Økonomi

Søndagsåpent-krangel om Kiwi-butikk rett ved Remas hovedkontor

Rema mener at denne Kiwi-butikken bryter loven mot søndagshandel på tre punkter. Kiwi er uenige.

Kiwi-butikken på Ensjø har et gitter (til høyre) som dras ned for å stenge hovedbutikken, mens et mindre areal holdes åpent som søndagsbutikk. Nå stenges denne butikken på søndager fra neste måned.
  • Marita E. Valvik

Denne Kiwi-butikken har drevet søndagshandel i flere år, rett rundt ved kontorene til hovedkonkurrent Rema 1000 på Ensjø i Oslo

Der mener de butikken bryter med reglene for søndagshandel. Noe Norgesgruppen er helt uenige i.

— Denne butikken har ikke så vidt vi forstår begått noen lovbrudd, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, Bård Gultvedt, til Aftenposten.

Han sa tidlig onsdag at butikken var planlagt nedlagt i juni, men sier senere onsdag at dette ikke er tilfellet, og at søndagsbutikken skal fortsette.

Søndagskonflikten har rast for fullt etter at Rema 1000 i januar anmeldte 120 av konkurrentenes butikker for å bryte loven.

Les også:

Les også

  1. Norgesgruppen stenger seks butikker og bygger om 11

  2. Rema: - Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

  3. Rema vil ha søndagsåpent kun for dagligvarebutikker

Fortsetter å holde åpent

Politiet henla alle anmeldelsene. Da svarte Rema med også å åpne en rekke av sine butikker på søndager, men bare med et sperrebånd for å markere de 100 kvadratmeterne som er høyeste tillatte salgsareal.

Samtidig har Rema påpekt at et åttitalls butikker til konkurrenten fortsetter å holde åpent til tross for at Norgesgruppen har sagt at den skal følge lovverket – til punkt og prikke.

Ensjø-butikken har holdt søndagsåpent i flere år, ifølge Rema 1000 uten egen inngang slik loven krever, og med varer plassert utenfor butikken, den senere tid dekket med plast.

Den har også et gitter som trekkes ned for å skille søndagsutsalget fra den øvrige butikken. Ifølge loven skal ordinære butikker skilles fra søndagsutsalg med en fast vegg, sier Rema 1000.

Norgesgruppen mener butikken på Ensjø ikke strider mot reglene.

— Vi mener denne butikken følger reglene. Hvis det er noen som mener den er i strid med regelverket vil vi lytte til det, men ikke hvis kritikken kommer fra Rema 1000, sier Gultvedt.

- Sier de skal følge loven

Fra Rema 1000s hovedkvarter kommer anklagene om at Kiwi-butikken rett over gaten bryter loven på tre punkter:

— Det sies uttrykkelig i loven at det ikke er adgang til å bruke «rørlige skillevegger», men det er nettopp det Kiwi gjør. Kiwi bruker også den samme inngangen til butikken på søndager som de gjør på hverdager, mens loven krever at utsalgsstedet «må stå som et selvstendig butikklokale med fastmonterte vegger ogegen inngang», sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i REMA Franchise.

— Det alvorlige med dette er at de sier de skal følge loven, og lover overfor politiske myndigheter og partene i arbeidslivet at de skal rydde opp – men ingenting skjer. Dette er en systematisk gjennomført praksis over mange år, som bare fortsetter. Forskjellen på oss og konkurrentene våre er at vi er åpne om dette. De er ikke det, sier Johansen.

Les også:

Les også

Spill om søndagsåpne butikker

«Gitter er fast vegg»

Norgesgruppen mener at butikken følger loven, for det meste:

— Vi mener at gitteret må kunne defineres som en fast vegg. Det er umulig å komme gjennom det gitteret. Jeg tror de fleste vil oppfatte dette som en klar avgrensning av salgsområdet. Tildekningen av varer i inngangspartiet er ikke bra nok. Det viktigste er at salgsflaten ikke er mer enn 100 kvadratmeter, sier Gultvedt, som nå likevel stenger butikken.

Norgesgruppen har nylig sagt at den skal midlertidig stenge seks butikker som de mener driver i strid med søndagsreglene, mens den skal gjøre bygningsmessige endringer på 11 Joker-butikker slik at de er i samsvar med loven.