Valgstudio 2021

Få med deg alt om stortingsvalget og still spørsmål til våre journalister her.

Festet innlegg
Rettelse
13. oktober kl 19:41av Lars Inge Staveland
DEL

I en tidligere melding i valgstudio, lagt ut før plattformen ble presentert idag klokka 14, skrev vi at Støre-regjeringen bremser privatiseringen i helse- og velferdssektoren. Vi skrev: "Ifølge Hurdals-plattformen skal konkuranseutsetting og anbudsansettelser i velferdstjenestene fases ut. Samtidig innføres sterk begrensning på utbytte i velferdssektoren." Formuleringene står ikke i plattformen.

Aftenposten beklager feilen.

Siste innlegg
Har du spørsmål om dagens budsjett? Vi hører gjerne fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  MDG inn i finans-, nærings- og miljøkomiteen på Stortinget
  Partileder Une Bastholm i MDG skal sitte i finanskomiteen Lan Marie Berg i energi- og miljøkomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Partileder Une Bastholm i MDG skal sitte i finanskomiteen Lan Marie Berg i energi- og miljøkomiteen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  MDGs partileder Une Bastholm skal sitte i finanskomiteen på Stortinget i den neste perioden.

  For øvrig går tidligere Oslo-byråd Lan Marie Berg inn i energi- og miljøkomiteen og tidligere partileder Rasmus Hansson går inn i næringskomiteen, opplyser partiet til NTB.

  – Etter å ha sett regjeringserklæringen til Ap og Sp så er det tydelig at det blir Stortinget – ikke regjeringen – som må ta ledelsen i miljøpolitikken. Vi er klare til å bidra og har invitert alle partier som tar klima- og naturkrisen på alvor, til grønt samarbeid i Stortinget, sier Lan Marie Berg.

  I forrige periode satt MDGs eneste stortingsrepresentant, Une Bastholm, i finanskomiteen og i energi- og miljøkomiteen. Nå blir partiet med sine tre representanter også representert i næringskomiteen.

  I den nye gruppa blir Une Bastholm parlamentarisk leder, Lan Marie Berg blir parlamentarisk nestleder, mens Rasmus Hansson fungerer som innpisker.

  Partileder Une Bastholm er i mammapermisjon ut året, og i mellomtiden er Kristoffer Robin Haug hennes vara i finanskomiteen.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Solberg blir Høyres nye parlamentariske leder

  Erna Solberg, Trond Helleland og Henrik Asheim skal lede Høyre på Stortinget de neste fire årene.

  Det opplyser Høyre i en pressemelding.

  Høyres stortingsgruppe består av 36 representanter. Parlamentarisk leder er leder for gruppestyret og samordner arbeidet i stortingsgruppen.

  Her er Høyres nye styre

  Disse tre topper styret:

  • Parlamentarisk leder Erna Solberg (Hordaland)
  • Parlamentarisk 1. nestleder Trond Helleland (Buskerud)
  • Parlamentarisk 2. nestleder Henrik Asheim (Akershus)

  Følgende er styremedlemmer:

  • Innpisker Mari Holm Lønseth (Sør-Trøndelag)
  • Medlem Heidi Nordby Lunde (Oslo)
  • Medlem Margret Hagerup (Rogaland)
  • Stortingets 1. visepresident Svein Harberg (Aust-Agder)

  Også Høyres nestledere Jan Tore Sanner og Tina Bru møter i gruppestyret.

  Komitéfordeling uavklart

  Det er ennå ikke klart hvem Høyre vil plassere i ulike komiteer.

  - Stortingsgruppens medlemmer vil først fordele verv og arbeidsoppgaver mellom seg neste uke, opplyses det i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  Ny forsvarsminister: Skuffet over Andøya-utfall
  Påtroppende forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.) overtar etter Frank Bakke-Jensen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Påtroppende forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.) overtar etter Frank Bakke-Jensen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Forsvarsminister Odd Roger Enoksen er skuffet over at flybasen på Andøya legges ned til tross for Sps regjeringsdeltagelse. Han har likevel tro på øyas fremtid.

  – Vi lever i et demokrati, og når man skal jobbe for felles løsninger, så blir det å gi og ta. Ingen kan diktere resultater. I denne saken er det blitt et resultat som mange skulle ønske var annerledes, men som dessverre ikke lot seg gjøre.

  Det var beskjeden fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) om flybasen på hjemstedet. Nå er det hans ansvar å flytte operative overvåkingsfly fra Andøya til Evenes.

  – Det føles ikke spesielt godt. Samtidig har jeg gått inn i jobben i visshet om at det skal være aktivitet på Andøya fremover, sier Enoksen.

  Nå gleder han seg til å ta fatt på virket som forsvarsminister, 13 år etter at han sist satt i forsvarskomiteen.

  – Jeg skal besøke så mange av anleggene så fort som mulig. Det er mye jeg gleder meg til å se. Også Evenes.

 • av NTB
  DEL
  Samferdselsminister Nygård: Har vært utålmodig
  Nøkkeloverrekkelse i Samferdselsdepartementet mellom avtroppende minister Knut Arild Hareide (KrF) og påtroppende minister Jon-Ivar Nygård (Ap).
Foto: Heiko Junge / NTB
  Nøkkeloverrekkelse i Samferdselsdepartementet mellom avtroppende minister Knut Arild Hareide (KrF) og påtroppende minister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier han har vært utålmodig overfor avtroppende minister Knut Arild Hareide, og tar det med seg når han selv tar jobben.

  – Jeg har vært en av de som har vært utålmodig, og jeg må si at jeg møtte meg selv i svingdøren her nede, sa den ferske samferdselsministeren Jon-Ivar Nygård (Ap) da han tok over departementet fra Knut Arild Hareide (KrF).

  Hareide ønsket den tidligere Fredrikstad-ordføreren lykke til i jobben og ga ham et nøkkelkort hvor det sto «1220» – som er antallet milliarder Nygård har å rå over i Nasjonal transportplan.

  – Jeg vet at du har et brennende engasjement for denne sektoren, og det tror jeg er den viktigste egenskapen i den jobben du går inn i, sa Hareide.

  Nygård takket Hareide for innsatsen han har gjort som samferdselsminister og stortingspolitiker og kalte ham «modig og uredd».

  – Jeg skjønner jo at dette er et stort felt med mange forventninger, og at det ligger mange prosjekter som allerede er i gang, og prosjekter som skal gjennomføres, på bordet, sa Nygård.

 • av NTB
  DEL
  Borch: – Det kommer til å bli en ny kurs i norsk landbruk
  Sandra Borch (Sp) er ny landbruksminister i Støre-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Sandra Borch (Sp) er ny landbruksminister i Støre-regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Nyslått landbruksminister Sandra Borch lover å jobbe for at landets bønder skal ha en lønn å leve av. Hennes egen far vurderte nylig å avvikle gårdsdriften.

  Borch fikk onsdag overrakt nøklene til Landbruks- og matdepartementet av Olaug Bollestad (KrF).

  – Det er veldig stort for meg, sa Borch til pressen etterpå.

  Den nyutnevnte landbruksministeren fra Senterpartiet er selv oppvokst på gård. Under nøkkeloverrekkelsen fortalte Borch at hennes egen far vurderte å legge ned gårdsdriften på grunn av den tøffe situasjonen i næringen i sommer, men at han bestemte seg for å fortsette.

  – Så da har jeg i hvert fall bidratt til å videreføre ett gårdsbruk, sa Borch spøkefullt. Hun forsikret at hun kommer til å jobbe for at bønder skal ha en lønn å leve av.

  – Det kommer til å bli en ny kurs i norsk landbruk, sa Borch.

  Senterparti-politikeren ble også bedt om å kommentere at hun som kortvokst blir kalt et forbilde av Norges Handikapforbund. Til det svarte Borch at hun håper hun ble valgt til jobben på grunn av sine kvalifikasjoner. Så dro hun nok en spøk:

  – Jeg har hørt at det er folk på over to meter her, så dette tror jeg vi skal klare å balansere veldig fint.

 • av NTB
  DEL
  Espen Barth Eide: – En enorm oppgave vi har tatt på oss
  Avtroppende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) og påtroppende Espen Barth Eide (Ap) under nøkkeloverrekkelsen i Klima- og miljødepartementet torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  Avtroppende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) (t.h.) og påtroppende Espen Barth Eide (Ap) under nøkkeloverrekkelsen i Klima- og miljødepartementet torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener Hurdalsplattformen er den grønneste regjeringserklæringen som noen gang er lagt frem i Norge.

  – Det er en enorm oppgave vi har tatt på oss, sa Eide etter å ha overtatt nøkkelkortet til Klima- og miljødepartementet fra Venstres Sveinung Rotevatn.

  Han viste til at den nye regjeringen har satt seg som mål å kutte norske utslipp av klimagasser med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

  – Jeg syns det er den grønneste regjeringsplattformen som noen gang er lagt frem, sa Eide.

 • av NTB
  DEL
  Ola Borten Moe: – Vi må ta oss selv i nakken
  Ola Borten Moe (Sp) og avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim under nøkkeloverrekkelse Kunnskapsdepartementet. Foto: Martin Andersson / KD / NTB
  Ola Borten Moe (Sp) og avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim under nøkkeloverrekkelse Kunnskapsdepartementet. Foto: Martin Andersson / KD / NTB

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier kunnskap og innovasjon er helt nødvendig for å gjøre Norge konkurransedyktig.

  Torsdag fikk han overlevert nøkkelen til statsrådskontoret av sin forgjenger Henrik Asheim (H).

  – Jeg vil takke deg for innsatsen, det er hyggelig å bli tatt imot her av deg, sa Borten Moe til sin forgjenger. Han la til at han ser frem til et konstruktivt samarbeid på Stortinget.

  Borten Moe understreket at han tar over et viktig felt.

  – Norge er ikke et lavkostland som konkurrerer med utgangspunkt i billig arbeidskraft, og sånn skal det heller ikke være. Vi skal konkurrere med utgangspunkt i at vi kan ting, at vi er dyktige, sa Sp-politikeren.

  – Vi skal levere fremragende forskning og fremragende varer på et internasjonalt marked, og da finnes det bare ett svar: mer utdanning, mer kompetanse, mer teknologi og mer innovasjon, sa Borten Moe.

  Han mener departementet er avgjørende for å lykkes med dette.

  – Jeg ser på dette som et felles nasjonalt prosjekt. Vi som folk og nasjon må ta oss i nakken og løfte oss opp på det neste nivået, sa Borten Moe.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Raja: – Du er en fighter

  – Jeg hadde ønsket å fortsette selv, men når jeg ikke kunne det, hadde jeg håpet at det ble deg. Når jeg skal gi videre et sånt felt som dette, ønsker jeg meg en fighter, sa avtroppende kulturminister Abid Raja til den nye kulturministeren Anette Trettebergstuen i dag.

  Han kalte henne en fighter og la til:

  – Du må fighte opp mot finansministeren og de andre statsrådene som også vil ha gjennomslag.

  Raja hadde fått spesiallaget en egen kulturnøkkel som han overrakte Trettebergstuen.

  – Du har ledet en sektor gjennom en uforutsigbar krise. Det skal du ha takk for. Jeg vil berømme deg for hvordan du har stått frem med egne erfaringer, det vil jeg takke deg for, sa Trettebergstuen.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Kjersti Toppe takker Ropstad

  Det var konstituert partileder i KrF og barne- og familieminister Olaug Bollestad som overlot kontorene til Kjersti Toppe fra Sp. Inntil september var det Kjell-Ingolf Ropstad som hadde posten. Da gikk han av etter saken om Stortingets pendlerboliger.

  - Jeg vil takke deg og KrF, og vil også si at jeg vil takke Ropstad, som har hatt departementet før, sier Toppe.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  – Lytt til ungdommenes stemmer

  – Alle andre sier at deres departement er viktigst, men de tar feil, sier Dag Inge Ulstein til påtroppende utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

  Hun får ikke bare nøkler og blomster. Ulstein gir nemlig videre en gave han selv fikk som ny statsråd.

  På Ulsteins første dag som utviklingsminister fikk han nemlig et verdenskart fra ungdomsorganisasjonen Changemaker. Kartet viser verden opp ned.

  – Verden er ikke alltid sånn den ser ut. Dette minner meg hver dag på å lytte til ungdommene, ikke fordi de er fremtidens stemmer, men fordi de er de viktigste stemmene, sier han.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Høies meterstokk bytter hender
  Foto: Ali Zare / NTB

  Etter åtte år som helseminister gir Bent Høie fra Høyre stafettpinnen, eller meterstokken, videre til Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkhol.

  I løpet av de siste to årene er hele Norge blitt godt kjent med Høie, og ikke minst meterstokken, som har omtrent vært fast inventar på regjeringens pressekonferanser.

  Han og resten av Solbergs regjering stengte Norge ned 12. mars i 2020, og rakk akkurat å oppleve gjenåpningen av samfunnet før de gikk av.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Anniken Huitfeldt overtar Utenriksdepartementet
  Foto: Haakon Mosvold Larsen

  Det var klemmer og tårer da Ine Eriksen Søreide overlot kontoret sitt i Utenriksdepartementet til den nye utenriksministeren, Anniken Huitfeldt fra Ap.

  Søreide advarte Huitfeldt om en krevende jobb fremover.

  – Du kan aldri skru av telefonen eller senke skuldrene helt. Masse kommer til å treffe deg sånn at du ikke kan hvile helt, sier hun.

  Søreide har likevel troen på kollegaen fra Ap.

  – Denne biffen kommer du til å klare.

  Huitfeldt på sin side takket Søreide for at hun skapte historie som den første kvinnelige utenriksministeren.

  – Du var den første kvinnelige utenriksministeren, etter 29 menn. Du brøt glasstaket og skrev historie. Og du har tatt vare på noe av det viktigste i norsk utenrikspolitikk: brede løsninger, sier hun.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Finansminister Vedum overtar Sanners kontor
  Jan Tore Sanner overrekker nøkkelen til Finansdepartementet til Trygve Slagsvold Vedum.
  Jan Tore Sanner overrekker nøkkelen til Finansdepartementet til Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Fredrik Varfjell

  – Du vil møte et sterkt og godt embetsverk som vil gi deg gode råd, sier tidligere finansminister Jan Tore Sanner til ny minister Trygve Slagsvold Vedum.

  Sanner overrakte nøkkelkort til kontoret, samt en kaffekopp fra Erlik Kaffe med inskripsjonen "Jeg velger å være blid og fornøyd".

  – Koden til kortet er E-Ø-S, sa Sanner til latter fra forsamlingen.

  Vedum selv takket Sanner for innsatsen de siste åtte årene, og særlig under pandemien.

  – Du var kapteinen som ikke hadde kart. Takk for jobben du har gjort, sier Vedum.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Solberg overrekker nøklene til statsministerkontoret

  – Det er litt vemodig å overlate kontoret til noen andre.

  Det sier Erna Solberg idet hun overlater Statsministerens kontor til Jonas Gahr Støre.

  – Du kommer til å møte Statsministerens kontor som et fantastisk sted å være. Her er det embetsfolk som er godt trent, som snur seg raskt rundt, som gir støtte og motstand.

  Solberg sier hun overlater Støre et Norge som er i god stand.

  – Vi har kommet oss godt gjennom pandemien. Vi har økonomisk kraft, sier hun.

  – Det er mye å glede deg til i denne stolen, men du kommer til å oppdage at noen av dagene er krevende. Dette rommet er da et fint sted å trekke seg tilbake til.

  Jonas Gahr Støre tar imot nøkkelkortet til kontoret og takker Solberg for jobben hun har gjort i åtte år.

  – Du har gått på jobb hver dag for det du tror på. Det har vært trygt for nordmenn å vite at statsministeren står på for landet, sier Støre.

  – Jeg ønsker deg all mulig lykke til, sier han.

  Som avskjedsgave får Solberg boken Landet mot nord av Mona Ringvej.

  – Den handler om folk som har formet Norge til det vi er. Og det er godt å vite at vi er en del av en lang historie, sier Støre.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Støres tale på Slottsplassen

  – I dag går mine første tanker til Kongsberg og de som er der. De som har mistet livet, er skadet eller lever i sjokk over det som har preget denne flotte byen, sa Støre.

  – Men selv om bakteppet er tungt, er dette like fullt dagen for å presentere en ny regjering. Og jeg er veldig stolt av dette laget.

  Det sier Jonas Gahr Støre, som talte til folket for første gang som landets statsminister.

  – Fra i dag skal vanlige folk oppleve at deres liv og drømmer kommer i første rekke. Vi skal ta vare på det viktigste i landet vårt, tilliten og de sterke fellesskapene som binder oss sammen.

  Støre trekker frem at denne regjeringen kommer til å stå overfor store utfordringer i årene som kommer.

  – Men ingen er bedre rustet. Vi har plattformen vi trenger for å begynne det arbeidet allerede dag én, sier han.

  I år er det ti år siden terroren på Utøya. I dag får Norge sine første statsråder som overlevde angrepet, Jan Christian Vestre og Tonje Brenna.

  – De bruker all sin kraft til å bidra til et bedre samfunn, og de tar på seg det tyngste ansvaret man kan ha.

  – Ti år etter kan vi si: Demokratiet vant, sier han.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Nå møter den nye regjeringen publikum
  Ny justis- og beredskapsminister, Emilie Enger Mehl (Sp), mottar gratulasjoner foran Slottet.
  Ny justis- og beredskapsminister, Emilie Enger Mehl (Sp), mottar gratulasjoner foran Slottet. Foto: Olav Olsen

  Medlemmene i Jonas Gahr Støres nye regjering møter publikum nå for første gang.

  Det skjer etter at de har vært i sitt aller første statsråd hos kongen.

  Både kjente, kjære og representanter fra organisasjoner får møte de nye statsrådene og overrekke både gratulasjoner, blomster og klemmer.

 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Ullevål-tilhengere demonstrerer foran Slottet

  – Dere må høre, redd Ullevål, ropes det foran Slottet.

  Demonstranter fra folkeaksjonen "Redd Ullevål sykehus" står med flagg og roper i folkemengden som har samlet seg på Slottsplassen.

  Senterpartiet gikk til valg på å stanse nedleggelsen av Ullevål sykehus, men fikk ikke gjennomslag for dette i Hurdalsplattformen.

  Foto: Solveig Ruud
 • Anne Sofie Bergvall
  DEL
  Klokken 12.00 ble Støre statsminister
  Folk venter på å få hilse de nye statsrådene på Slottsplassen. Finansminster Trygve Slagsvold Vedums kone og to døtre står helt fremst i køen.
  Folk venter på å få hilse de nye statsrådene på Slottsplassen. Finansminster Trygve Slagsvold Vedums kone og to døtre står helt fremst i køen. Foto: Solveig Ruud

  Fra klokken 12.00 torsdag er Jonas Gahr Støre formelt Norges statsminister.

  Hans nye regjering sitter for øyeblikket i sitt første statsråd på slottet hos Kong Harald. Der blir kongen informert om de ulike postene ministrene skal innta på hans vegne.

  Like etter møtet i statsråd vil Støre og regjeringen presenteres på Slottsplassen. Støre er ventet å si noen ord.

 • av NTB
  DEL
  Slik blir Statsministerens kontor

  Jonas Gahr Støres rådgiver Thomas Boe Hornburg blir statssekretær på Statsministerens kontor (SMK), ifølge opplysninger til VG.

  Hornburg blir dermed en av Støres aller nærmeste medarbeidere, skriver avisen.

  Aps Tale Jordbakke blir pressesjef, mens Anne Marie Aanerud fra Senterpartiet og Andreas Bjelland Eriksen fra Arbeiderpartiet blir statssekretærer.

  Pressesjef Jarle Roheim Håkonsen blir igjen på Stortinget. Han er i dag kommunikasjonssjef.

  Hornburg er tidligere kommentator i Aftenposten. Tidligere er det kjent at Kristine Kallset blir stabssjef på SMK. I tillegg blir Wegard Harsvik og Astrid Huitfeldt statssekretærer.

 • av NTB
  DEL
  Støre og justisminister Mehl får Kongsberg-oppdatering
  Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet er Norges nye justisminister. Foto: Javad Parsa / NTB
  Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet er Norges nye justisminister. Foto: Javad Parsa / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og den nye justisministeren Emilie Enger Mehl (28) fra Senterpartiet skal oppdateres om drapene på Kongsberg.

  – Emilie og jeg skal bli oppdatert om Kongsberg etter dette møtet, sa Støre da han presenterte den nye regjeringen i Stortinget.

  – Hun går på en stor jobb i ung alder. Vi er trygge på at vi har fått en visjonær politiker, sier Støre.

  Han kaller Mehl en handlekraftig politiker.

  – Justisfeltet må se bredden. Det betyr at beredskapen, politiet og nødetatene skal være der på kort varsel, sier Støre.

Les mer om

 1. Stortingsvalget 2021
 2. Stortingsvalget 2021