Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål om karrière, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til ekspertene!

Spørsmål: Jeg har bakgrunn som flyktning fra Kosovo og føler meg veldig berørt av skjebnene vi daglig møter i media. Om det er båtflyktninger eller andre som går landeveien for å komme vekk fra krig og lidelser for å få et bedre liv. Selv er jeg heldig og har fått et godt liv i Norge. Det har vært tøft, men med god hjelp og støtte, samt egeninnsats er jeg i dag i god jobb som it-konsulent.

Men jeg ønsker å gjøre noe mer meningsfylt hvor jeg kan bidra med min erfaring og være til hjelp for andre som kommer til Norge som flyktninger. Dette er en ny tanke, og derfor har jeg ikke funnet ut hva jeg kan eller bør gjøre enda. Er bare nysgjerrig på innspill og lurer på om du synes jeg er dum som tenker på å endre kurs når jeg nå endelig har kommet så godt i gang?

Irma, 30 år.

Mette Manus

Jobbeksperten: Det er både flott og forståelig at du ønsker å bruke din dyrebare erfaring for å hjelpe andre som nå er flyktninger. En måte er selvsagt å tilby din hjelp som frivillig og ta kontakt med Røde Kors og andre som driver flyktningmottak der du bor. På grunn av det store antallet som har kommet i den siste tiden, er det stort behov for frivillige som kan bistå med å sortere og dele ut klær og leker, lage mat og smøre matpakker, leke med barna og ta ungdommer med på aktiviteter, følge til legevakt og tilsvarende. Som flyktningkontakt kan du også forholde deg til en person eller familie som du har jevnlig kontakt med, tar med ut i samfunnet og gir innblikk i norske forhold og levevis.

Store behov

Dersom du ønsker å lage et yrke av det å jobbe med flyktninger, er det også her stort behov for kvalifiserte mennesker. Jurister, psykologer, helsepersonell, lærere, barnevernspedagoger og sosionomer er bare noen yrker som er etterspurt. Men også din it-kompetanse kan sikkert være til nytte. Det trengs også folk som kan logistikk, økonomi, administrasjon og prosjektledelse. Tolker er det også akutt stort behov for. Disse yrkene krever utdanning så du må jo vurdere om du vil omskolere deg og ta en ny utdanning.

Steg for steg

Utdanning tar tid, så jeg anbefaler deg først å melde deg som frivillig for å få en fot innenfor og finne ut hva du eventuelt ønsker å jobbe med siden. Røde Kors har TV-aksjonen i 2016 og vil i den forbindelse ha en del prosjekter som kan åpne for nye muligheter.

Som sagt, det er fint at du ønsker å hjelpe folk i en vanskelig situasjon. Jeg håper du finner frem til en meningsfylt jobb hvor du får brukt ressursen du har med deg i ryggsekken. Lykke til videre!

Med vennlig hilsen

Mette Manus

Sist uke fikk jobbeksperten spørsmål om egenskapen utadvendt er blitt et must for å få jobb.

jobb-3_doc6nem3mgp1sh13l2xk6vj-pMW4cvqPq7.jpg
noche

Jeg ønsker å bli språklærer

Spørsmål: Jeg har et spørsmål vedrørende karriere. Jeg vil gjerne vite hva slags jobb jeg kunne få i Norge med min utdanning, min erfaring og min kompetanse. Jeg er fransk, jeg er tospråklig i spansk og engelsk, og snakker norsk flytende.

Jeg har erfaring i språkundervisning og litt marketing. Jeg vil gjerne jobbe med barn og bruke mine språkkunnskaper. Jeg liker å ha direkte kontakt med folk. Jeg tenkte at jeg kunne jobbe som norsklærer for spanske studenter – det er mange spanjoler som ønsker å flytte til Norge for a få en bedre tilværelse og da blir norskkunnskaper veldig viktig for dem.

Hilsen nysgjerrig

Jobbeksperten: Det virker som om du har mye erfaring og kompetanse som flere norske arbeidsgivere innenfor begge sektorer kan være interessert i. Det første jeg vil anbefale deg å gjøre er å ta kontakt med nokut.no som vil kunne vurdere din utdanning fra utlandet opp mot den norske gradsstrukturen. Når du har fått NOKUTS vurdering vil det antakelig gjøre det lettere for deg å finne ut av hva slags stillinger du kan søke på.

Mange muligheter

Det finnes en rekke jobber hvor språkkompetanse er viktig. Det kan derfor være et tips at du søker på nett for å finne ut hvilke aktører som tilbyr norskopplæringskurs til målgruppen som har fransk, engelsk og spansk som morsmål. Videre kan det være en god ide å ta kontakt med kommunen du vurderer å bosette deg i for å få oversikt over hvilke skoler som trenger lærere innenfor de språkene du nevner.

Lykke til!

Gisle Hellsten

Rettigheter ved permittering

Spørsmål: Bedriften jeg jobber i har varslet permitteringer. Har jeg i såfall rett på dagpenger?

Jobbeksperten: Så fremt øvrige vilkår er oppfylt vil du som permittert normalt ha krav på dagpenger. Det er en forutsetning av vilkårene for å permittere er tilstede. Skulle du og arbeidsgiver ikke være enige, vil NAV vurdere permitteringsårsaken nærmere.

Alexandra Plahte

Les også: