Politikk

– Med Venstre over sperregrensen har Erna flertall. Med Venstre under sperregrensen har Jonas flertall.

Trine Skei Grande avlyste sommerferien for 4580 kilometer på turné i elbil. Nå håper hun de dårlige målingene skal mobilisere velgere som vil redde Venstre og borgerlig flertall.

Pål Østlyngen (t.v.) fikk Venstre-leder Trine Skei Grande på døren torsdag kveld. Han plasserer seg selv på borgerlig side, men å stemme Venstre av taktiske grunner for å redde det borgerlige flertallet er likevel ikke aktuelt. – Det har litt med tradisjon og litt med verdisyn å gjøre, sier han. Fra høyre pressesjef i Venstre Jan Christian Kolstø og Hanne Hjelmungen Lorvik fra Oslo Venstre.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

– Venstre har mye fornuftig for seg, men jeg blir nok ikke Venstre-velger i år heller, sier Pål Østlyngen.

Aftenposten er blitt med Trine Skei Grande på dørbanking på Nordberg, et nabolag nordvest i Oslo der Venstre fikk over 10 prosent av stemmene ved forrige valg.

Mange åpner døren og slår av en prat. Under regntunge Venstre-paraplyer deler Grande og Hanne Hjelmungen Lorvik fra Oslo Venstre ut brosjyrer og frøposer med påskriften «biene ville stemt Venstre».

Valgforsker spent på taktiske stemmer

Men bier har som kjent ikke stemmerett. Og blant mennesker har Venstre slitt tungt på meningsmålingene i hele vår:

På de to nasjonale meningsmålingene hittil i august havner partiet på 3,1 og 3,2 prosent.

Valgforsker Bernt Aardal sier et usikkerhetsmoment å ta med i beregningen for Venstre, er i hvor stor utstrekning vi vil se taktisk stemmegivning på valgdagen.

– Da kan det samme skje som skjedde ved valget i 2005. Den gang gikk det ut appeller om at Venstre under sperregrensen ville sette det borgerlige regjeringsprosjektet i fare. Spesielt tidligere Høyre-velgere stemte Venstre og hjalp på den måten partiet over sperregrensen, minner Aardal om.

 • Har du ikke bestemt deg for hva du skal stemme i høst? Prøv Aftenpostens valgomat og finn ut hvem som passer best for deg!

For Helene Engen som åpner én av dørene Grande banker på, kan nettopp det at Venstre ligger så dårlig an på meningsmålingene være et argument for å stemme på dem i år.

– Jeg har ofte stemt på små partier tidligere for å få dem opp, både SV og Venstre, forteller hun.

Helene Engen (midten) synes det at Venstre ligger så dårlig an på meningsmålingene kan være et argument for å stemme på dem i år. Som mor til den vordende førsteklassingen Erika (5 1/2) og storesøster Fride (8) er hun opptatt av skole, i tillegg til miljø, immigrasjon og helse. I gult mannen Stian Eliassen.

– Hadde ikke greid å slappe av på ferie

Grande mener målingene viser at det kan bli et svært spennende valg.

– Jeg er kjempeglad for at jeg avlyste ferien og bare sto på, for jeg tror ikke jeg hadde greid å slappe av uansett. Jeg tror det er veldig motiverende for organisasjonen også, når de ser at det er så jevnt. Nå teller hver dør vi banker på, sier Grande.

– Er det riktig å si at det er de stemmene fra eller til for Venstre som avgjør flertallet i dette valget?

– Ja. Med Venstre over sperregrensen har Erna flertall. Med Venstre under sperregrensen har Jonas flertall, sier Grande.

Hun tror partiet kan få et løft som følge av at velgerne ser at det er en fare for at de faller under den kritiske grensen.

– Jeg tror helt klart det kan mobilisere. Folk ser forskjellen når vi er der og ikke er der.

– En gang jeg var ute og banket på dører, var det en liten jente som åpnet døren. Da jeg spurte om det var noen voksne hjemme, snudde hun seg og brølte: «Mamma, det er en dame her som deler ut bilder av seg selv!», forteller Trine Skei Grande lattermildt til Hanne Hjelmungen Lorvik fra Oslo Venstre.

Ifølge Bernt Aardal er imidlertid ikke bildet fullt så enkelt. Han peker på at det ikke er automatikk i at Venstre over sperregrensen vil bety borgerlig flertall.

– Det vil også være viktig blant annet hvilke partier Venstre tar stemmene fra, og om SV havner over eller under sperregrensen, sier han.

Kartnålene viser alle stedene Grande besøkte på sin «gründerturné» fra 27. juni til 30. juli.

– Mange har ikke fått med seg hva vi har gjort

Grande har tatt selvkritikk på at partiet de siste årene er blitt for ensidig forbundet med miljøsaken.

Det er noe av bakgrunnen for den såkalte «gründerturneen» Grande har lagt ut på i sommer.

– Vi har stort sett syntes i de sakene vi har hatt konflikt på, og ikke syntes på de tingene vi har fått til. Når vi nå har vært ute og snakket med hundrevis av bedrifter, treffer politikken vår veldig godt, men man har ikke fått med seg hva vi har gjort, eller hva vi skal gjøre.

Venstre-lederen sier partiet spesielt vil fokusere på Stavanger, Bergen, Oslo og Akershus i ukene som kommer.

– Der gjorde vi bra valg sist, og vi er veldig nært direktemandat. Når folk sier vi er et byparti, er ikke det helt rett. Vi må gjøre et bra valg overalt, men de siste dagene reiser nok jeg mellom de fire stedene.

Sylvi Baardseth Panjwani (t.v.) og Anahita Baardseth Panjwani er blant annet opptatt av eiendomsskatt når de får Venstre-lederen på overraskelsesbesøk. – Jeg er glad jeg solgte bilen, ellers hadde jeg ikke hatt råd til å betale. Vi har bodd her lenge, men må betale like mye i eiendomsskatt som de som flytter hit nå og kjøper for 12–14 millioner, poengterer Anahita. – Jeg tror det er sunt om Venstre holder seg over sperregrensen, men det er ikke sikkert jeg gir dem stemmen min likevel, sier Sylvi.

Roser Erna Solberg opp i skyene

Venstre går til valg på en blågrønn regjering, altså en regjering med Høyre, Venstre og KrF.

Spørsmålet om hva hun gjør dersom Erna Solberg velger fortsatt samarbeid med Frp, svarer ikke Grande direkte på. Men hun går langt i retning av å si at Venstre uansett vil støtte en borgerlig regjering.

– Kan en velger som stemmer Venstre i år, være helt sikker på at det er en stemme til Erna Solberg som statsminister, uavhengig av hvem hun velger å samarbeide med?

– Vi skal kjempe for en blågrønn regjering, men vi er for at hun skal fortsette som statsminister. Jeg synes Erna Solberg har gjort en kjempejobb, sier Grande, og fortsetter:

– Selv om hun er Høyre-dame, har hun noen menneskelige kvaliteter jeg verdsetter høyt. Hun er genuint opptatt av folk. Det er en god kvalitet for en som skal være sjef i et land.

Ap og Sp = «Et fossilgrått mareritt»

Grande sier måten det andre regjeringsalternativet har utviklet seg – «med et Senterparti som vokser seg større og større på et veldig populistisk spor og et Ap som vil reversere alle reformer vi har satt i gang» – har gjort det lettere for Venstre å velge side.

– Truls Gulowsen i Greenpeace sa i et intervju at et rødgrønt flertall etter valget er et potensielt fossilgrått mareritt. Det er jeg enig i. En regjering av Ap og Sp vil være det verste alternativet for miljøet. Vi har dratt Frp mye lenger enn de er villige til å gå, sier Grande.

Vivian Heinola, nestleder i Radikale Venstre i Danmark og kampanjerådgiver for norske Venstre, forbereder medlemmene av Oslo Venstre på T-banen før kveldens runde med dørbanking. Hittil har partiet banket på 17.000 dører.

– Så hvis det blir rødgrønt flertall og Støre inviterer dere til regjeringssamtaler, takker du høflig nei?

– Da har vi tapt valget. Vi har som mål at det er en situasjon vi ikke kommer i. Vi skal prøve å vinne på den siden vi stiller til valg for, så jeg ser ikke for meg noen annen løsning.

Planlegger å gi seg på topp

Om Venstre havner under sperregrensen, kan partiet sitte igjen med to mandater på Stortinget. Grande selv og Abid Raja fra Akershus er i mange målinger de eneste to som ligger an til å komme inn.

– Hvordan tenker du på utsikten til å sitte igjen med en stortingsgruppe som består av bare deg og én til?

– Det har jeg gjort i åtte år, og det er veldig mye jobb. Det er mye morsommere å være ni og på vippen. Men det verste var at alt vi foreslo på barnefattigdom, småbedrifter og miljø ble nedstemt med brask og bram.

– Hva tenker du om din fremtid som partileder hvis dere havner under sperregrensen?

– Jeg planlegger ikke ut fra det. Jeg planlegger ut fra at dette skal gå bra. Min plan er selvfølgelig å gi meg på topp, hehe.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Trine Skei Grande
 3. Venstre (V)
 4. Politikk
 5. Stortingsvalg 2017