• Se vulkanutbruddet på Island

    Vulkanen Grimsvötn på Island våknet til liv lørdag kveld.

    VIDEO:

Vulkanutbrudd på Island

Et utbrudd har startet i vulkanen Grimsvötn på Island. Islandske myndigheter går nå ut og understreker at det ikke er vulkanen bak fjordårets askesky som nå har utbrudd.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Geologer bekreftet lørdag kveld av vulkanutbruddet var i gang. Røyken fra utbruddet er synlig mange steder sør på Island, skriver Iceland Review Online.

Bolli R Valgarðsson hadde tidligere på dagen vært på tur til Vatnajökull og var på vei tilbake til en hytte da han så røykskyen. Han forteller til Aftenposten.no at skyen gikk fra rundt 400 meter opp i luften til 2,5 kilometer på bare fem minutter.

- Det var også aske i skyen, sier han.

Jevnlige utbruddUtbruddet kommer ikke som noen overraskelse, ettersom geologer har varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig, og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Sist utbrudd var i 2004. Da traff aske fra vulkanen de skandinaviske landene, men bare i små mengder.

Islands sikkerhetsmyndigheter har blitt varslet. Det er umulig å si hvor stort utbruddet er, sier Víðir Reynisson i det islandske politiet til avisa Visir.

Ikke EyjafjallajökullFjorårets vulkanutbrudd under isbreen Eyjafjallajökull førte til store problemer i luftfarten som følge av vulkansk aske. All luftfart i hele Europa ble i perioder innstilt. Begrepet «askefast» ble en naturlig del av norsk språkbruk, og tusenvis kjørte bil, tog og buss gjennom Europa fordi vulkansk aske kunne føre til at flyene styrtet.

Islandske myndigheter går nå ut og understreker at det ikke er Eyjafjallajökull som har utbrudd, ifølge icenews.is.

Grimsvotn er Islands mest aktive vulkaner, og er kjent for sine korte og «høflige» utbrudd, samtidig som en er kjent for å forårsake smeltevanns-flom.

Det er foreløpig ikke grunn til å tro at det pågående utbruddet blir like stort som det som førte til fjorårets askesky. Det er heller ikke grunn til å frykte at flytrafikken blir stoppet slik den ble etter utbruddet i fjor.

Det er likevel etablert en flyforbudssone på 220 kilometer rundt vulkanen, men skal være standard prosedyre ved alle utbrudd.

Venter flomGeolog Anders Schomacker ved NTNU besøkte Grimsvötn på Island forrige uke. Da var det ingen tegn til betydelig seismologisk aktivitet.

- Vanligvis har denne vulkanen mindre utbrudd enn Eyjafjallajökull. Det er derfor liten grunn til å frykte et utbrudd så stort som i fjor, men det er likevel tidlig å si, sier han til Aftenposten.no.

Utbruddet startet klokken ni norsk tid og allerede etter én time var det en 2 kilometer høy dampsky på himmelen.

- Det er ventet flom innen ni timer fordi utbruddet får isbreen på toppen til å smelte, forteller Schomacker.

- Kan ramme flytrafikkenFlymeterolog Håkon Mjelstad ved Meterologisk institutt opplyser at han fikk melding fra islandske myndigheter klokken 2120 i kveld.

- Meldingen sier at det er observert et utbrudd på vulkanen og at det går opp i 30 000 fot. Spredningen er sørøstover, men går ikke så raskt. Vi vet ikke hvor mye dette er eller hvor lenge det vil holde på, sier Mjelstad.

Islandske myndigheter har sendt ut fly for å observere omfanget. Ingen personer skal være skadet i vulkanutbruddet.

Freysteinn Sigmundsson geofysiker sier til avisen Morgunbladid at han ikke kan utelukke at utbruddet ved Grímsvötn vil påvirke flytrafikken på Island.

Utbruddet sent lørdag var mye større enn da Grímsvötn sist hadde utbrudd i 2004, ifølge Sigmundsson.

- Vil ikke påvirke flytrafikken- Kan dette få konsekvenser i Norge?

- Det kan gjøre det på sikt. Men det vil uansett ta noen dager. Slik vindstrømmene er nå, vil det eventuelt først ramme Nord-Norge over helgen. Og hvis vindfeltet blir slik prognosene er, kan det kanskje komme innover Midt-Norge. Men det er umulig å si noe om omfanget nå, sier Mjelstad.

Inter-atlantiske flyvninger har allerede fått melding om utbruddet, slik at de kan ta forholdsregler.

Flyselskapet Icelandair forteller at det så langt ikke har vært noen konsekvenser for lufttrafikken.

- Vi forventer ikke at Grimsvotn-utbruddet vil påvirke lufttrafikken til eller fra Island på noen måte, sier kommunikasjonsdirektør i Icelandair, Gudjon Arngrimsson.

Det er værsenteret i London som har oppgaven med å lage prognoser for utviklingen. I den første meldingen derfra har de kun observert vanndamp. Men disse beregningene blir kontinuerlig oppdatert.

Meteorologisk institutt følger nå nøye med utviklingen.

Bergens-studenter på geologi-tur- Vi har nettopp vært ved en bre ved Vatnajökull og observert utbruddet, forteller Torgeir Fiskum Hansvik på telefon fra Island.

Han er på Island sammen med 21 andre som studerer naturgeografi ved Universitetet i Bergen.

- Vi er på en ukes feltundersøkelse, og driver og kartlegger en del utløpsbreer ved Vatnajökull, så dette er veldig relevant for oss, sier han.

- Hvordan er det å være der nå?

- Jeg er giret og spent, vi synes det er kjempeartig. Jeg regner med det går bra. Vi har lest mye om vulkanutbrudd, og så plutselig skjer det. Det er kult, sier Hansvik til bt.no.

Studentene har sett askeskyen over Vatnajökull, og kjente lukten av svovel.

- Nå kjører vi bort fra området for å få mer informasjon, forteller studenten.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Utbruddet er den blå flekken med skygge sør på Island. FOTO: Kilde: Meteorologisk institutt

Røyken fra vulkanutbruddet var synlig langt unna kort tid etter utbruddet. FOTO: SIGURLAUG LINNET

Siste nytt