Politikk

Siv Jensen krever innstramminger før forlik

Statsminister Erna Solberg (H) mener et forlik er en forutsetning for å få på plass den stramme asylpolitikken regjeringen ønsker. - Et bredt forlik i seg selv er ikke noe mål, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

SivogErna-PmvwOXCIPi.jpg
 • Geir Salvesen
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Ntb

— Frp kommer nå til å gå i bresjen for å fremme en rekke innstrammende tiltak innenfor asyl- og innvandringsfeltet. Det dreier seg om økt bruk av midlertidig opphold, strengere krav til statsborgerskap, det dreier seg om reduksjon av dagpenger til de som sitter i mottak, og en rekke andre felt som vi sammen med andre vil forsøke å få flertall for i Stortinget, sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik på vei ut av Frps gruppemøte onsdag ettermiddag.

Han nevner også strengere krav knyttet til familiegjenforening som et forslag til innstramming.

— For Frp er ikke det brede forliket på hele feltet det interessante nå. Det interessante nå er å få kontroll over situasjonen der vi ser at det kommer så store mengder personer over grensen som er uhåndterlig for det norske systemet, og derfor må vi å iverksatt tiltak raskt, sier Nesvik, og presiserer:

- Et bredt forlik i seg selv er ikke noe mål.

Siv Jensen: - Vi vil ha innstramminger

Partileder Siv Jensen setter også innstramminger som øverste sak.

— Det viktige for meg er at vi får tilslutning for å stramme inn i asyl- og innvandringspolitikken. Så gjenstår det å se om de andre partiene er for å stramme inn på familiegjenforening, for å gjøre endringer i statsborgerskapslovgivningen, for å øke bruken av midlertidighet og så videre, men det er dette som er grunnlaget for resultatet, sa hun til mediene etter gruppemøtet.

- Vil Frp kompromisse?, spør en journalist.

- Vi vil ha innstramminger, svarte partilederen kontant.

— Alt dette vil være utslagsgivende for om vi nå klarer å stramme inn på en slik måte at vi får redusert tilstrømmingen til Norge fremover, la Jensen til.

- Viktig sak for store deler av det norske folk

Hun vil ikke svare klart på om Frp vil gå ut av regjering hvis de ikke får gjennomslag i denne saken.

— Selvsagt er dette en viktig sak, men ikke bare for oss. Det er en viktig sak for store deler av det norske folk som føler uro rundt det som skjer. Derfor er det store forventninger om at vi leverer raske, konkrete innstrammende tiltak som bidrar til å redusere den fremtidige tilstrømmingen til Norge.

Jensen legger til at hun er spent på om de andre partiene er « for å stille andre krav for å få tilgang til velferdsytelsene våre. Det er jo det denne diskusjonen handler om, og jeg er spent på hva de andre partiene mener om det», avsluttet hun.

Statsminister Erna Solberg og Høyre-toppene er klare på at et flertall med flere partier enn bare de fire samarbeidspartiene vil være en god løsning.

Både Frp-nestleder Per Sandberg og andre har imidlertid ment at et forlik med flere partier er unødvendig.

Trolig fortsatt samtaler

Mest sannsynlig er det likevel, basert på kildesamtaler Aftenposten har hatt med politikere i partiet, at stortingsgruppen vil la samtaler fortsette, under klare forutsetninger om at målet er klare innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.

Slik vil partiet holde mulighetene åpne, til tross for at NRK onsdag meldte at stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) vil ta til bords et forslag om å stå fast på forslagene om innstramminger som kom i asylbudsjettet, og droppe ytterligere forhandlinger.

Erna Solberg har bedt om politikerdugnad

— Raske og tydelige innstrammingstiltak forutsetter et bredt forlik, eller i hvert fall et bredere forlik, for da har det størst effekt, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

— Jeg tror vi kan få til begge deler, legger hun til.

Spørsmål om asylpolitikken og flyktningkrisen var hovedtema da Solberg stilte i Stortingets spørretime onsdag formiddag.

Både Kristelig Folkeparti og Venstre så vel som Senterpartiet og Arbeiderpartiet brukte anledningen til å spørre om statsministeren mente alvor da hun tidligere i høst inviterte partiene på Stortinget til «felles dugnad».

— Tiden er kommet for å gå fra seminar og diskusjon til handling. Jeg er helt enig i at brede kompromisser er bra, men situasjonen krever hurtige beslutninger. Vi trenger et annet tempo, ellers blir dette uoverkommelig, uttalte statsministeren i stortingssalen.

Hun oppfordret partiene til å heve seg over partipolitisk krangling og i stedet diskutere tiltak.

Les også denne saken om hva bistandsorganisasjonene mener de varslede kuttene vil bety:

Les også

- Vil ramme 450.000 skolebarn

Frp ikke klare

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik har tonet ned betydningen av en bred enighet. Høyre og Fremskrittspartiet innkalte mandag til samtaler med de andre partiene, men møtet endte uten resultater.

— Det er en dobbeltkommunikasjon i det statsministeren sier. Hun sier at hun ønsker et forlik, men at det haster. Samtidig var ikke hennes regjeringspartier klare til å ha samtaler da vi satte oss ned for to dager siden, påpeker Jonas Gahr Støre (Ap) etter å ha hørt statsministerens svar.

På spørsmål om den største opposisjonen mot et forlik først og fremst finnes i Fremskrittspartiet, svarer Støre:

- Det er i hvert fall noen tegn på det, men det tilligger ikke meg å rydde opp i det.

Et «ikke-tema» å utelate KrF

— Jeg oppfatter at ledelsen i Fremskrittspartiet er opptatt av å få det til, sier Solberg til NTB. Men hun legger til at tilleggsforslaget til budsjettet, som omhandler asyl- og flyktningtiltakene, må forankres i partiene.

Hun oppfatter at Frp er veldig opptatt av å gjennomføre innstrammingstiltak.

Regjeringen mener dette må til for å redusere kostnadene med å ta imot asylsøkerne og ikke minst gjøre det mindre fristende å reise hit.

Det er et «ikke-tema» å la Kristelig Folkeparti stå utenfor, ifølge Solberg, som viser til asyl- og budsjettavtalene mellom regjeringen og de to samarbeidspartiene.

Alle partiene møttes til sonderinger om dette mandag, men det er ikke avgjort om opposisjonen vil bli trukket inn i reelle forhandlinger om asyl- og flyktningpolitikken.

 • **I denne kommentaren analyserer Thomas Boe Hornburg Erna Solbergs utfordringer:
Les også

Flyktningkrisen vil avgjøre Erna Solbergs ettermæle

.**

— Små forskjeller

Samtlige opposisjonspartier på Stortinget har sagt seg klare til å forhandle.

— Jeg tror de politiske forskjellene er ganske små, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han mener blant annet at det er flertall for å gi midlertidig opphold oftere enn permanent opphold. Også på andre områder tror han Stortinget kan enes, og viser til at det er tradisjon for å få til det i store, vanskelig spørsmål.

— Sånn som jeg har hørt alle partiene, ser man at det er lurt å bli enige om spillereglene og så får regjeringen arbeidsro, sier han, men medgir at det kan være enklere for et sentrumsparti som hans eget, enn for fløypartier som Frp og SV.

 • Ukens podkast Aftenpodden tar for seg Sandbergs motivasjon, de politiske motivene i flyktningdebatten på Stortinget, og Telenor. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

 1. Sandberg ber KrF bytte side - Listhaug langer ut mot «godhetstyranniet»

 2. Resultatløst asylmøte på Stortinget, men Ap insisterer på flere toppmøter.

 3. Sandberg: Frp har lite å hente på et bredt forlik

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Migrantkrisen i Europa