Politikk

Stortingets rikeste skal lede finanskomiteen

Nikolai Astrup (39) er valgt til Høyres fraksjonsleder i finanskomiteen. Siden Astrup ble folkevalgt første gang i 2009, har han økt formuen sin med 75 prosent. Den er i dag på 337 millioner kroner.

– Jeg er sikker på at vi finner gode løsninger med KrF og Venstre også i fremtiden, sier Høyres Nikolai Astrup.
  • Thomas Spence

Fredag velges han til leder i finanskomiteen. Da møtes alle partienes parlamentariske ledere for å fordele leder- og nestledervervene i komiteene. Tradisjonelt ledes finanskomiteen av en fra regjeringspartiene.

Astrup får dermed ett av Stortingets tyngste og mest krevende verv. Han skal sikre Solberg-regjeringen flertall for budsjettet i et krevende politiske landskap.

Sammen med Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, blir han samtidig statsministerens viktigste lyttepost på Stortinget. De må fange opp stemningene i KrF og Venstre før det blir konflikt.

At Astrup får det tunge vervet, er et tydelig signal at han står høyt på listen over fremtidige kandidater til Høyres ledelse.

Samtidig er han Stortingets i særklasse rikeste representant. Ligningstallene fra 2016 viser at han hadde en inntekt på 6 millioner kroner, betalte 4,8 millioner i skatt og hadde en formue på 337 millioner. Formuen stammer fra familie- og investeringsselskapet Pactum, som faren, Eivind Astrup, bygget opp.

Les også

LES OGSÅ: Astrup skattet nok til å lønne åtte av sine stortingskolleger

Familiens formue

Da Nikolai Astrup var fersk stortingsrepresentant for åtte år siden, var formuen hans på bare 193 millioner kroner.

– Hvordan har du klart å øke formuen så mye?

– Jeg er medeier i en familiebedrift som min far har bygget opp de siste 30 årene. Det har vært en positiv utvikling i bedriften i de årene jeg har sittet på Stortinget.

– Hva er din rolle i bedriften?

– Jeg eier nesten 25 prosent, og jeg sitter i styret for tiden. Utover det har jeg ingen rolle i bedriften.

– Vil du gå ut av styret nå?

– Nei, det blir ingen endring. Stortingsrepresentanter er som hovedregel ikke inhabile. Tidligere stortingsrepresentant Svein Flåtten satt i styret i sine bedrifter mens han satt i finanskomiteen.

– Etter all oppmerksomheten rundt Ap-leder Jonas Gahr Støres formue: Frykter du kritikk for din formuesforvaltning?

– Jeg forholder meg til Stortingets regelverk, og det har jeg gjort hele tiden.

– Har du også eieandeler i fond?

– Min formue er knyttet til familiebedriften. Men jeg har også eierandeler i noen norske fond. Familiebedriften driver også en del investeringer i aksjer og eiendom, også i fond.

– Hva slags etiske retningslinjer følger bedriften?

– I all hovedsak følger den retningslinjene for statens pensjonsfond utland, svarer Astrup.

Les også

LES OGSÅ: Bak lukkede dører tok Martin Kolberg et oppgjør med nestleder Trond Giske. Nå ønsker ingen å snakke om det.

Valgte annen vei enn faren

Eivind Astrup startet for seg selv i 1989, etter tilsammen 20 år i blant annet Storebrand, Oljeselskapet DNO og Platou-systemet. På tuftene av det som da het Platou Investment, startet han rederi, blant annet finansiert med barnas arv etter farfaren og «ikke så rent lite gjeld».

– Familien hadde ikke noe kapital før dette begynte. De Astrup-ene du har hørt om, er mine seksmenninger, har Eivind Astrup tidligere fortalt til Dagens Næringsliv. I dag er familieverdiene vokst til over 1,5 milliarder kroner.

Nikolai Astrup valgte en annen vei enn faren og tok en mastergrad i statsvitenskap ved prestisjetunge London School of Economics. Han var initiativtager og ansvarlig redaktør i tidsskriftet Minerva fra relanseringen i 2001 og frem til 2008, og han tilhører en generasjon av politikere i Høyre med sans for klassisk konservativ ideologi. Sammen med Torbjørn Røe Isaksen ga han ut boken Velferd etter velferdsstaten i 2004.

Les også

KOMMENTAR: «Et av valgkampens største paradokser: Verdidebatten er verdiløs som velgermagnet for verdipartiet KrF» | Harald Stanghelle

– Budsjettflertall viktigst

Nikolai Astrup er ikke i tvil om hva som blir den viktigste politiske oppgaven fremover:

– Det blir å sørge for et flertall for et statsbudsjett.

– Det blir også viktig å sikre flertall for en politikk som legger til rette for at norsk økonomi får flere ben å stå på, at flere av oss kommer i jobb og at det skapes flere nye jobber som bidrar til statsbudsjettet, ikke som lever av budsjettet.

Han får en vanskeligere oppgave enn forgjengerne, i og med at KrF har fristilt seg fra regjeringen og gått i opposisjon.

Les mer om

  1. Nikolai Astrup
  2. Stortinget
  3. Stortingsvalg 2017
  4. Høyre (H)