• Vålerenga kirke skal få ny sogneprest 1. juli.

    FOTO: HEIDI B. NILSEN/SCANPIX

Vurderer å søke eksmannens jobb

Det er fortsatt uvisst hvem som blir sogneprest etter den omstridte Einar Gelius (51). Én som vurderer å søke, er ekskona til Gelius, Olga Tvedt (51).

Olga Tvedt

FOTO: Kirkens Bymisjon Oslo

Hun er allerede vikar for sin eksmann i Vålerenga kirke.

- Jeg kjenner Vålerenga menighet godt, jeg bor i nærmiljøet og trives. Men om jeg vil søke stillingen som ny sogneprest, kommer an på utlysningsteksten, altså hva menighetsrådet/bispedømmerådet ønsker av søkeren, sier bymisjonsprest Olga Tvedt.

Det var i fjor høst Einar Gelius sa opp stillingen som sogneprest på Vålerenga. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme ønsket å si ham opp etter flere klager og samarbeidsproblemer. Saken som til slutt fikk konsekvenser for ansettelsesforholdet, var utgivelsen av boken Sex i Bibelen.

Etter planen fratrer Einar Gelius formelt 1. juli, men han jobber ikke lenger som prest i Vålerenga. I hans fravær er Agnar Holme, Per Arne Dahl, Per Frich Høydal, Anne Grete Hagen og Olga Tvedt vikarer.

- Jeg er prest og står godt på egne ben. Einar Gelius og jeg har vært gift og er foreldre sammen. Det betyr ingenting i forhold til den ledige stillingen, sier Olga Tvedt. Hun presiserer at hun stortrives i sin jobb i Kirkens Bymisjon.

Olga Tvedt har som sin eksmann et sterkt forhold til Vålerenga menighet. Hun bor på Etterstad sammen med parets to barn. Hun er fotballentusiast, men er mer opptatt av breddelagene enn elitegutta.

Pusser opp

- Vi har utlysningsteksten ferdig, men presteboligen som følger stillingen, skal pusses opp. Vi må få oversikt over tidsplanen på dette arbeidet før vi kan sette tiltredelsesdato for den nye presten. Kvinner oppmuntres til å søke, sier Torunn Laupsa, personalsjef i Oslo bispedømme.

Ola Brattegard er leder av Vålerenga menighetsråd. Han har tidligere sagt til Aftenposten at de ønsker en Gelius-arvtager som bidrar til at Vålerenga kirke forblir åpen, raus og inkluderende.

- Vi er med hele veien i ansettelsesprosessen, og vår stemme blir hørt. Akkurat nå er vi opptatt av å få ansatt en ny sogneprest raskest mulig, selv om vi er fornøyd med alle våre vikarer, sier han.

Les også

Siste fra Innenriks

Dette er saken

Einar Gelius (51) har vært sognepest i Vålerenga kirke i 15 år. I fjor høst sa Gelius opp sin stilling etter flere klager og samarbeidsproblemer med Oslos biskop Ole Christian Kvarme. Om kort tid skal stillingen som ny sogneprest lyses ut. Vedkommende tiltrer etter planen 1. juli i år.

Siste nytt