Økonomi

Lønner det seg å ha boliglån?

Historisk lav rente og gunstige skattefradrag gjør at annenhver nordmann tror det er lønnsomt å ha boliglån.

Betale ned lån eller investere pengene? Lav lånerente frigjør noen kroner for de fleste av oss. Hvor er det mest lønnsomt å plassere dem? Foto: Gorm Kallestad

  • Forbrukerøkonom
  • Silje Sandmæl

sandmael-Efo8OhFuP3.jpg Foto: DNB

Boliglånsrenten er historisk lav. Trekker man fra prisveksten kan man nærmest si at det er gratis å låne penger til bolig. Dessuten får vi redusert skatt. Betyr det at det lønner seg å ha boliglån? I følge undersøkelse gjennomført for DNB tror annen hver nordmann det, mange er også usikre. For at noe skal lønne seg må du gå i pluss. Så hvordan kan du tjene på et boliglån?

Spar i det som gir mest avkastning

Hvis boligprisene stiger mer enn lånerenten kan du si at boligkjøpet har lønt seg. Men på en annen side selger og kjøper vi i samme marked så gevinsten går gjerne inn i en ny bolig.

Nå som renten er så lav har vi mulighet til å betale ned mer på boliglånet. Sparing kan lønne seg fremfor å nedbetale boliglånet, men kun hvis det du sparer i gir en bedre avkastning enn lånerenten.

Å putte pengene i banken vil ikke lønne seg i disse lavrentetider. En bolig nummer to eller langsiktig sparing i aksjemarkedet kan derimot få pengene til å yngle.

«Salg» på boliglån er midlertidig

Selv om det i dag er «salg» på lån gjennom lav rente, er det viktig ikke å låne over evne. Husk at et boliglån er langsiktig — du skal bare gå 7 år tilbake i tid for å se en dobbelt så høy rente som i dag. Har du mye gjeld er du sårbar for endringer du selv ikke rår over, som arbeidsledighet, sykdom eller samlivsbrudd.

Husk at prisen du betaler for å låne avhenger av lånetype. Forbrukslån og kredittkort har en langt høyere rente enn eksempelvis bolig, bil og studielån. Bruker du lånte penger på å kjøpe deg ting, reise på ferie eller bil, er det uansett et tapsprosjekt.

Formuesskatt billigere enn lånerente

Jeg får ofte høre at man burde ha lån for å spare skatt. Vi nordmenn elsker å spare skatt. Vi blir så blendet av ordet fradrag at vi ikke tenker på at det er en utgift i andre enden. Boliglånet gir deg kun 27 prosent fradrag for renteutgiftene, resten er rene kostnader. Blir du gjeldsfri og må betale formueskatt, er den enn så lenge mindre enn boliglånsrenta. Så det lønner seg å bli gjeldsfri, og ikke ha boliglån for å spare skatt!

Les også:

Les også

  1. Fem tabber du må unngå når boligrenten er lav

  2. Fem veier til en mer miljøbevisst hverdag

  3. Synes du pensjon er vanskelig? Her er de 4 tingene du må vite.

  4. 6 tegn på at privatøkonomien er i fare