I sin tale til Senterpartiets landsmøte fredag formiddag tok han et oppgjør med kritikken han har fått fra sine meningsmotstandere.

– Vi blir kalt bakstreverske. Så skjønte våre politiske motstandere at det bet ikke på oss. Så plutselig var det som var bakstreversk, blitt populisme. Det å stå opp for nærhet, for å se hele Norge, for å lytte til folket. Makan til populisme! Men kjære venner: Det er ikke vi som har snudd kappen etter vinden, det er vinden som har snudd, sa Vedum.

– Kjære Erna Solberg, du kan kalle oss hva du vil. Vi kommer til å mene det samme. Vi tror på nærhet og en politikk som ser hele Norge, sa Vedum.

Gode målinger

Han viser til at partiet har vært for lokalsykehus, lokalt politi og mot EU før og kommer til å fortsette å være det.

– Vi var EU-motstandere i 72, var det i 94, vi er det nå og kommer til å være det i framtiden, sa han.

Med svært gode meningsmålinger som bakteppe holder Sps partileder Vedum sin landsmøtetale nå fredag formiddag.

Senterpartiet skal stoppe sentraliseringen av Norge, lover partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Sluttdatoen for dagens sentraliseringsregjering, den har vi satt. Den er 11. september, og jeg gleder meg, sier Vedum.

Vil ha egen bistandsminister

I talen fortalte også Vedum om sine planer for å endre strukturen i Regjeringen med en bistandsminister og en utenriksminister, ikke en minister for EU-spørsmål.

Regjeringens EU-minister har opptrådt mer som EUs minister i Norge enn som minister for norske interesser, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi kommer til å avskaffe EU-ministeren i oktober. Og vi kommer til å styrke utenriksministerrollen. For Norge trenger en sterk utenriksminister som tør å tale Norges sak, sa Vedum i sin tale til landsmøtet i Trondheim fredag formiddag.

Han hadde følgende klare oppfatning av regjeringens EU-ministerrolle de siste årene:

– Den ministeren har opptrådt mer som EUs minister i Norge enn Norges minister i EU.

Valgkamp er verdikamp

Han kaller årets valgkamp for en verdikamp og lover lokalsykehus over hele landet, færre direktorater og «et reelt nærpoliti» dersom partiet kommer til makten. Dessuten skal det være nasjonalt og lokalt eierskap til naturressursene og skatteletter for vanlige folk framfor de rikeste, lover han.

Sp har hatt en langsiktig målsetting om å bli større enn Frp. Den målsettingen er allerede innfridd på et par meningsmålinger. Ifølge disse målingene er Sps landets tredje største parti etter Ap og Høyre.

Sps landsmøte starter i dag og avsluttes med avstemning over nytt partiprogram på søndag.