• Pakistanske Malala Yousufzai ble skutt i hodet av Taliban. Her er hun fotografert på et sykehus i Birmingham. Familien har nå fått opphold i Storbritannia.

  FOTO: Queen Elizabeth Hospital, AP/NTB Scanpix

 • Kvinner utsatt for seksualisert vold får hjelp på Panzi Hospital i Kongo. Sykehusdirektøren kan være aktuell for fredsprisen.

  FOTO: James Akena, Reuters/NTB Scanpix

Malala (15) kan få fredsprisen

En smekk til Putin? Nobelprisen kan i år gå til menneskerettighetsforkjempere i Russland. En annen het kandidat er bare 15 år gammel.

Kan man gi fredsprisen til et barn? Ja, mener Fredsforskningsinstituttets direktør. Han holder den pakistanske skolejenta Malala (15) som sin favoritt.

Fristen for å foreslå kandidater til årets Nobels fredspris gikk ut i går. Det er kommet inn nominasjoner fra alle verdensdeler, i fjor ble det i alt 231 kandidater. 1. mars skal de fem komitémedlemmene sette seg ned for å se på nominerte navn. Deretter lager de en kortliste med 25–30 kandidater.

- En unik jente

Direktør ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO), Kristian Berg Harpviken, har laget seg en egen kortliste. Der ligger pakistanske Malala Yousufzai på topp. Hun er nominert av tre stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet.

Les også

14-årig fredsaktivist skutt på skoleveien

Den unge jenta ble verdenskjent da hun som 11-åring kritiserte Taliban-bevegelsen. Tirsdag ble hun skutt i hodet.

- Det står ingenting i Nobelstiftelsens statutter om at en ikke kan nominere barn, selv om komiteen antagelig vil bruke tid på å diskutere den virkningen en slik pris vil ha på et så ungt menneske, sier Harpviken.

Malala Yousufzai ble verdenskjent i oktober i fjor da hun ble skutt i hodet av Taliban, etter å ha kritisert islamistgruppen på bloggen sin. Hun har engasjert seg sterkt for barns rettigheter, og særlig jenters rett til utdanning.

- Malala er en unik jente. Hun har satt ord på utdanningens betydning og vist vei med sitt mot. Det vil være et dristig valg, men denne komiteen har vist tidligere at den ikke går av veien for en kontroversiell tildeling, sier Harpviken. Han mener utdannelsen er en forutsetning for fred og menneskerettigheter.

Putins lover

Harpviken har tre russiske kvinner på sin kortliste, Ludmila Aleksejeva, Svetlana Gannusjkina og Lilija Sjibanova. De tre menneskerettighetsaktivistene jobber for et demokratisk Russland hvor enkeltindividets rettigheter blir ivaretatt.

Kristian Berg Harpviken.
Senest i går lanserte Human Rights Watch en rapport som beskriver hvordan Vladimir Putin har fremmet nye lover for å hindre masseprotester og regulere ytringsfriheten. Tidligere har den russiske presidenten fremmet lover som regulerer og hindrer arbeidet til ikke-statlige organisasjoner.

- Hvordan vil Moskva reagere på en slik tildeling?

- Det er ingen tvil om at Putin vil reagere negativt. Samtidig er Norges forhold til Russland av en langt mer robust karakter enn til Kina. Jeg tror ikke vi vil få se en reprise av de reaksjoner som kom fra Beijing da Liu Xiaobo fikk prisen i 2010, sier Harpviken.

Flere norske stortingsrepresentanter har nominert russiske menneskerettighetsforkjempere.

Seksualisert vold

En tredje kandidat, som ifølge Harpviken er meget aktuell i år, er Dennis Mukwege. Gynekologen fra Kongo har engasjert seg for voldtektsofre og arbeider mot seksualisert vold i krig. Han har drevet Panzi Hospital siden 1999, som hver måned behandler over 400 kvinner som er ødelagt av overgrep.

- Mukweges navn har vært oppe flere ganger, og jeg er sikkert på at Nobelkomiteen har vurdert ham. Nå er dette tema oppe på agendaen, en allianse av innflytelsesrike organisasjoner jobber internasjonalt med å forhindre seksuelle overgrep i krig og konflikter, sier PRIO-direktøren.

Han viser til at bevisstheten rundt problemet er blitt større de siste årene. Det kan tyde på at tiden er inne for å gi prisen til Mukwege.

- Foreløpig er det ikke ett bestemt tema, en spesiell konflikt, som peker seg ut. Men det er tidlig på året. Den sittende komiteen har vist tidligere at den følger med på aktuelle hendelser, og kan velge overraskende kandidater het opp til fristen går ut, sier Kristian Berg Harpviken.

Nominerte kandidater

Nobelinstituttet røper ikke hvor mange som er nominert til fredsprisen før i mars, men noen av dem som har nominert kandidater har selv offentliggjort navnene. Blant dem Aftenposten og NTB har oversikt over, finner vi:

 • Mordechai Vanunu, fredsaktivist fra Israel.
 • Koptisk kristne Magda Gobran Gorgy fra Egypt
 • Demokratiforkjemperne Ljudmila Alexejeva og Ales Bialiatski fra Russland og Hviterussland
 • Fredsaktivisten Aminatou Haidar fra Vest-Sahara
 • «Uigurenes mor» Rebyia Kadeer

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Nominasjonsprosessen

Disse kan foreslå kandidater til Nobels fredspris:

 • Medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer, samt medlemmer av Den interparlamentariske union
 • Medlemmer av Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag og av Den internasjonale domstol i Haag
 • Medlemmer av Folkerettsinstituttet (Institut de Droit International)
 • Universitetsprofessorer i historie, statsvitenskap, filosofi, rettslære og teologi, samt universitetsdirektører og direktører for fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk
 • Personer som tidligere har fått Nobels fredspris og styremedlemmer ved institusjoner som tidligere har fått Nobels fredspris
 • Fungerende og tidligere medlemmer av Den Norske Nobelkomité
 • Tidligere konsulenter for Den Norske Nobelkomité

Kilde: Nobelinstituttet/NTB

Siste nytt