Hydro innrømmer utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil

Hydro innrømmer at det har foregått utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil, og at utslippene er gjort med overlegg, ifølge Dagens Næringsliv.

Her, i dette industriområdet, skal giftige utslipp fra Hydro Alunorte ha forurenset lokale elver og jord.
  • NTB

En domstol i landet påla tidligere denne måneden Hydro produksjonskutt på 50 prosent ved det store anlegget som følge av anklager om at lekkasjer fra anlegget kunne ha ført til forurenset drikkevann.

Hydro har tidligere sagt at det ikke er funnet beviser på lekkasjer fra anlegget.

Søndag opplyser imidlertid informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, til Dagens Næringsliv at det har vært utslipp fra fabrikken.

– Vi kan bekrefte at det har vært et kontrollert utslipp fra Canal Velho, som ligger ved siden av renseanlegget, inne på raffineriområdet, skriver han.

– Dette ble gjort for å avlaste renseanlegget, som var under stort press på grunn av regnet. Det ble gjort uten lisens, skriver Molland.

– Flere utslipp

Han presiserer overfor avisen at det er snakk om en rekke utslipp. Det første skjedde 17. februar, og deretter ble det gjort utslipp «periodevis mellom 20. og 25. februar», ifølge informasjonsdirektøren.

Molland avviser at Hydro bevisst har forsøkt å skjule noe omkring utslippet.

– Påstanden har vært ukontrollerte utslipp. Dette har vært et kontrollert utslipp, sier han til DN.

Røe Isaksen: Vil be om mer informasjon

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fremholder at regjeringen har fulgt situasjonen nøye.

– Vi vil be Hydro om ytterligere informasjon, også knyttet til utslippene av vann. Norske myndigheter forventer at Hydro tar saken på største alvor, og vi forventer at selskapet gjør sitt ytterste for å rydde opp i situasjonen, skriver han i en epost til NTB.

I løpet av knappe tolv timer i perioden 16.–17. februar ble byen Barcarena, der aluminaraffineriet Alunorte ligger, rammet av et kraftig regnvær som har ført til oversvømmelser i regionen, ifølge Hydros hjemmesider.

Det norske selskapet har nedsatt en ekspertgruppe som skal foreta en omfattende gjennomgang av Alunorte, og som rapporterer direkte til konsernsjefen.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg reiste selv til Brasil tidligere i mars for å håndtere situasjonen ved Alunorte-anlegget. Han har uttalt at han aldri har opplevd en like stor krise som den selskapet nå står overfor i Brasil. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Mest alvorlig

Svein Richard Brandtzæg har uttalt at han aldri tidligere i sine ni år som konsernsjef i Hydro har opplevd en like stor krise som den selskapet nå står overfor i Brasil.

Han reiste tidligere i mars selv til Brasil for å håndtere situasjonen.

– De opplysningene jeg får fra legene, er at det ikke er fabrikken som er problemet. De opplyser at det er drikkevann og kloakkvann som ligger side om side, som er blitt blandet etter det kraftige regnet, sa han til DN.

Alunorte er verdens største aluminaraffineri med rundt 2.000 ansatte, ifølge Hydro.