Politikk

Fortsetter budsjettforhandlinger lørdag

To forhandlingsmøter mellom partilederne fredag førte ikke frem. Lørdag morgen fortsetter møtevirksomheten.

Finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen og KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut av Stortinget til dagens andre forhandlingsmøte på statsminister Erna Solbergs (H) kontor. Tre timer senere var partene forsatt ikke enige - og fortsetter forhandlingene lørdag.
  • Solveig Ruud
    Journalist
  • Lars M. Glomnes
Venstre-leder Trine Skei Grande setter hardt mot hardt i budsjettkampen, som nå står i stampe. Fredag møttes partitoppene med statsminister Erna Solberg.

Lørdag morgen møtes de borgerlige politikerne til nye møter. Fortsatt har partene ikke klart å bli enige om hverken rammene, altså hvor mye penger som skal brukes, eller inndekning — altså hvordan utgiftene skal finansieres.

Den store kampen handler, ifølge Aftenpostens opplysninger, fortsatt om det såkalte grønne skiftet og miljøavgifter Venstre og KrF vil ha for å hente inn penger og fremme miljøvennlige valg.

Slik Aftenposten skrev fredag, er det blant annet uenighet om nivået på veibruksavgiften på bensin.

Lørdag ettermidag ser flere kilder i sentrumspartiene mørkt på muligheten for fremleggelse av en enighet i løpet av dagen.

Når rammer og inndekning er på plass, vil det fremdeles gjenstå forhandlinger om hvordan penger skal fordeles i detalj.

Lørdag ettermiddag fortsetter samtalene, ifølge en killde, hos Erna Solberg. Der var partiene også i to møter fredag.

På overtid av overtiden

KrFs stortingsgruppe startet dagen med gruppemøte 0945 lørdag, og først nærmere 12.30 avsluttet de.

Partilederen sier de nå er i en vanskelig situasjon.

– Det er en krevende situasjon nå. Den eneste jubelen jeg har hørt fra gruppemøtet var da Start scoret 1-0 mot Jerv, sier Hareide til NTB på vei ut av møtet.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er kraftig på overtid, og situasjonen er uoversiktlig, sier Hareide.

– Vi er på overtid av overtida. Landet trenger et budsjett, og vi bidrar konstruktivt for å få det til, men nå er situasjonen så uoversiktlig at det er stor uenighet også i KrF, sier Hareide.

Det er imidlertid ingen i partiet som har tatt til orde for at partiet skal trekke seg fra forhandlingene, ifølge Krf-lederen.

– Jeg har fått tydelige innspill på at vi skal være konstruktive videre, men selvfølgelig går det en grense for oss, sier Hareide.

I Frp har stortingsrepresentantene, ifølge Aftenpostens opplysninger, fått beskjed om at de ikke har trengt å planlegge for gruppemøter denne helgen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sitter med sine rådgivere i partiets fløy på Stortinget. Samarbeidspartiene er kraftig på overtid og kommer trolig ikke i mål med budsjettforhandlingene innen fristen lørdag klokken 12.

Her kan du lese om

Les også

12 saker som gjør forhandlingene vanskelige

Ingen løsning fredag kveld

Klokken 18 fredag kveld samlet statsminister Erna Solberg alle partilederne på borgerlig side til dagens andre forhandlingsmøte om neste år budsjett — uten at partene maktet å komme til enighet under det nær tre timer lange møtet.

Også fredag formiddag møttes partilederne, før de tok en runde med sine partigrupper. Men gjennom dagen spredde frustrasjonen seg - især i sentrumspartiene.

Kilder Aftenposten snakket med i sentrumspartiene fredag, var klare: Nå er det opp til statsministeren å skjære gjennom.

«Svært krevende»

— Venstre blir gjerne med på å lage et budsjett, men det må tas grep på miljø som vi tror kan få ned klimautslippene, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten etter det første partiledermøtet fredag.

En kilde tett på forhandlingene gjorde det klart overfor Aftenposten: «Alle kortene er nå på bordet».

Det bidro tilsynelatende ikke til at partene var spesielt villige til å gi slipp på hjertesaker.

— Venstre har ikke gitt seg på veibruksavgiftene, opplyste en informert kilde i Frp, som la til at alle slike avgiftsøkninger på bensin og diesel er vanskelige for Frp.

Og i sentrumspartiene irriterte man seg over at Frp ikke ville slippe mer opp på sine hjertesaker.

Overfor Aftenposten ble det opplyst at KrF og Venstre har levert ulike pakker eller menyer med ulike avgifter, med mer, som Frp og Høyre kan velge mellom.

Les også:

Les også

Høyre og Frp må gi Venstre mer grønt i budsjettforhandlingene

Til tross for gruppemøter i både KrF og Venstre fredag formiddag, og flere gruppemøter torsdag ettermiddag, har ikke partiene funnet sammen om neste års statsbudsjett. Prosessen har nå gått langt over tiden.

KrF-leder Knut Arild Hareide betegnet situasjonen som svært krevende.

  • Er du interessert i politikk? Hør ukens podcast Aftenpodden, som tar for seg blant annet asylforliket og Paris-terroren. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Nytt bistandskutt « satte fyr på KrFs gruppemøte »

I en situasjon med vanskelige budsjettforhandlinger — der bistandskutt er ett av de vanskeligste stridstemaene - kom Regjeringen fredag med ytterligere ett kutt i midler til bistand utenfor Norge i inneværende års budsjett, på 1,1 milliarder kroner.

Forslaget passerte statsråd i fredag formiddag, og nyheten nådde - ved en tilfeldighet - KrFs stortingsgruppe som da satt sammen i møte.

- Det satte fyr på gruppemøtet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

I budsjettforhandlingene i fjor fikk KrF forhandlet opp bistandsbudsjettet til å utgjøre omlag 1 prosent av bruttonasjonalinntekten - etter at Høyre og Frp hadde lagt frem et budsjett med mindre enn det.

Det er dette forliket Regjeringen har fjernet bistandsmidler fra nå.

— Det er jo et forslag som ikke letter situasjonen, sa KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen om bistandskuttet. Han bekreftet at ingen i regjeringspartiene varslet KrF om et slikt kutt på forhånd.

- Er det provoserende?

— Det er svært lite velkomment, svarte Syversen, etter en liten tenkepause.

Sabelrasling

Stemningen mellom de fire samarbeidspartiene sank utover ettermiddagen fredag.

For første gang snakket enkelte av innsiderne i ett av sentrumspartiene om muligheten for at de ikke faktisk ikke vil komme til enighet, og at de heller da legger inn hver sine merknader i innstillingen. Da kan de likevel finne en løsning før budsjettet skal stemmes over i stortingssalen.

Enkelte nevnte også kabinettsspørsmål – muligheten for at regjeringspartiene legger sitt siste tilbud inn, og at statsministeren truer med å gå av om det forslaget ikke får flertall.

I så fall kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på det- slik at det blir vedtatt og man unngår regjeringskrise.

Frps hjertsak – mer til pensjonistpar – er en av sakene sentrum ønsker at Frp skal fire på:

Les også

KrF sier nei til å fullføre Frps hjertesak i ett jafs

Langt på overtid

Partene hadde opprinnelig frist på seg til å komme til enighet innen fredag 13. november, men har ikke klart å bli enige.

Tidligere denne uken har partene trodd på enighet innen fredag. Tross intensiv møtevirksomhet, må forhandlingene fortsette lørdag.

Dermed kan tidsfristen ryke. De stadige utsettelsene skaper nå praktiske problemer med behandlingen av alle de ulike departementenes fagbudsjetter.

Les også

  1. Budsjettkranglene som truer med å slite Solbergs lag fra hverandre

  2. Frps krav om matkuponger og strengere krav til statsborgerskap forsvant

  3. Disse innstramningene er partiene enige om

Les mer om

  1. Politikk