Økonomi

Hydro stenger tre anlegg i Brasil: - En ganske dramatisk situasjon

Hydro utelukker ikke at situasjonen kan få konsekvenser for norske arbeidsplasser.

Hydros produksjonsanlegg Alunorte i Brasil.
  • og NTB
  • Marita E. Valvik

Restdeponiet nærmer seg fullt og gjør at Hydro må klargjøre det gigantiske raffineriet Alunorte i Brasil for full nedstengning, skriver Dagens Næringsliv.

Driften ved Norsk Hydros alumina-anlegg Alunorte i Brasil har gått for halv maskin etter et ekstremt regnvær i februar, etter pålegg fra brasilianske myndigheter.

Regnværet førte til at drikkevannet ble forurenset, og myndighetene mener at kilden var Alunorte-anlegget.

Hydro opplyser i en pressemelding onsdag morgen at påleggene hindrer Alunorte å bruke det nyeste deponiet for bauksittrester, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilter.

Raffineriet har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet nærmer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

Meldingen førte til at Hydro-aksjen falt med 11,85 prosent på Oslo Børs onsdag, og selskapets verdi ble dermed redusert med over 12 milliarder kroner, ifølge E24.

Rammer resten av produksjonkjeden - kan få konsekvenser i Norge

Mangelen på tilgang på aluminaen fra Alunorte rammer resten av produksjonskjeden, og E24 skriver onsdag kveld at produksjonen på aluminiumsverket Albras stanses, som følge av manglende forsyninger fra Alunorte.

Hydro må også stenge bauksittgruven Paragominas, opplyser Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg til E24. Bauksitt er en av råvarene som brukes til å utvinne aluminium.

– Det er en ganske dramatisk situasjon for Hydro, men også for delstaten Pará, sier han.

Det har vært spekulert i at Hydro har stengt anleggene for å legge press på brasilianske myndigheter. Onsdag kveld avviste Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg dette.

– Denne beslutningen er kun teknisk. Det er en operativ beslutning basert på input fra eksterne fagfolk, sa han i en telefonkonferanse om stengningen av Alunorte.

Påvirker arbeidsplasser, leverandører og kunder

Både Alunorte og Paragominas har allerede startet nedstengningsprosessen.

– Våre ansatte har jobbet hardt de siste syv månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina.

Hydro har tidligere innrømmet utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil.

Det første utslippet skjedde 17. februar, og deretter ble det gjort utslipp «periodevis mellom 20. og 25. februar», ifølge Hydro.

Alumina er råstoff for produksjon av aluminium, og avfallet – rødslam – lagres i to deponier på anlegget.

Samtidig skriver NRK at Brasil-krisen kan få konsekvenser for «hundrevis» av arbeidsplasser på aluminiumsverk her i Norge. Overfor statskanalen vil ikke Hydro-talsmann Halvor Molland utelukke kutt ved norske anlegg.

– Vi kan ikke utelukke at det vil få konsekvenser, men det er vi noe vi vil vurdere framover. Det å stenge verdens største aluminaraffineri er svært alvorlig for Hydro, for våre ansatte og leverandørene, seier informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, til NRK.

Les også: Hydro-selskap i Brasil får ikke nye lisenser før miljøproblem er kartlagt