Kvinnene overtar i Hareid kirke

Frykt for splittelse i menigheten gjorde at Hareid-presten i går åpnet kirkedøren for Rosemarie Köhn. Nå overtar kvinnene gudstjenesten.

Fant løsning. Den betente striden i Hareid løste seg i går da kapellan Michal Møgster trakk seg fra gudstjenesten 17. oktober. I stedet skal prosten på Søre Sunnmøre, Evy Kvamsdal, forrette under gudstjenesten, sammen med biskop Rosemarie Köhn. - Jeg har valgt å trekke meg fra gudstjenesten etter å ha hørt på det som er blitt sagt i menigheten. Jeg registrerer at situasjonen har opprørt mange mennesker, og etter samtaler med mine nærmeste kolleger og prosten har jeg kommet frem til denne løsningen, opplyser Møgster.Kapellanens beslutning åpner for at Rosemarie Köhn nå kan ha en aktiv rolle under gudstjenesten. Prosten og biskopen skal dele på de liturgiske oppgavene under gudstjenesten, men selve prekenen skal prosten holde. Denne løsningen har Hamar-biskopen akseptert. - Jeg er ikke begeistret for løsningen, men i slike saker må begge gi seg litt, sier Köhn. Etter det Aftenposten erfarer har prost Evy Kvamsdal vært sentral i forsøket på å få til en løsning på kirkestriden. Selv understreker hun imidlertid at kapellanen i Hareid ikke er blitt presset til å trekke seg. - Jeg har overlatt avgjørelsen fullt og helt til ham, og den har kapellanen kommet frem til uten press fra hverken meg eller biskopen i Møre, sier Kvamsdal. Prosten skal imidlertid ha fått sterke oppfordringer fra lokalmiljøet i Hareid til å finne en vei ut av konflikten. Resultatet kom sent tirsdag kveld, da kapellanen bestemte seg for å si fra seg ansvaret for gudstjenesten.- En klok og raus beslutning, er Evy Kvamsdals beskrivelse av prostens avgjørelse. - Ja, jeg håper og tror det vil gjøre det. Dette ivaretar også hensynet til presten, selv om det ikke er helt slik han i utgangspunktet hadde ønsket.Løsningen ble mottatt med lettelse i Hareid. Kapellanens nei til Rosemarie Köhn har skapt sterke reaksjoner, og bygdefolket fryktet at striden kunne splitte både menigheten og bygda. Gårsdagens løsning vil trolig roe partene. - Det er godt at kapellanen har tatt den avgjørelsen han har tatt. Han har forstått folkesjelen i Hareid, sier ordfører Gunn Berit Gjerde (v). Hun er sikker på at biskop Köhn vil bli varmt mottatt når hun kommer, og de sterke reaksjonene på Hareid-prestens holdning har også bidratt til at Köhn har akseptert løsningen.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

<b>Stepper inn. </b>Prosten på Søre Sunnmøre, Evy Kvamsdal, drar fra Volda til Hareid for å holde gudstjenesten 17. oktober. Hun og biskop Rosemarie Köhn skal dele på de liturgiske oppgavene under gudstjenesten 17. oktober. FOTO: ANDRÉ PEDERSEN

Siste nytt