Solid oppgang på Oslo Børs, og små bevegelser på New York-børsen

Etter at nedturen på Wall Street ble snudd til en opptur tirsdag, åpnet de asiatiske børsene med solid oppgang. Også Oslo Børs fulgte opp med grønne tall.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 1,8 prosent onsdag. Oppgangen kommer i kjølvannet av børsoppgang i både USA og Asia.

Etter kraftige fall på Oslo Børs tirsdag snudde det onsdag til solid oppgang. Hovedindeksen steg med 1,8 prosent til 798,91 poeng.

Oppgangen kommer i kjølvannet av børsoppgang i både USA og Asia. Allerede den første halvannen timen med handel ble det omsatt aksjer for bortimot 1,9 milliarder kroner. Ved børsens stengetid var omsetningen oppe i snaue 6,8 milliarder.

Etter flere dager med bratt børsfall særlig i USA, falt hovedindeksen på Oslo Børs med hele 2,27 prosent tirsdag, det største fallet siden sommeren 2016.

Onsdagens vekst ble særlig drevet av Statoil-aksjen som steg med hele 4,61 prosent. Selskapet la tidligere på dagen frem gode regnskapstall og hyggelige nyheter om Johan Sverdrup-feltet, som kan bli rimeligere å bygge ut enn ventet og ha større oljereserver enn tidligere anslått.

Ingen dramatikk på Wall Street

Da børsene stengte på Wall Street onsdag, var det røde tall å se på tavlene. Den industritunge Dow Jones-indeksen sto omtrent likt som vad stengetid, og etter en nedgang på beskjedne 0,08 prosent sto den i 24.893 poeng. Den bredere Standard & Poor's 500-indeksen gikk tilbake 0,5 prosent, mens teknologibørsen Nasdaq endte ned 0,9 prosent.

Forventningen om økt rente i USA utløste massive fall både på Wall Street og i Asia og Europa fredag og mandag, mens Wall Street tok seg noe opp tirsdag.

Trump klaget over børsfallet

Frykten for økt rente kom imidlertid på bakgrunn av lønnsvekst og økende inflasjon i USA – noe president Donald Trump mener bør være gode nyheter for børsen.

«Da det ble rapportert gode nyheter i «gamle dager», brukte aksjemarkedet å gå opp. Når det rapporteres gode nyheter i dag, går aksjemarkedet ned», tvitret han onsdag og la til:

«Stort feilgrep, og vi har så mye gode (flotte) nyheter om økonomien!»

Den amerikanske presidenten har flere ganger vist til veksten på Wall Street som en indikasjon på hvordan det går med den bredere amerikanske økonomien.

Pilene pekte oppover på de amerikanske finansmarkedene på Wall Street onsdag formiddag.

Børsfall i Asia, men god tone i Europa

Også på de toneangivende europeiske børsene gikk det unna onsdag. I Tyskland økte DAX 30-indeksen med 1,54 prosent. Den franske CAC 40-indeksen gikk opp 1,60 prosent, mens FTSE 100-indeksen i London steg 1,88 prosent.

I Asia endte onsdagen med børsfall mange steder. Nikkei 225 i Tokyo spratt riktignok opp fra start, men endte til slutt ned 2,3 prosent. Samme nedgang endte børsen i Sør-Korea på. Også i Shanghai og Hongkong endte handelsdagen med aksjefall.