Økonomi

Statoil-sjef Eldar Sætre mener det er bra å ha staten i ryggen i dårlige tider

LONDON (Aftenposten): Statoil-sjef Eldar Sætre mener det har vært bra å ha en langsiktig eier som staten i krisen som oljesektoren har gjennomlevd de tre siste årene.

Brede smil under Statoils presentasjon av resultater i London. Konsernsjef Eldar Sætre møtte fornøyde analytikere.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

– Vi har brukt nedturen i oljesektoren godt, sa konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, på en pressekonferanse i London.

Han la frem et meget godt resultat drevet frem av høy produksjon, høyere olje- og gasspriser og ikke minst mer effektiv drift.

I fjerde kvartal kan selskapet rapportere om et justert driftsresultat på 4 milliarder dollar (39 milliarder kroner), opp fra 1,7 milliarder dollar (1, 3 milliarder kroner) i tilsvarende kvartal i 2016.

Den underliggende produksjonsveksten for 2017 er 6 prosent. Statoils egenproduksjon i årets siste kvartal var på 2,134 millioner fat oljeekvivalenter (FOE) pr. dag.

– Vi hadde rekordhøy produksjon både i fjerde kvartal og i året som helhet, sa en fornøyd Sætre.

Resultatet var bedre enn det analytikerne hadde forventet og sendte Statoil-aksjen opp. Den dro også med seg aksjekursen på andre oljerelaterte selskaper.

Vil ikke selge Statoil

Statoil, som er operatør for omkring 70 prosent av alle olje- og gassfeltene på norsk sokkel, har staten som største eier med 67 prosent. Dermed renner en betydelig del inn i statskassen som utbytte.

Solberg-regjeringen har hatt som mål å redusere statens grep om næringslivet. Den har blant annet en ubrukt fullmakt til å selge seg ned i Telenor.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sa til Aftenposten denne uken at han ikke hadde noen planer om å selge i Statoil.

Ingen ulempe med staten som eier

I de tre siste årene har lav oljepris sendt sjokkbølger gjennom oljeindustrien.

– Har det vært en fordel for Statoil å ha den norske stat som en betydelig eier i denne turbulente tiden?

– Det har ikke vært en ulempe, smiler konsernsjef Eldar Sætre og fortsetter:

– Staten er en god og langsiktig eier som opptrer profesjonelt og som vi har stor respekt for. Det er bra å ha langsiktige eiere som følger oss i tykt og tynt. Olje- og gassvirksomhet er en langsiktig industri, derfor er det bra med langsiktige eiere, sier Sætre.

 • Les intervjuet: Venstre i Regjeringen endrer ikke oljepolitikken

Kutte kostnader

Investeringskostnadene er redusert til 9,4 milliarder dollar, fra et opprinnelig anslag på 11 milliarder dollar.

– Dette er et resultat av fortsatt forbedringsarbeid og sterke prosjektleveranser. I samarbeid med våre leverandører og partnere får vi mer for mindre, sier Sætre.

Han viste til at i gjennomsnitt er nye prosjekter lønnsomme med en oljepris på 21 dollar fatet.

Johan Sverdrup-feltet blir mer lønnsomt

Men den kanskje største konkrete nyheten om kostnadskutt var oljefeltet Johan Sverdrup som i første fase vil være lønnsomt med en oljepris på 15 dollar fatet.

Dette feltet er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel med forventede ressurser på 2–3 milliarder fat olje. Utbyggingen av feltet nærmer seg 70 prosent fullført. Kostnadene er 30 prosent lavere enn den opprinnelige planen for utbygging og drift, som ble godkjent av Stortinget.

Sætre minnet om at det ikke er lenge siden man ved nye prosjekter måtte ha en oljepris på 70 dollar fatet for å være lønnsomme.

Ved tidligere oljeprisfall har kostnadsreduksjoner raskt blitt spist opp når høy oljepris økte pengestrømmen. Men ifølge Sætre setter man nå inn i tiltak som skal hindre dette, blant annet ved innovasjon og digitalisering.

Les mer om

 1. Oljebransjen
 2. Equinor
 3. Eldar Sætre
 4. Oljepris
 5. Norsk sokkel
 6. Terje Søviknes