knutsen fra Arbeiderpartiet (t.v.) blir statssekretær for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Hun har bakgrunn fra PR- og lobbyistbransjen. Her er hun på vei inn på Stortinget sammen med tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Trass i løfter om å stenge svingdøren mellom PR og politikk får finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) en tidligere lobbyist som statssekretær.

  Ifølge VG jobbet statssekretær Lotte Grepp Knutsen (Ap) som PR-rådgiver i Apeland i Oslo fra 2018 til 2019. Hun hadde en lederstilling i PR-byrået JKL i tre år på 2000-tallet mellom to jobber i politikken.

  Den siste tiden har hun jobbet som lobbyist for Equinor.

  Vedum har en rekke ganger gått hardt ut mot at PR-folk går til politikken og vice versa. Overfor VG understreker han imidlertid at han ikke har brutt sin egen frist, ettersom det er mer enn ett år siden Knutsen jobbet i PR-bransjen.

  Han lover samtidig at han vil sørge for at det ikke blir noen interessekonflikter knyttet til Knutsen.

  Knutsen har bakgrunn fra Jens Stoltenbergs rødgrønne regjeringen (2005–2013) og var politisk rådgiver for Ap i Oslo fra 2001 til 2005.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  MDG inn i finans-, nærings- og miljøkomiteen på Stortinget
  Partileder Une Bastholm i MDG skal sitte i finanskomiteen Lan Marie Berg i energi- og miljøkomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Partileder Une Bastholm i MDG skal sitte i finanskomiteen Lan Marie Berg i energi- og miljøkomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  MDGs partileder Une Bastholm skal sitte i finanskomiteen på Stortinget i den neste perioden.

  Tidligere Oslo-byråd Lan Marie Berg går inn i energi- og miljøkomiteen, og tidligere partileder Rasmus Hansson går inn i næringskomiteen, opplyser partiet til NTB.

  – Etter å ha sett Aps og Sps regjeringserklæring synes jeg det er tydelig at det blir Stortinget – ikke regjeringen – som må ta ledelsen i miljøpolitikken. Vi er klare til å bidra og har invitert alle partier som tar klima- og naturkrisen på alvor, til grønt samarbeid i Stortinget, sier Lan Marie Berg.

  I forrige periode satt MDGs eneste stortingsrepresentant, Une Bastholm, i finanskomiteen og i energi- og miljøkomiteen. Nå blir partiet med sine tre representanter også representert i næringskomiteen.

  I den nye gruppen blir Une Bastholm parlamentarisk leder. Lan Marie Berg blir parlamentarisk nestleder, og Rasmus Hansson fungerer som innpisker.

  Partileder Une Bastholm er i mammapermisjon ut året. I mellomtiden er Kristoffer Robin Haug hennes vara i finanskomiteen.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Solberg blir Høyres nye parlamentariske leder

  Erna Solberg, Trond Helleland og Henrik Asheim skal lede Høyre på Stortinget de neste fire årene.

  Det opplyser Høyre i en pressemelding.

  Høyres stortingsgruppe består av 36 representanter. Parlamentarisk leder er leder for gruppestyret og samordner arbeidet i stortingsgruppen.

  Her er Høyres nye styre

  Disse tre topper styret:

  • Parlamentarisk leder Erna Solberg (Hordaland)
  • Parlamentarisk 1. nestleder Trond Helleland (Buskerud)
  • Parlamentarisk 2. nestleder Henrik Asheim (Akershus)

  Følgende er styremedlemmer:

  • Innpisker Mari Holm Lønseth (Sør-Trøndelag)
  • Medlem Heidi Nordby Lunde (Oslo)
  • Medlem Margret Hagerup (Rogaland)
  • Stortingets 1. visepresident Svein Harberg (Aust-Agder)

  Også Høyres nestledere Jan Tore Sanner og Tina Bru møter i gruppestyret.

  Komitéfordeling uavklart

  Det er ennå ikke klart hvem Høyre vil plassere i ulike komiteer.

  - Stortingsgruppens medlemmer vil først fordele verv og arbeidsoppgaver mellom seg neste uke, opplyses det i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  Ny forsvarsminister: Skuffet over Andøya-utfall
  Påtroppende forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.) overtar etter Frank Bakke-Jensen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Påtroppende forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.) overtar etter Frank Bakke-Jensen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Forsvarsminister Odd Roger Enoksen er skuffet over at flybasen på Andøya legges ned til tross for Sps regjeringsdeltagelse. Han har likevel tro på øyas fremtid.

  – Vi lever i et demokrati, og når man skal jobbe for felles løsninger, så blir det å gi og ta. Ingen kan diktere resultater. I denne saken er det blitt et resultat som mange skulle ønske var annerledes, men som dessverre ikke lot seg gjøre.

  Det var beskjeden fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) om flybasen på hjemstedet. Nå er det hans ansvar å flytte operative overvåkingsfly fra Andøya til Evenes.

  – Det føles ikke spesielt godt. Samtidig har jeg gått inn i jobben i visshet om at det skal være aktivitet på Andøya fremover, sier Enoksen.

  Nå gleder han seg til å ta fatt på virket som forsvarsminister, 13 år etter at han sist satt i forsvarskomiteen.

  – Jeg skal besøke så mange av anleggene så fort som mulig. Det er mye jeg gleder meg til å se. Også Evenes.

 • av NTB
  DEL
  Samferdselsminister Nygård: Har vært utålmodig
  Nøkkeloverrekkelse i Samferdselsdepartementet mellom avtroppende minister Knut Arild Hareide (KrF) og påtroppende minister Jon-Ivar Nygård (Ap).
Foto: Heiko Junge / NTB
  Nøkkeloverrekkelse i Samferdselsdepartementet mellom avtroppende minister Knut Arild Hareide (KrF) og påtroppende minister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier han har vært utålmodig overfor avtroppende minister Knut Arild Hareide, og tar det med seg når han selv tar jobben.

  – Jeg har vært en av de som har vært utålmodig, og jeg må si at jeg møtte meg selv i svingdøren her nede, sa den ferske samferdselsministeren Jon-Ivar Nygård (Ap) da han tok over departementet fra Knut Arild Hareide (KrF).

  Hareide ønsket den tidligere Fredrikstad-ordføreren lykke til i jobben og ga ham et nøkkelkort hvor det sto «1220» – som er antallet milliarder Nygård har å rå over i Nasjonal transportplan.

  – Jeg vet at du har et brennende engasjement for denne sektoren, og det tror jeg er den viktigste egenskapen i den jobben du går inn i, sa Hareide.

  Nygård takket Hareide for innsatsen han har gjort som samferdselsminister og stortingspolitiker og kalte ham «modig og uredd».

  – Jeg skjønner jo at dette er et stort felt med mange forventninger, og at det ligger mange prosjekter som allerede er i gang, og prosjekter som skal gjennomføres, på bordet, sa Nygård.

 • av NTB
  DEL
  Borch: – Det kommer til å bli en ny kurs i norsk landbruk
  Sandra Borch (Sp) er ny landbruksminister i Støre-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Sandra Borch (Sp) er ny landbruksminister i Støre-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Nyslått landbruksminister Sandra Borch lover å jobbe for at landets bønder skal ha en lønn å leve av. Hennes egen far vurderte nylig å avvikle gårdsdriften.

  Borch fikk onsdag overrakt nøklene til Landbruks- og matdepartementet av Olaug Bollestad (KrF).

  – Det er veldig stort for meg, sa Borch til pressen etterpå.

  Den nyutnevnte landbruksministeren fra Senterpartiet er selv oppvokst på gård. Under nøkkeloverrekkelsen fortalte Borch at hennes egen far vurderte å legge ned gårdsdriften på grunn av den tøffe situasjonen i næringen i sommer, men at han bestemte seg for å fortsette.

  – Så da har jeg i hvert fall bidratt til å videreføre ett gårdsbruk, sa Borch spøkefullt. Hun forsikret at hun kommer til å jobbe for at bønder skal ha en lønn å leve av.

  – Det kommer til å bli en ny kurs i norsk landbruk, sa Borch.

  Senterparti-politikeren ble også bedt om å kommentere at hun som kortvokst blir kalt et forbilde av Norges Handikapforbund. Til det svarte Borch at hun håper hun ble valgt til jobben på grunn av sine kvalifikasjoner. Så dro hun nok en spøk:

  – Jeg har hørt at det er folk på over to meter her, så dette tror jeg vi skal klare å balansere veldig fint.

 • av NTB
  DEL
  Espen Barth Eide: – En enorm oppgave vi har tatt på oss
  Avtroppende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) og påtroppende Espen Barth Eide (Ap) under nøkkeloverrekkelsen i Klima- og miljødepartementet torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  Avtroppende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) og påtroppende Espen Barth Eide (Ap) under nøkkeloverrekkelsen i Klima- og miljødepartementet torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener Hurdalsplattformen er den grønneste regjeringserklæringen som noen gang er lagt frem i Norge.

  – Det er en enorm oppgave vi har tatt på oss, sa Eide etter å ha overtatt nøkkelkortet til Klima- og miljødepartementet fra Venstres Sveinung Rotevatn.

  Han viste til at den nye regjeringen har satt seg som mål å kutte norske utslipp av klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

  – Jeg syns det er den grønneste regjeringsplattformen som noen gang er lagt frem, sa Eide.

 • av NTB
  DEL
  Ola Borten Moe: – Vi må ta oss selv i nakken
  Ola Borten Moe (Sp) og avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim under nøkkeloverrekkelse Kunnskapsdepartementet. Foto: Martin Andersson / KD / NTB
  Ola Borten Moe (Sp) og avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim under nøkkeloverrekkelse Kunnskapsdepartementet. Foto: Martin Andersson / KD / NTB

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier kunnskap og innovasjon er helt nødvendig for å gjøre Norge konkurransedyktig.

  Torsdag fikk han overlevert nøkkelen til statsrådskontoret av sin forgjenger Henrik Asheim (H).

  – Jeg vil takke deg for innsatsen, det er hyggelig å bli tatt imot her av deg, sa Borten Moe til sin forgjenger. Han la til at han ser frem til et konstruktivt samarbeid på Stortinget.

  Borten Moe understreket at han tar over et viktig felt.

  – Norge er ikke et lavkostland som konkurrerer med utgangspunkt i billig arbeidskraft, og sånn skal det heller ikke være. Vi skal konkurrere med utgangspunkt i at vi kan ting, at vi er dyktige, sa Sp-politikeren.

  – Vi skal levere fremragende forskning og fremragende varer på et internasjonalt marked, og da finnes det bare ett svar: mer utdanning, mer kompetanse, mer teknologi og mer innovasjon, sa Borten Moe.

  Han mener departementet er avgjørende for å lykkes med dette.

  – Jeg ser på dette som et felles nasjonalt prosjekt. Vi som folk og nasjon må ta oss i nakken og løfte oss opp på det neste nivået, sa Borten Moe.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Raja: – Du er en fighter

  – Jeg hadde ønsket å fortsette selv, men når jeg ikke kunne det, hadde jeg håpet at det ble deg. Når jeg skal gi videre et sånt felt som dette, ønsker jeg meg en fighter, sa avtroppende kulturminister Abid Raja til den nye kulturministeren Anette Trettebergstuen i dag.

  Han kalte henne en fighter og la til:

  – Du må fighte opp mot finansministeren og de andre statsrådene som også vil ha gjennomslag.

  Raja hadde fått spesiallaget en egen kulturnøkkel som han overrakte Trettebergstuen.

  – Du har ledet en sektor gjennom en uforutsigbar krise. Det skal du ha takk for. Jeg vil berømme deg for hvordan du har stått frem med egne erfaringer, det vil jeg takke deg for, sa Trettebergstuen.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Kjersti Toppe takker Ropstad

  Det var konstituert partileder i KrF og barne- og familieminister Olaug Bollestad som overlot kontorene til Kjersti Toppe fra Sp. Inntil september var det Kjell-Ingolf Ropstad som hadde posten. Da gikk han av etter saken om Stortingets pendlerboliger.

  - Jeg vil takke deg og KrF, og vil også si at jeg vil takke Ropstad, som har hatt departementet før, sier Toppe.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  – Lytt til ungdommenes stemmer

  – Alle andre sier at deres departement er viktigst, men de tar feil, sier Dag Inge Ulstein til påtroppende utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

  Hun får ikke bare nøkler og blomster. Ulstein gir nemlig videre en gave han selv fikk som ny statsråd.

  På Ulsteins første dag som utviklingsminister fikk han nemlig et verdenskart fra ungdomsorganisasjonen Changemaker. Kartet viser verden opp ned.

  – Verden er ikke alltid sånn den ser ut. Dette minner meg hver dag på å lytte til ungdommene, ikke fordi de er fremtidens stemmer, men fordi de er de viktigste stemmene, sier han.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Høies meterstokk bytter hender
  Foto: Ali Zare / NTB

  Etter åtte år som helseminister gir Bent Høie fra Høyre stafettpinnen, eller meterstokken, videre til Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkhol.

  I løpet av de siste to årene er hele Norge blitt godt kjent med Høie, og ikke minst meterstokken, som har omtrent vært fast inventar på regjeringens pressekonferanser.

  Han og resten av Solbergs regjering stengte Norge ned 12. mars i 2020, og rakk akkurat å oppleve gjenåpningen av samfunnet før de gikk av.

Les mer om

 1. Stortingsvalget 2021
 2. Stortingsvalget 2021