• Den pakistanske statssekretæren Salman Bashir (t.h.) møtte sin motpart Nirupama Rao i New Delhi torsdag.

    FOTO: AP

Nye samtaler mellom India og Pakistan

Møtes for første gang siden terrorangrepet i Mumbai i 2008

Les også:

- Vi er enige om å fortsette å holde kontakten, sa den indiske statssekretæren Nirupama Rao etter møtet med sin pakistanske motpart Salman Bashir i New Delhi onsdag. Hun opplyste ikke om det er planlagt nye samtaler, men karakteriserte møtet som et ”første skritt” for å gjenopprette tilliten til Pakistan.

Det var på forhånd ikke ventet noe gjennombrutt under møtet. Men det regnes som positivt at partene i det hele tatt møtes, noe som kan bidra til å bedre det anstrengte forholdet mellom de to landene.

Avbrutt dialogEtter en våpenhvile i 2004 innledet de to atommaktene en dialog som bidro til redusert spenning. Men den skjøre fredsprosessen ble avbrutt etter angrepet i Mumbai i november 2008, da 166 mennesker mistet livet. India mener militante organisasjoner i Pakistan sto bak angrepet, og krever at pakistanske myndigheter aksjonerer mot disse gruppene.

- Jeg fortalte dem om vår bekymring knyttet til terrorisme med utspring fra Pakistan, sa Rao, som benyttet anledningen til å gi Pakistan de siste etterretningsrapportene de har om Mumbai-angrepet.

Mens India ønsker å rette søkelyset på terrorisme, vil Pakistan prioritere den omstridte Kashmir-regionen i Himalaya. Kashmir er av stor symbolverdi for den pakistanske regjeringen, som ikke ønsker ikke å fremstå svak i dette spørsmålet, mener Karin Ask, forsker ved Christian Michelsens Institutt.

Kashmir har vært det sentrale temaet i striden mellom landene, og årsaken til to av de tre krigene mellom landene siden frigjøringen fra britene i 1947. Det 20 år lange opprøret mot indisk styre i det muslimdominerte Kashmir har kostet mer enn 47.000 mennesker livet.

Press fra USAEnhver bedring av forholdet mellom de to landene vil være en hjelp til USA og NATOs forsøk på å vinne fram i Afghanistan, og USA har lagt press på India om å nærme seg Pakistan, skriver NTB.

USA mener at et bedre forhold vil bety at Pakistan ikke behøver å fokusere så mye på sin østlige grense mot India, men i stedet kan overføre styrker til kampen mot Taliban langs grensen til Afghanistan.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

India - Pakistan

* De moderne statene India og Pakistan oppsto da den tidligere britiske kolonien India ble delt i to selvstendige stater i 1947. * Delingen var basert på religion. Pakistan er muslimskdominert, mens flertallet i India er hinduister. * Siden selvstendigheten har de to landene vært i krig med hverandre tre ganger: I 1947, 1965 og i 1971. De to første krigene dreide seg om Kashmir-regionen. * Pakistan og India er i dag begge atommakter. Dette har styrket den internasjonale frykten for konsekvensene av en ny indisk-pakistansk krig. * Etter en periode med tilnærming mellom statene fra 2003, ble fredssamtalene lagt på is som følge av terrorangrepene i Mumbai i 2008. (Kile: NTB)